Eskişehir Barosu'ndan 'Çocuk Gelinler' Açıklaması
Eskişehir Barosu Kadın Hukuku Komisyonu, ‘Çocuk Gelinler’ ve önceki gün“Siirt’in Pervari ilçesinde 14 yaşındaki Kader Erten’in hayatını kaybetmesiyle ilgili bir açıklama yaptı.
Eskişehir Barosu Kadın Hukuku Komisyonu, 'Çocuk Gelinler' ve önceki gün" Siirt'in Pervari ilçesinde 14 yaşındaki Kader Erten'in hayatını kaybetmesiyle ilgili bir açıklama yaptı.
Komisyon adına açıklama yapan Başkan Av. Pınar Çelik Arpacı, bu durumda, hukuki tanımı olan çocuk istismarı, ya da toplumsal olgu olarak "çocuk evliliği" gibi bir tanımlama kullanılması gerektiğini belirtti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de her 100 evlilikten 8'inin, 18 yaşın altında, yani çocuk yaşta gerçekleştiğini anlatan Arpacı "Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü (KSGM) bünyesinde kurulan "Erken Yaşta Evlilikler Birimi", çocuk yaşta evlilikleri önlemeyi amaçlıyor. Ancak kurulduğu günden beri somut bir adım atmadığı gibi henüz tam olarak ne yapacağına dair bir yol haritası bile çizemiyor. Yani ülkemizdeki birçok kurum gibi "kurulmuş olmak" için kurulu, öylece duruyor. KSGM Bünyesinde kurulan "Erken Yaşta Evlilikler Birimi" küçük Kader'in kaderini değiştirebilir miydi? ya da henüz 11,5 yaşında olan Kader'in sınıftaki boş sırası Milli Eğitimimiz tarafından fark edilemez miydi? 11,5 yaşındaki Kader'in imam nikahını kıyan imam hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı bir soruşturma açsa; başka imamlar başka Kader'lerin nikahını o kadar rahat kıyabilir miydi? Kader'in anne, babası ve imam nikahlı kocası hakkında, daha o ölmeden Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı bir hazırlık soruşturması başlatsa durum ne olurdu? Kader'in düğününü duyan köy halkı bu durumu kınasa, "11,5 yaşında çocuk evlenir mi a komşular" deseler, köy halkında başkaları böyle çocuklara düğün dernek kurar mıydı?" diye sordu.
Av. Pınar Çelik Arpacı, açıklamasının son bölümünde, "Çocuklara zorla giydirilen gelinliklerin bir kefene dönüşmemesi bir temenni değil, vicdan, adalet ve mücadele meselesidir" diye ifade etti. - ESKİŞEHİR