Eskişehir'de "Tarla Günü" Etkinliği
Eskişehir'de GÜBRETAŞ'ın pancarda verimi artırmaya yönelik bilinçlendirme ve deneme ekimleri kapsamında organize ettiği "Tarla Günü" etkinliği düzenlendi Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yıldız: "Dünyada suyun ve gıdanın önemi her geçen gün daha da artmaktadır.
Eskişehir'de Gübre Fabrikaları Türk Anonim Şirketi tarafından (GÜBRETAŞ) pancarda verimi artırmaya yönelik bilinçlendirme ve deneme ekimleri kapsamında organize edilen "Tarla Günü" etkinliği düzenlendi.
Alpu ilçesine bağlı Osmaniye Mahallesi'nde düzenlenen etkinlikte konuşan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Varol Yıldız, yapılan etkinlikte, GÜBRETAŞ öncülüğünde yapılan şeker pancarı üretim çalışmasının neticesinin gözlemleneceğini söyledi.
Tarımda ortak akılla üretim yapmanın ülke tarımını kalkındırdığını belirten Yıldız, şunları kaydetti:
"Dünyada suyun ve gıdanın önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Bunun için elimizdeki toprağın ve sularımızın kıymetini bilelim. Daha kaliteli, daha fazla nasıl üretiriz, onu araştıralım. Ortak akılla emek harcayalım ki hem maliyetimiz düşsün hem de gelirimizi artıralım. GÜBRETAŞ öncülüğünde yapılan bu çalışmaya destek verenlere teşekkür ediyorum. Bu gibi çalışmaların her zaman destekçisi olacağız."
Alpu Kaymakamı Mehmet Zahid Doğu da çiftçilerin tarlasından en iyi şekilde verim almak istediğini anlatarak, şöyle konuştu:
"İşte bu noktada tarım kredi kooperatiflerimiz ve iştiraki olan GÜBRETAŞ'ın burada yaptığı şey tam da bu. Yani çiftçimiz hem fazlaca ürün kaldırsın hem de kaldırdığı ürün verimli olsun. Burada 7-8 ton olan üretim, bu çalışmayla 12 tona çıkmış. Herhalde bu, sonuç olarak çiftçimizin yüzünü güldüren bir çalışma. Çiftçilerimiz bilimsel çalışmalar ışığında en güzel şekilde üretimini yapar cebi ve yüzü güler. Çalışmada emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Memleketimize hayırlar getirmesini diliyorum."
-"Dekar başına 12-13 ton verim aldık"
GÜBRETAŞ Genel Müdürü Osman Balta ise dünya nüfusunun her geçen gün arttığını ancak bu durumun aksine tarım alanlarının azaldığını dile getirdi.
Tarım alanlarının yapılaşma, erozyon ve "kötü tarım" gibi etkilere maruz kaldığını ifade eden Balta, şöyle devam etti:
"GÜBRETAŞ, kurulduğu 1952 yılından bu yana bu topraklardaki verimliliği artırmak üzere bugünlere kadar faaliyetlerini, Türk tarımına hizmetlerini sürdürmektedir. Türkiye'nin 2 bin 700 satış noktasında tarım alanlarına hizmet veriyoruz. 2013 yılında Türkiye'de 2.9 milyon dekar arazi üzerinde 16.5 milyon ton şeker pancarı üretilmiştir. Ortalama verim düzeyi ise dekar başına 5 ton olarak gerçekleşmektedir. Eskişehir'in pancar üretimi verimi Türkiye ortalamasının biraz daha üzerinde dekar başına 6 ton olarak gerçekleşirken, bu oran Alpu çevresinde ortalama 7 tona yaklaşmaktadır. Bu oranı, Avrupa ülkeleri ortalaması olan 8 ton seviyelerinin de üzerine çıkarmamız gerekiyor. Nitekim bu bölgede GÜBRETAŞ-üniversite iş birliğiyle son birkaç yıldır dekar başına 12-13 tona ulaşan pancar verimleri elde ettik"
Balta, GÜBRETAŞ'ın şeker pancarı üreticileri için özel formüle ettiği "SÜPER PANCAR-S" gübresi ile dengeli bir gübreleme fırsatı sunduğunu belirterek, "Dengeli gübrelemeyle hem verimli ve poları yüksek ürün hasadı sağlanmış olur hem de maliyetler optimize edilir. GÜBRETAŞ'ın laboratuvarlarında yaptığı toprak numune sonuçlarıyla bu bölgenin toprak yapısına göre geliştirdiği özel 'SÜPER PANCAR S' gübresi, örnek uygulama sonuçlarında gördüğümüz gibi Eskişehir çevresindeki üreticilere daha çok verimlilik ve daha yüksek kazanç katkısında bulunacağına inanıyorum" dedi.
Konuşmaların ardından, etkinliğe katılan protokol üyeleri ve çiftçiler söz konusu gübrenin kullanıldığı ve hasadı yapılan pancar tarlasında incelemelerde bulundu. - Eskişehir