Haberler

Eyüp Sultan Camii'nin Taşları Karamürsel'den

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Uluslararası Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarihi" konulu sempozyum farklı salonlardaki oturumlarla devam etti.

"Uluslararası Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarihi" konulu sempozyum farklı salonlardaki oturumlarla devam etti. Turgut Reis Salonu'ndaki 3. oturuma Prof. Dr. Muhittin Eliaçık başkanlık etti.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İlişkiler Daire Başkanlığı'nca bu yıl 2.'si düzenlenen "Uluslararası Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarihi" konulu sempozyum farklı salonlardaki oturumlarla devam etti. Turgut Reis Salonu'ndaki 3. oturuma Prof. Dr. Muhittin Eliaçık başkanlık etti.

KEFKEN TERSANESİ'NDE GEMİCİLER YETİŞTİ

Sakarya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Atila Çetin konuşmasında "Kefken Tersanesi'ni anlattı. Başlangıçta kayıtlarda Kefken adının 'Kevgen' olarak geçtiğine dikkat çeken Çetin, aynı zamanda balık merası olarak da bilindiğini söyledi. Çetin, "Bir tersanenin rahat işlemesi için gerekli altyapı malzemelerin çoğu Kocaeli Sancağı'nda bulunmaktadır. Ayrıca Kandıra bölgesinde yüzyıllar içinde birçok gemici genç bu tersanede yetiştirilmiştir" dedi.

İZMİT SAAT KULESİ'Nİ 2. ABDÜLHAMİT YAPTI

On Dokuz Mayıs Üniversitesi'nden Doç Dr. Mucize Ünlü ise 2. Abdülhamit döneminde İzmit'te imar faaliyetlerini anlattı. Ünlü, 2. Abdülhamit döneminde pek çok resmi yapının inşa edildiğini, ihtiyaç duyulanın tamiratının yapıldığını söyledi. Yeni Cuma, Sultan Orhan camilerinin Abdülhamit döneminde onarıldığını söyleyen Ünlü, deprem sonrası ağır hasar alan Fevziye Camii'nin yeniden yapıldığını da ekledi. Ünlü, "İzmit Saat Kulesi 2. Abdülhamit döneminde yapılmıştır. Yeni eğitim binaları da bu dönemde inşa edilmiştir" şeklinde konuştu.

SÜLEYMANİYE REVAK SÜTUN TAŞLARI KARAMÜRSEL'DEN

Şeyh Edebali Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Refik Arıkan, Başbakanlık arşivi belgelerinde Karamürsel taşı ve İzmit bölgesinin diğer taş ocaklarını anlattı. Arıkan, "İzmit bölgesindeki taş ocakları nakliye sorunu olmadığı için çok kullanılmıştır. Taş taşımacılığında deniz ulaşımı çok önemlidir. Karamürsel, Hereke ve Kefken taşları deniz yoluyla taşınmıştır. Eyüp Sultan Camii'nin taşları Karamürsel'den alınmıştır. Bunun yanı sıra Mihrimah Sultan Camii taşıyıcı ayakları Karamürsel'den, Süleymaniye Camii revak sütunları Hereke taş ocaklarından temin edilmiştir. Karamürsel'de Tepeköy ve Dereköy önemli taş ocaklarıdır" diye konuştu.

GAYRİMÜSLİMLERİN YAŞADIĞI MAHALLELERE ÇEŞMELER

3. oturumun son konuşmacısı Trakya Üniversitesi'nden Araştırma Görevlisi Figen Ölmez Karademir, Osmanlı döneminde yaşamış gayrimüslimlere ait çeşme yapıları hakkında bilgi verdi. Karademir, "Çok kültürlü Osmanlı toplumunda birlikte yaşama olgusunun vücut bulduğu alanlardan biri de halkın kullanımına açık olan çeşme yapılarıdır" dedi.

SIRRIPAŞA KONAĞI'NDA KALEM İŞLERİ

Günün son oturumuna İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Zeynep Ahunbay başkanlık etti. Sakarya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Candan Nemlioğlu, Sırrıpaşa Konağı hakkında detaylı bilgi verdi. Nemlioğlu, "Sırrıpaşa Konağı, Osmanlı mimarisindeki önemli bir yere sahiptir. Ahşap seyir köşkü vardır. Ahşap sanatı, Anadolu'ya Türkler ile birlikte gelmiştir. Kalem işlerini yoğun bir şekilde bu yapıda görmek mümkündür. Konağın içinde yer alan tavan örnekleri, İstanbul'daki tavan örneklerine çok benzemektedir" dedi.

AV KÖŞKÜ VE BEYLERBEYİ SARAYI SÜSLEMELERİ ÇOK BENZER

Mersin Üniversitesi'nden Doç. Dr. Savaş Yıldırım, Sultan Abdülaziz'in Av Köşkü hakkında bilgi verdi. Özellikle duvar ve tavan süslemelerini anlatan Yıldırım, "Tavandaki resimlerde doğa, hayvan resimlerinin yanı sıra natürmort resimler de mevcuttur. Beylerbeyi Sarayı'ndaki süslemelerle çok benzeşmektedir" dedi.

HEREKE HALISI, KANDIRA BEZİ, KARAMÜRSEL SEPETİ

Kocaeli Yarımadası'na özgü el sanatları konusunda bilgi veren Esra Çelik de Hereke Halısı, Kandıra Bezi ve Karamürsel Sepeti'ni anlattı. Çelik, "Geçmiş ile günümüz arasında bir bağ oluşturan el sanatları genel olarak usta-çırak ilişkisiyle devamlılığı sağlanmaktadır" şeklinde konuştu.

KARAMÜRSEL OD TAŞINI ANLATTI

Oturum Başkanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Karamürsel'in Od Taşı ve tarihi yapılarda kullanımını örneklerle anlattı. Oturum sonunda katılımcılara sertifikaları takdim edildi. - KOCAELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close