Esogü'de "Bağımlılıkla Mücadele Paneli" Düzenlendi
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Müdürlüğü tarafından “Bağımlılıkla Mücadele” konulu panel düzenlendi.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Müdürlüğü tarafından "Bağımlılıkla Mücadele" konulu panel düzenlendi.
ESOGÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Sultan Kılıç ile Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülcan Kalender Güleç'in konuşmacı olarak katılımlarıyla Prof. Dr. Necla Özdemir Salonu'nda gerçekleşti. Paneli yöneten ESOGÜ SHMYO Müdürü Prof. Dr. Sema Uslu, bağımlılığın tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de ilgilendiren önemli bir sorun olduğunu belirtti ve böyle etkinliklerle gençleri bağımlılık hakkında bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak istediklerini söyledi. Prof. Dr. Sema Uslu panelin faydalı olmasını dileyerek tüm katılımcılara teşekkür etti.
İlk konuşmacı Prof. Dr. Fatma Sultan Kılıç "Madde Bağımlılığı ve Suistimali" başlıklı bir sunum yaptı. Prof. Dr. Fatma Sultan Kılıç bağımlılıkta bedensel, ruhsal ve sosyal sorunlara rağmen madde alma isteği ve alımının devam etmesinin söz konusu olduğunu belirtti. Arkadaş, merak etme ve özentinin madde kullanımına başlama nedenlerinin yüzde 92'sini oluşturduğunu kaydeden Prof. Dr. Fatma Sultan Kılıç, madde kullanımına başlama yaşının ise yüzde 86 oranında 15-25 yaş aralığı olduğunu ifade etti. Madde bağımlılığını önlemede faydalı boş zaman uğraşları bulma ve doğru arkadaş seçiminin taşıdığı öneme dikkat çeken Prof. Dr. Fatma Sultan Kılıç, "Hayır" demeyi bilmenin, reklama inanmamanın ve maddenin başlangıçta bedava verilmesine kanmamanın önemine de dikkat çekti. Bağımlılığın bir kader değil tedavi edilebilen bir hastalık olduğunun altını çizen Prof. Dr. Fatma Sultan Kılıç, konuşmasını "Kullanırsan Kullanılırsın" sloganı ile tamamladı.
Diğer konuşmacı Doç. Dr. Gülcan Kalender Güleç, bağımlılığı klinik boyutuyla anlattığı "Madde Kullanımı ve Bağımlılığı" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Bağımlılığın beyindeki oluşumunu anlatarak konuşmasına başlayan Doç. Dr. Gülcan Kalender Güleç, kişilerin bağımlılık yapıcı maddeleri çoğunlukla kaygı giderici ve rahatlatıcı etkileri nedeniyle kullandıklarını ancak eroin, kokain, alkol ve nikotin gibi maddelerin sorunlarla başa çıkma yolu olmadığını söyledi. Bağımlılığın evreleri hakkında da bilgiler veren Doç. Dr. Gülcan Kalender Güleç, beynin bağımlı olunan maddeleri asla unutmadığını belirtti. Bu nedenle bırakıldıktan sonra madde kullanımına tekrar başlanılmaması gerektiğinin özellikle altını çizen Doç. Dr. Gülcan Kalender Güleç, bunun nedeninin de bağımlıların tekrar başladıklarında son bıraktıkları düzeyin de üstünde bir düzeyden madde kullanımına başlamaları olduğunu ifade etti. Bağımlılığın tedavisinin zor ama mümkün olduğunu belirten Doç. Dr. Gülcan Kalender Güleç, önemli olanın erken teşhis ve tedavi olduğunu da sözlerine ekledi.
Etkinlik soru-cevap bölümüyle sona erdi. - ESKİŞEHİR