Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

İslam Memiş uyardı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Kritik uyarı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

'Eşsiz Mozaikler" Daha Güzel Görünecek

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'nde, eserlerin görselliğinin artırılması amacıyla teşhir tanzim çalışması yapılıyor.

ORHAN ÇİÇEK - Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'nde, eserlerin görselliğinin artırılması amacıyla teşhir tanzim çalışması yapılıyor.

Resmi açılışı 9 Eylül 2011'de gerçekleştirilen, 2012'de Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görülen müzede, "Çingene Kızı" ile Fırat Nehri kenarındaki villalardan mozaikler, Mars heykeli, duvar resmi ve Roma dönemine ait çeşmeler sergileniyor.

Yapısal kompleksi ve teknolojik yenilikleriyle de dikkati çeken müzede, Nizip ilçesindeki Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılan yaklaşık 2 bin yıllık, 13 rengin uyumundan oluşan 2 bin 400 metrekare mozaik yer alıyor.

Geçen yıl 206 bin 256 kişinin ziyaret ettiği müzede, teşhir alanının genişletilmesi ve mozaiklerin yeni anlayışla sergilenmesi amacıyla çalışma başlatıldı.

"Mozaiklerin görselliği artırılacak"

Gaziantep Müze Müdürü Tenzile Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zeugma Mozaik Müzesi'nin ziyaretçi sayısının her geçen yıl yükseldiğini söyledi.

Mozaiklerin görselliğinin artırılması amacıyla müzede teşhir tanzim işi başlatıldığını belirten Uysal, "Mozaiklerin canlandırılması, kronolojik temanın oluşturulması ve bölgenin zengin mozaik potansiyelinin öne çıkarılması için çalışıyoruz" dedi.

Arşiv odası ve restorasyon laboratuvarı da oluşturacaklarını ifade eden Uysal, daha fazla ziyaretçi ağırlamayı hedeflediklerini dile getirdi.

Çalışmanın, Restorasyon ve Konservasyon Bölge Müdürlüğü ekiplerinin kontrolünde yürütüldüğünü bildiren Uysal, "Mozaikler restorasyon ekibince temizlenirken, Bizans dönemi mozaikleri bölümünün teşhiri için de kurgu çalışmaları devam ediyor" diye konuştu.

Müzenin özellikle "Çingene Kızı" mozaiğiyle ünlendiğine dikkati çeken Uysal, şunları kaydetti:

"Şehrin hatta Güneydoğu'nun simgesi haline gelen müzemiz, 25 bini kapalı olmak üzere 30 bin metrekarelik alanda hizmet veriyor. Türkiye'nin yanı sıra dünyanın dört bir tarafından ziyaretçi ağırlayan müzeyi, açıldığı 2011'den bu yana 646 bin 797 kişi ziyaret etti. Hedefimiz, bu sayıyı daha yukarılara taşımak."

Kaynak: AA / Yerel
title