Esogü Rektör Adayı Prof. Dr. Tosun Açıklaması
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektör adayı Prof. Dr. Hasan Tosun, Türkiye'de 2023 yılı stratejik planlarından bahsedildiğini ve gelişmiş ülke düzeylerini yakalamak gibi önemli bir hedefin bulunduğunu belirterek, bunu elde edebilmek için öncelikle o standartlardaki kamu kurumları ve üniversitelerin çalışma sistemine ulaşmak gerektiğini söyledi.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektör adayı Prof. Dr. Hasan Tosun, Türkiye'de 2023 yılı stratejik planlarından bahsedildiğini ve gelişmiş ülke düzeylerini yakalamak gibi önemli bir hedefin bulunduğunu belirterek, bunu elde edebilmek için öncelikle o standartlardaki kamu kurumları ve üniversitelerin çalışma sistemine ulaşmak gerektiğini söyledi.
Tosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de üretim sıkıntısı yaşandığını savundu.
ABD'de ekonomiye katkı sağlayan bir kişinin saatte 40 birim, gelişmiş Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ise 30-35 birim iş ürettiğini dile getiren Tosun, Türkiye'de bunun 15-20 birim olduğunu aktardı.
Verimli üretimin öğrenilmesi ve uygulamaya geçirilmesi gerektiğine değinen Tosun, şöyle devam etti:
"Türkiye'de bugün 2023 yılı stratejik planlarından bahsedilmekte ve gelişmiş ülke seviyelerini yakalamak gibi önemli bir hedef bulunmaktadır. Bu hedefleri yakalayabilmek için öncelikle o gelişmiş ülkelerdeki kamu kurumları ve üniversitelerin çalışma sistemine ulaşmalıyız. Özellikle üniversitelerimiz mutlak surette o sistemi benimsemeli, üretken olmalı, bilgi üretmeli, bilgiyi pazarlamalı ve toplumsal aydınlatma görevlerini yerine getirmelidir. Bunun için de kamusal alanda görevli kurumların dönüşmesi, özelikle üniversitelerimizin dönüşerek topluma önder olması gerekiyor. Bilimde 'senin bilimin', 'benim bilimim' tartışması olmaz. Bugün çağımızda kullandığımız teknolojik yenilikler, hep birbirine bağlı çalışmaların ürünüdür. Üniversiteler de bilimsel gelişmelerinin devamını sağlayan ve yeni kuşaklara aktaran kurumlardır."
Performansa dayalı uygulama önerisi
Tosun, Türkiye'de kuruluş yılları bakımından eski üniversiteler bulunduğunu, bunların çoğunun performansının çok yüksek olduğunu anlattı.
Bu kuruluşlar arasında yer alan İstanbul Teknik, Orta Doğu Teknik, Hacettepe, Boğaziçi ile 1992'de faaliyete geçirilen ileri teknoloji üniversitelerinin performansları çok yüksek olduğuna işaret eden Tosun, "2006 yılında kurulan üniversitelerin, Kırklareli, Mardin Artuklu, Bitlis Eren ve Giresun gibi, performansları çok düşüktür. Bazı istisnalar da yok değil. Mesela Düzce Üniversitesi bu kategoride yer almasına rağmen nispi olarak yüksek performansa sahip bir üniversitedir. Çok hızlı kitleselleşen Süleyman Demirel, Karadeniz Teknik ve Selçuk gibi üniversitelerin de düşük performansa sahip olduklarını belirtmem lazım" değerlendirmesinde bulundu.
Prof. Dr. Hasan Tosun, Türkiye'de yükseköğretim maliyetinin çok büyük bir bölümünün devlet tarafından karşılandığını ancak bugüne kadar üniversite performansına dayalı bir uygulama yapılmadığını öne sürdü.
Üniversitelerin doğru küçülme ve ölçülü büyüme yollarını aramasını tavsiye eden Tosun, "Bu durum, kısa vadede üniversitelerin rekabetine bağlı olarak önemli bir bilimsel katkı ve proje veriminin oluşmasını sağlayacaktır" diye konuştu.
Uzun vadeli çözümler için 5 yıllık geçiş programları hazırlanmasını ve bu süreçte her üniversite için mütevelli heyeti oluşturulmasını öneren Tosun, üniversitelerin temel işlevleri yanında entelektüel birikim ile milli kültürün oluşturulması yönünde hizmet vermesi, dünya meselelerini bilen, toplumsal faydayı ön planda tutan, mili değerlere sahip bireyler yetiştirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.