Haberler

Evde Yaşlı Bakım Hizmetleri Vatandaşın Herşeyiyle İlgileniyor

Evde Yaşlı Bakım Hizmetleri Vatandaşın Herşeyiyle İlgileniyor
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Düzce'nin Çilimli ilçesi Kaymakamı Volkan Barış Göçmez tarafından hazırlanan ve hayata geçirilen Evde Yaşlı Bakım Hizmetleri çağ atladı.

Düzce'nin Çilimli ilçesi Kaymakamı Volkan Barış Göçmez tarafından hazırlanan ve hayata geçirilen Evde Yaşlı Bakım Hizmetleri çağ atladı. Artık yaşlıların sadece sağlıkları ile değil, temizlikleri, çamaşırları, yemekleri hatta sobaları ve sobaları için odun kırmaları ile ilgileniliyor.

Çilimli Kaymakamlığı "Evde Yaşlı Bakım Hizmetleri" projesine yeni bir boyut kazandırdı. Proje ile 60 yaş üzerinde olup sosyal ve ekonomik yönden yoksulluk içinde yaşamını sürdüren korunmaya ve bakıma muhtaç yaşlılara evde sağlık ile bakım hizmeti veriliyor.

Projede esas amacın, yakınları tarafından terk edilmiş ve toplumdan itilmiş düşüncesi taşıyan yaşlılara değer verildiği düşüncesini hissettirmek, yaşlılara ayağa hizmet götürerek onları onura etmek, toplum içindeki konumlarını iyileştirmek ve yaşlıya devletin sahip çıktığı, saygı duyduğu olgusunu yerleştirmek olarak açıklanıyor.

Çilimli Kaymakamlığı tarafından geliştirilen projede, insanların terk edilmişlik sendromu yaşayan bakıma muhtaç yaşlılara modern çağın bir gereği olan insan onuruna yakışan hizmeti verebilmek, duygusal paylaşım ortamı oluşturmak ve sosyal hizmeti yaygınlaştırmak esas alınıyor. Proje kapsamında, tedaviye ihtiyacı olan yaşlıları yaşadıkları ortamda ziyaret ederek, evde tıbbi muayenesini yapılarak, gerekli danışmanlık ve refakat hizmetlerini sunuluyor.

Proje bir sosyal hizmet projesi olarak adlandırılıyor ve herhangi bir maddi gelir elde etmeyi hedeflemiyor. Proje ile birlikte hizmet alacak kişilere ait bilgilerin oluşturulması. Medeni durum, sosyal güvence, yaşlılık maaşı çıkarılarak bir döküm çıkarılıyor. Yaşlıların, Sağlık Grup Başkanlığı tarafından görevlendirilecek Hekim ve hemşire-sağlık memuru ile birlikte sunulacak sağlık hizmeti.

Periyodik sağlık hizmeti, evde sağlık kontrolü, Tansiyon-şeker- kolesterolün ölçülüyor. Rehberlik ve danışmanlık hizmeti. Psikoz-sosyal danışmanlık, hukuki danışmanlık, kurum hizmetlerine yönelik danışmanlık hizmetleri veriliyor. Refakat ve danışmanlık hizmeti. Kitap gazete dergi okunması, gezintiye çıkılması, fatura ödenmesi, banka işlemleri, günlük alışveriş, akraba-dost ziyaretleri yaptırılıyor. Ekonomik destek hizmeti gıda, sıcak aş, yakacak, giyecek, ilaç, hasta bezi, tekerlekli sandalye, akülü araç temini sağlanıyor. Temizlik ve bakım hizmeti. Genel ev temizliği, çamaşır yıkama ütüleme, yemek yapımı ve bulaşık yıkama, vücut temizliği, banyo yaptırılıyor. Ev içi tamirat hizmeti. Marangozluk, elektrik tesisatı, su tesisatı, dışarıda yapılacak küçük onarımlar gerçekleştiriliyor.

Projenin uygulayıcısı olan Çilimli Kaymakamı Volkan Barış Göçmez, projeden yararlanan ve Arabacı Köyü'nde oturan 80 yaşındaki Fatma Ateş'i ziyaret etti. Yaşlı kadın, projeden çok memnun olduğunu ifade ederek "Bunların hepsi benim evladım gibi. Her işimi yapıyorlar. Odunumuz kesip sobamı yakıyorlar" dedi.

