Eskişehir'deki İhaleye Fesat Karıştırıldığı İddiası
Eskişehir Büyükşehir Belediyesinde bazı ihalelere fesat karıştırıldığı ve kamu zararına neden olduğu iddiası üzerine başlatılan soruşturma kapsamında açılan ikinci davada tutuksuz 17 sanığın yargılanmasına başlandı.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesinde bazı ihalelere fesat karıştırıldığı ve kamu zararına neden olduğu iddiası üzerine başlatılan soruşturma kapsamında açılan ikinci davada tutuksuz 17 sanığın yargılanmasına başlandı.
Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki ikinci duruşmaya, sanıklar katılmadı. Sanıkların avukatları ile müştekiler Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri Pınar Turhanoğlu, Akif Çizmelioğlu, Zihni Çalışkan, Ahmet Süzer ile avukatları duruşmada hazır bulundu.
Sanık avukatları, hazine ve muhbirlerin müdahilliklerine itiraz ederek, diğer davalarla birleştirilmesi istemiyle mahkeme heyetine dilekçe sundu.
Müştekilerin avukatlarından Vahap Ata, belediye meclis üyesi müştekilerin davanın bu aşamaya gelmesinde katkılarının olduğunu ve müdahilliklerinin önemli olduğunu savundu.
Sanıkların avukatlarından Mehmet Yüksel ise müştekilerin doğrudan zarar görenler olmadığını söyledi.
Müşteki Zihni Çalışkan da Sayıştay yetkililerine bilgi verdiklerini ifade etti.
Sanık avukatlarından Cemal Okan Yüksel ise müşteki sıfatı alan kişilerin müdahillik sıfatını alamayacağını savunarak taleplerin reddedilmesini istedi.
Öte yandan, sanıklardan Mustafa Mansız'ın bir süre önce vefat ettiği bildirildi.
Mahkeme heyeti, usul ekonomisi açısından sanıkların savunmaları alındıktan sonra davaların birleştirilmesi talebinin düşünülmesine karar verdi. Ayrıca suçtan zarar gören Çizmelioğlu, Çalışkan, Turhanoğlu ve Süzer'in Büyükşehir Belediyesinde hangi görevde bulunduklarına dair belediyeye yazı yazılmasına, cevap geldikten sonra katılma talepleri konusunda karar verilmesini istedi.
Duruşma, 10 Temmuz'a erteledi.
-Tarafların avukatları konuştu-
Adliye çıkışında müştekilerin avukatları adına gazetecilere açıklama yapan Vahap Ata, sanık tarafının duruşmaya gelmediğini anımsatarak karşı taraftan gelip savunma yapmalarını bekliklerini kaydetti.
Mahkemelerin aklanma yeri olduğunu dile getiren Ata, "Birinci davada da olduğu gibi yine sadece müşteki tarafının davaya sokmama talebini görüyoruz. Müşteki tarafın katılması davaya, mahkemeye ve gerçeğin ortaya çıkmasına katkı sağlar. Girmemesi konusunda karşı tarafın ısrarını da anlamış değiliz" diye konuştu.
Sanık avukatları adına konuşan Emre Genç ise şu an mahkemede hukuki tartışmalar yapıldığını, mahkemenin ara kararlarını yerine getirdikten sonra 10 Temmuz'daki duruşmaya tüm müvekkillerin katılıp savunmalarını yapacaklarını belirtti.
Mahkemeyi tanımamazlık gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurgulayan Genç, şöyle devam etti:
"Biz mahkemelere güveniyoruz, hukukun üstünlüğünü savunuyoruz. Karşı taraf bu açıklamalarıyla belki de mahkemeyi bir nebze olsun etkilemeye çalışmaktadır. Bizim karşı tarafın duruşmalara katılmasından ne bir rahatsızlığımız söz konusu, ne de mahkemeyi tanımamazlığımız."
-Olay-
Cumhuriyet Başsavcılığınca 28 Ocak'ta, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yapılan bazı ihalelere fesat karıştırıldığı, kamu zararına neden olunduğu şikayeti üzerine başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 23 kişiden 5'i tutuklanmış, 18'i sorgularının ardından serbest bırakılmıştı.
Tutuklanan 5 kişi ise bir süre sonra üst mahkemeye yapılan itirazların ardından tahliye edilmişti. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de 31 Ocak'ta Cumhuriyet Başsavcısının çağrısı üzerine soruşturmayla ilgili savcıya ifade vermişti. Eskişehir 1. ve 2. Ağır Ceza Mahkemelerinde açılan 6 ayrı davanın ilk duruşması 17 Mayıs'ta yapılmış ve 10 Temmuz'a ertelenmişti. - ESKİŞEHİR