Eskiyen Halıları Engelli Kadınlar Tamir Edecek

Eskiyen Halıları Engelli Kadınlar Tamir Edecek
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

«MD-BO»Ildız Halı Çiftliği'nin sahibi Erdoğan Ildız, engelli kadınlar için bir proje hazırladıklarını ve ünlü program yapımcılarına mail gönderek tanıtım desteği istediklerini söyledi

Muğla'nın Milas İlçesi'nde bulunan «MD-BO»Ildız Halı Çiftliği'nin sahibi Erdoğan Ildız, engelli kadınlar için bir proje hazırladıklarını ve Seda Sayan, Beyazıt Öztürk gibi ünlü program yapımcılarına mail gönderek tanıtım desteği istediklerini söyledi.

«MD-BO»Milas-Bodrum karayolunda bulunan ve yaklaşık 25 yıldır el dokuma halılarının satışını, bakımını ve onarımını yapan Ildız Halı Çiftliği'nin sahibi Erdğon Ildız, engelli kandınların istihdamına yönelik bir projeyi hayata geçirmek istediklerini söyledi.

Dünyanın ilk el dokuma halı çiftliğinin Milas'ta kurulduğunu belirten Ildız, bu çalışmanın örnek olduğunu ve değişik illerde benzer çiftlikler kurulduğunu belirtti.

Kendisine ait çiftlikte halının A'dan Z'ye her türlü bakım ve onarımının yapıldığını ifade eden Ildız, ''Halının yıkanması, tamiri, güneşlenmesi, yeni desenlerin üretilmesi bizim üzerimize düşen görevler oldu.

Bu amaçla çiftlikte değişik üniteler korduk. Yaklaşık 30 yıl önce hazırlamış olduğumuz ve Milas'ta faaliyete geçirdiğimiz Dünya Halı Hastanesi adı altında bir projemiz var.

Şimdi bu proje kapsamında engellilere yönelik bir çalışma yapmak istiyoruz. Dünya genelinde bulunan ve hastalanan el halılarını Türkiye'de toplayıp, engellilere tamir ettirip ülkelerine göndermeyi amaçlıyoruz. Bunun için gerekli alt yapıyı oluşturduk.

Projenin daha iyi tanıtılabilmesi için Seda Sayan ve Beyaz gibi ünlü program yapımcılarına bilgilendirici mailler gönderdik. Bizleri programlarına davet ederlerde projeyi daha da iyi tanıtabileceğiz' dedi.

Bu proje ile engellilerin istihdamı ve gelir elde etmesinin sağlanacağını vurgulayan Ildız, Türkiye'ye 20 milyar dolarlık bir gelir kapısı açacaklarını tahmin ettiğini söyledi.

Dünyada tamire muhtaç halıların getirilmesiyle ilk etapta kadınların eğer sayı yetmezse erkeklerin de işe alınacağını anlatan Ildız, ünlü sanatçılara şöyle seslendi:

''Programınızda yer almakla pek çok kişinin hayatını değiştireceğimizi umuyoruz. Bir engellinin kurtarılması bile mukaddes bir görev olarak dururken, onca hayırlara neden olacak girişimimize destek olacağınızı umuyoruz.

Konunun engellilere çok uygun olduğunu bilmemize rağmen bu konuda bugüne dek ciddi bir çalışma yapamadık. Onları ihmal ettik. Bu eksikliğimizi sizin vasıtanızla kapamak, vatana millete çok hayırlı bir girişimde bulunmak istiyoruz' dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI

Halısız ev olmayacağını, kişilerin ekonomik gücü arttıkça evindeki makine halılarının yerini el halılarının adlını söyleyen Ildız, ''7 milyar nüfuslu bir dünyada yaşıyoruz. İnsan sayısı kadar halı olduğunu tahmin ediyoruz. Bunların mutlaka bir kısmı tamir görmek isteyecektir. Engelliler bu tamir atölyesinde görev alarak bu halıları tamir edecekler.

Proje ilk Milas'taki atölyede faaliyete geçecek. Halk Eğitimi Merkezleri ile daha önce yapılmış protokollerimiz var. Bu protokoller doğrultusunda belirlenen il ve ilçe merkezlerinde de bu proje zamanla faaliyete geçirilecek. Engellilerin yer alamayacağı iş sahalarında işsizler devreye girecek. İşsiz olan vatandaşlarda bu projeden yararlanabilecek.

Dışişleri Bakanlığı'ndan da bu proje için destek bekliyoruz. Çünkü proje dünya genelini kapsıyor. Ayrıca engelliler dernekleri ve federasyonları bu konuya duyarlılık göstermeli. Engellilerin bağlı bulunduğu birimleri şu anda ikna etmeye çalışıyoruz. Eğer onlarda destek verirse proje daha hızlı ilerler' dedi.

Tesis sorunu bulunmadığını, sadece bu projeye inanan insanlara ihtiyaçları olduğunu dile getiren Ildız, ''Bu kişilerin birlik ve beraberliğine ihtiyaç var. Herkes bu işin ucundan tutarsa iş alır başını gider. Kurumlar ve engellileri yakından ilgilendiren kuruluşlar bu projenin bir ucundan tutmalı' dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel
title