Kaymakam Volkan Barış Göçmez yaşlısına sahip çıkmayan, geleceğine sahip çıkmaz düsturundan yola çıktıklarını belirterek "Sağlık problemleri nedeni ile yardıma muhtaç olan insanlara bir şekilde yanlarına giderek hatırlarını sormak temizliklerini yapmak, yemeklerini pişirmek sobalarını yakmak, sorunlarını dinlemek için başlattığımız projedir. Başlangıçta her ne kadar toplumda böyle bir ihtiyaç olduğunu genel manada bilsek dahi tereddütlerimiz vardı. Acaba nasıl karşılanır diyerek. İlk 2012 yılında projeyi altı ay olarak uyguladığımızda toplumda ciddi bir ihtiyacı giderdiğini gördük. Yenisi yapmak için ve geliştirmek için bize büyük bir ışık tuttu. Projeyi bir yıla yayarak yeniledik. Fon Genel Kurulu'nda kabul edildi. İkinci projemize geçtiğimiz günlerde başladı. Ziyaret etiğimiz teyzenin duygularını gördünüz. Bunların bu söylemleri bize daha da geliştirerek yapma daha fazla ihtiyaçlarını giderme konusunda aslında bir görev yükledi. Mutlu olduk. Hem onların mutlu olmasında mutlu olduk hem de sorunların ne kadar büyük olduğunu görmüş olduk. Devletimizin son dönemde sosyal anlamda çok ciddi uygulamaları var. Aile Sosyal Politikalar Bakanlığımız tüm birimleri ile dezavantajlı gruplar için çalışıyor. Anayasa gereği de devletin özel olarak koruması gereken dezavantajlı grupların başında yaşlılar geliyor. Yaşlılarına sahip çıkmayan toplum geleceğine sahip çıkmaz düsturu ile kendi ilçemizde ki yaşlılarımıza karınca kararınca böyle bir hizmet geliştirdik. Devletimizin sıcak yüzünü onlara göstermek durumundayız. Onları mutlu ettiğimiz zaman ancak ve ancak sağlıklı huzurlu bir toplum olabiliriz" dedi.

Kaymakam Göçmez projenin Türkiye genelinde uygulanmaya başlayabileceğini ifade ederek "Türkiye çapında bana göre uygulanacak. Dediğimiz gibi çok önemli bir ihtiyacı gideriyor. Onun dışında biliyorsunuz sevgi evlerinde yetiştirme yurtlarında şu anda gönül elçileri projesi kapsamında da gündeme geldi. Artı bu çocuklarımızı yetiştirme yurtlarına yuvalara almak yerine ailelerin yanında devletin sağladığı imkanlarla bakılmaları böylece sevgi ihtiyaçlarını da giderilmesi gündemde. Aynı şeyin huzur evleri açısında yaşlılar içinde gelecekte gündeme geleceğini düşünüyorum. Yaşlılarımız kendi evlerinden ayrılma konusunda gençlere göre biraz daha tutucudur. Onlara kendi yaşamlarını sağlıklı bir şekilde idame ettirecek imkanları kendi evlerinde sunarsak bir huzur evinden çok daha fazla hizmet etmiş oluruz. Ben bunun tüm Türkiye genelinde yaşlılarımıza yönelik daha kapsamlı bir hizmet olarak daha kaliteli bir hizmet olarak yaygınlaşacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Çilimli Kaymakamlığı'nın başlattığı proje kapsamında evlere giden ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesinde çalışan bayanlarda dezavantajlı grup içinde yer alıyordu. Bazı bayanların eşinden boşandığı bazılarının ise gelirlerinin çok düşük olduğu öğrenilirken, bu proje sayesinde meslek sahibi oldukları ve bitirdikleri kurslar sayesinde Yaşlı Bakım Sertifikası aldıkları bildirildi. Projenin uygulanması 6 aylık periyotlar halinde yapılırken, proje sadece 112 bin liraya mal oluyor.

(AY)

26.02.2013 13: 13: 38

TSI

NNNN - DÜZCE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close