Haberler

Fabrikasyona İnat, El Emeğiyle Ahşap Mobilya Üretiyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Arkadaşının tavsiyesiyle 18 yaşındayken oymacılığa başlayan Osman Sağlam, 30 yıldır ağaç işleyerek mobilyaya dönüştürüyor

Arkadaşının tavsiyesiyle 18 yaşındayken oymacılığa başlayan Osman Sağlam, 30 yıldır gürgen, ıhlamur, ladin, çam ve meşe ağaçlarını işleyerek mobilyaya dönüştürüyor.

Sağlam, mesleğe başladığı yıllarda sektörün canlı ve kazancının yüksek olduğunu ancak ustalaştığı dönemlerde perakendeciliğin yayılmasıyla oymacılığın bitme noktasına geldiğini söyledi.

Ahşap oymacılığın eskisi kadar olmasa da zamanla popülerleştiğini aktaran Sağlam, bu sanatın şimdilerde butik tarzda, sipariş usulüyle yapıldığını ve üst gelir gurubuna hitap ettiğini anlattı.

Sağlam, oymacılığın sabır ve ince işçilik gerektirdiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Oymacılık, asırlara dayanan bir meslek, çok eski tarihlere dayanıyor. Bizim yaptığımız işlerin yüzde 80'i el işidir. Eski tarihlerde yapılan mobilyalarda çivi dahi kullanılmaz, ürünler birbirine geçme biçiminde yapılırdı. Mobilyada işi gösteren ahşaptır. Biz ağacı ormandan değil de keresteciden 6'lık, 8'lik ve 10'luk halinde biçilmiş kalas olarak alıyoruz. Yüzde 80 kayın kullanıyoruz. Çok eski tarihlerde ustalarımız ceviz, kestane ağaçlarından mobilya yaparlarmış. Bu, bir tercih meselesidir. Ladin ve çam ağaçları mobilyayı güzel gösterir. Meşe ağacında da müşteri boya istemez, kendi renginin kullanılmasını ister. Bu da müşterinin renk seçeneğiyle alakalıdır."

"Kalifiye eleman ihtiyacımız var"

Piyasada ahşap oyma işi yapan ustanın yok denecek kadar az olduğunu kaydeden Sağlam, bu sanatın iyi noktaya gelmesi ve devamının sağlanabilmesi için yetişmiş kalifiye elemana ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Sağlam, devletin kaybolmaya yüz tutan el emeği meslekleri vergiden muaf tutmasının oymacılık sanatına canlılık katacağını dile getirerek, bu gelişmelerle meslek liselerindeki mobilya bölümlerinin teorikten pratiğe dönüştürülmesi, oymacılığın ders olarak okutulmasının kalifiye eleman sıkıntısını bir nebze de olsa gidereceğini vurguladı.

Ahşap mobilyaların piyasada "modüler" diye tabir edilen ürünlerden çok daha dayanıklı olduğuna işaret eden Sağlam, "Suntalemden yapılan mobilyanın ömrü 3-5 seneyse, zamanında kesilen ve doğru işlenen ahşap mobilyanın ömrü 150 yılı bulabilir. Ağaç kesimlerinin zamanında yapılması lazım, zamanında kesilmeyen ağaç kurtlanmaya mahkumdur. Ağaç kış aylarında  kesilir. Suyunun ağaçtan çekilmesi lazım, zamanında kesilen ağaç kurtlanma yapılmaz. Boyası da düzgün yapıldığı zaman ömrü uzun olur" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Yerel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title