Eüaş Seyitömer Termik Santrali'nin Özelleştirilmesi
AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, özelleştirme ihalesi yapılan ve ihale süreci devam eden Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Seyitömer Termik Santrali'nde çalışan işçilerin, kıdem ve ihbar tazminatları, çalışma seçenekleri ve benzeri...
AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, özelleştirme ihalesi yapılan ve ihale süreci devam eden Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Seyitömer Termik Santrali'nde çalışan işçilerin, kıdem ve ihbar tazminatları, çalışma seçenekleri ve benzeri konularda müsterih olması gerektiğini bildirdi.
Kinay, yaptığı yazılı açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci'yi makamında ziyaret ederek, santralde çalışan işçilerin durumunu görüştüğünü belirtti.
İsteyen işçilerin 4-C statüsünde başka kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabileceği bilgisini veren Kinay, şöyle devam etti:
"İhale şartnamesinde de belirtildiği üzere işçilerimizin birikmiş kıdem tazminatları, EÜAŞ tarafından devirden önce kendilerine ödenecek. Bu konuda hiçbir tereddüt olmamalıdır. Zira; işletme, varlık satışı yoluyla özelleştirilmektedir. Bundan sonra EÜAŞ ile hiçbir ilgisi kalmayacaktır. İşçilerimiz ister 4-C statüsünde başka kamu kurumuna geçsin isterse mevcut işletmede çalışmaya devam etsin, kıdem tazminatlarını alacaktır. Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) ihaleyi onayladıktan sonra, ihaleyi kazanan firmaya devir işlemleri için yaklaşık iki ay süre verilecek. Bu işlemler devam ederken, işçilerimize çalışma seçenekleri sunulacak. Bu seçenekler şunlar olacak. Dileyen 4-C'de çalışmak için müracaat edebilir. Bununla 4-C'ye aktarılacak. Dileyen tazminatını alarak mevcut iş yerinde çalışmaya devam edebilir. Ayrıca EÜAŞ'a bağlı bir başka işletmede çalışma seçeneği de sunulacak. Özelleştirmenin Kütahya'dan başlamasının en önemli yararı bu olacak. Ancak bu durumda işçi, EÜAŞ bünyesinde çalışmaya devam ettiği için tazminatı şimdilik alamayacak."
-Taşeron şirketlere bağlı çalışan işçilerin durumu-
Kinay, kadrolu işçilerin önemli bir bölümünün bir başka kamu kurumunda çalışmak üzere 4-C statüsüne geçmek ve Kütahya'da ikamet etmek istediğini bildiklerine işaret ederek, bunun için çaba sarf edeceklerini vurguladı.
EÜAŞ'a bağlı başka bir işletmede çalışma isteğinde bulunanlar da olabileceğini ifade eden Kinay, şunları kaydetti:
"Buradaki temel sorun, gitmeyi düşündükleri işletmenin de özelleştirilecek olması. Bu yüzden bu seçenek belli sayıda kişiye sunulabilecek. Bunlar için verilecek kararı takip edeceğiz ancak tazminatını alarak işletmede çalışmaya devam etmelerinin de yabana atılmayacak değerde olduğunu düşünmeliler. Zira; burasını kim alırsa alsın, iyi yetişmiş kadrolu işçilerle çalışmak isteyecektir. Bu işçilerimizi gayet iyi tanıyoruz. Hiçbir iş veren böylesine becerikli işçileri kaçırmak istemez. Büyük bir olasılıkla işçilerimiz ve sendikalarımızın hakları, yeni işveren tarafından korunarak güvence verilecek. Zaten 3 yıl istihdam güvencesi, şartnamede yer alıyor. Bunun da önemli bir avantaj olduğunu düşünüyoruz.
İşletme bünyesinde ağırlıklı olarak taşeron işçiler çalışmaktadır. Aslında alternatifler, kadrolu işçilere yönelikti. Temel sorunun taşeron işçiler bakımından yaşanabileceğini öngörerek, Müsteşarımız ile özelleştirme sonrası taşeron işçilerimizin durumunu da görüştük. Alan firma kim olursa olsun, bu işletmede çalışan işçilerin kendi istekleri dışında işlerine son verilmemesi için firma yetkilileriyle gerekli görüşmeler yapılacak. Müsteşarımız, 'Bakanlık olarak bu konuda işçilerimizin tamamını düşünüyor ve gerekli duyarlılığı paylaşıyoruz' dedi. İşçilerimizden, kıdem ve ihbar tazminatları, çalışma seçenekleri ve benzeri konularda müsterih olmasını istiyoruz. Hiç kimse endişe etmesin. Kendi hayatları için en uygun seçenek neyse o seçeneğin arkasında biz de duracak, yardımcı olaya çalışacağız."
Muhabir: Sedat Gök
Yayıncı: Mürsel Çetin - KÜTAHYA