Haberler

Etkin Damar Tedavisi Alzheimeri Önlüyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gelişmiş ülkelerde alzheimer sıklığının azaldığı, bunun nedeninin bu ülkelerde damar hastalıklarında daha iyi tedavilerin uygulanması olduğu belirtildi.

MÜMİN ALTAŞ - ABD, İngiltere, Almanya gibi gelişmiş ülkelerde alzheimer sıklığının azaldığı, nedeninin bu ülkelerde diyabet ve hipertansiyon gibi damar hastalıklarına iyi tedavi uygulanması olduğu bildirildi.

Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de henüz 400 bin alzheimer hastasının olduğunu belirtti.

Yayınlanan Dünya Alzheimer Birliği raporuna göre 2050'ye doğru hasta sayısının 3 kat artacağını ifade eden Kulaksızoğlu, "Dünyada 36 milyon alzheimer hastası var. 2050'de bu sayı 115 milyon olacak. 2050'deki alzheimer hastalarının yüzde 70'i fakir ve orta gelirli ülkelerden olacak" dedi.

Kulaksızoğlu, gelişen ülkelerde alzheimer hastalarının azaldığını, küçük yaştan itibaren eğitime daha da önem verdiklerini dile getirdi.

Küçük yaştan itibaren yüksek eğitimli bireylerin daha az alzheimer olduklarına dikkati çeken Kulaksızoğlu, şunları kaydetti:

"Zihni yoğun olarak kullanırsanız bu hastalığın riski azalıyor. Orta yaşlardan itibaren bulmaca çözmek, dama ve kart oyunları oynamak çok faydalı. Zihni aktiviteleri yoğun olarak yapan bireylerde yaşlanınca alzheimer hastalığı daha az görülüyor. Dünya Alzheimer Kongresi'nde son yapılan araştırmalar sunuldu. Özellikle ABD, İngiltere ve Almanya gibi gelişmiş ülkelerde alzheimer sıkılığı azalıyor. Bu azalmanın nedeni de bu ülkelerde damarları bozan diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıkların daha iyi tedavi edilmesi."

Beyindeki hasar 40'lı yaşlarda başlıyor

Kulaksızoğlu, alzheimerde yaş sınırının 65 olmadığını, 40'lı yaşlarda bu hastalığa yakalanan bir sürü hastanın olduğunu dile getirdi.

Meselenin beyinde biriken proteinlerin yoğunluğuyla ilgili olduğunu anlatan Kulaksızoğlu, şöyle devam etti:

"Şimdiki bilgilerimizle biliyoruz ki bu hastalık 40'lı yaşlarda başlıyor. Yani yavaş yavaş beyinde hücre ölümüne neden olan, beyni zehirleyen proteinler 40'lı yaşlarda birikmeye başlıyor. Yavaş yavaş geliyor. 60-65 yaşında herkes tarafından görünebilir hale geliyor. Beyindeki hasar 40'lı yaşlarda başlıyor. O yüzden diyabet ve hipertansiyon gibi damar sağlığını bozan hastalıklara karşı dikkatli olmalıyız. 40'lı yaşlardan itibaren beynime bakmalıyız ki ileride alzheimer olmayalım."

Kulaksızoğlu, dernek olarak 11 şube ile hizmet vermeye çalıştıklarını, hastaların yaşam kalitesinin artırılması ve hasta yakınlarına sosyal psikolojik destek için çalışmalara devam ettiklerini dile getirdi. - Amasya

Kaynak: AA / Yerel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title