Haberler

"Eskişehir Arge Proje Pazarı" Etkinliği

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, "Özgün tasarımla tren, uçak, gemi, karayolu ve haberleşme araçlarımızı yaparsak hem cari açığımız kapanacak hem de gerçek anlamda gelişmiş ülke olacağız" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, "Özgün tasarımla tren, uçak, gemi, karayolu ve haberleşme araçlarımızı yaparsak hem cari açığımız kapanacak hem de gerçek anlamda gelişmiş ülke olacağız" dedi.

Aydın, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) öncülüğünde bir otelde düzenlenen "4. Eskişehir ARGE Proje Pazarı" etkinliğinde yaptığı konuşmada, Bakanlığın görev alanı içinde yer alan karayolu ağında 2003 yılından bu yana ciddi gelişmeler sağlandığını belirterek, 6 bin 100 kilometre olan bölünmüş yol ağına 16 bin kilometre ilave yapıldığını kaydetti.

Demiryolu ağının yüzde 75'inin yenilediğini ifade eden Aydın, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının hava, deniz ve iletişim alanında da inanılmaz bir devrim yaptığını bildirdi.

Aydın, Bakanlığın "Hava yolu halkın yolu olacak" sloganıyla ortaya koyduğu performansın milletin takdirini kazandığını anlatarak, "2003 yılında 24 havaalanı trafiğe açıkken bugün 47 havaalanı trafiğe açık, 6 havaalanı inşaatımız da devam ediyor. 2 merkezden 10 noktaya sefer varken bugün 7 değişik merkezden Türkiye'nin 50 kentine karşılıklı seferler düzenleniyor" dedi.

Yüksek Hızlı Tren ağının 2023 yılına kadar 10 bin kilometreye çıkarılacağını, mevcut konvansiyonel hatlara da 4 bin kilometre ilave yapılacağını dile getiren Aydın, şöyle konuştu:

"Bakanlığımızın görev alanına, mahalli idarelerin kent içi raylı ulaşım sistemlerini yapma görevi de verildi. Ankara ve İstanbul'da bir kısım hatların yapım işini Bakanlığımız üslendi. Altyapının yeterli hale getirilmesi büyük başarıdır ancak her şey değildir. Altyapının etkili, verimli ve canlı tutulması için etkili yönetim ve işletme biçimlerinin geliştirilmesi, buna ilişkin kurumların yapılarının değiştirilmesi ve geliştirilmesi de önemlidir. Bu çerçevede Bakanlığımızın Teşkilat Kanunu 1 Kasım'da değiştirildi. Günümüz ihtiyaçlarına, gelecekteki hedeflere uygun bir organizasyon oluşturuldu. Görev tanımları ve yetkileri, yeniden belirlendi. Biz bunu çok önemsiyoruz."

"Özgün Tasarımla Ulaşım ve Haberleşme Aracı Yapmalıyız"

Aydın, ARGE çalışmalarının, gelecekte zengin ve müreffeh bir toplum olmanın tohumlarını ekmek anlamına geldiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Ülkemiz, son yıllarda ciddi hamleler yaptı. Kişi başına milli gelir 10 bin doları aştı ama bir riskimiz ve tehdidimiz var. Dış ticaretimiz 110 milyar dolar açık veriyor. Cari açığımız 70-80 milyar dolar civarında. Bunun kaynakları incelendiğinde üretim kapasitemizin ülkedeki tüketimden geride olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Gelişmiş ülke tanımı pek çok şekilde yapılabilir ama ben şöyle değerlendiriyorum; bir ülke, ulaşım ve haberleşme araçlarını özgün tasarımla kendisi üretip hizmete sunabiliyorsa o ülke gelişmiştir. Biz bugün özgün tasarımla tren, uçak, gemi, karayolu ve haberleşme araçlarımızı yaparsak hem cari açığımız kapanacak hem de gerçek anlamda gelişmiş ülke olacağız. Dünya küreselleşti ama bu küresel meydanda iyi çalışan, etkili çalışan, hesabını, kitabını iyi yapanlar sürdürülebilir bir kalkınmayı gerçekleştirebiliyor. Bu konuda sanayicimize, ARGE çalışması yapan araştırmacılarımıza, kısacası herkese büyük görev düşüyor."

"Son Yıllarda Devletimiz ARGE'de Önemli Teşvikler Getiriyor"

Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir de son yıllarda ARGE'de önemli teşvikler getirildiğini ifade ederek, "Özellikle Eskişehir'deki müteşebbisler, üniversiteler ve sanayiciler bu teşvikleri iyi anlama ve bunlardan istifade etme konusunda Türkiye'deki diğer yerlere oranla oldukça başarılı çalışmalar ortaya koyuyor" dedi.

Bursa-Eskişehir- Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Başkanı ve Bilecik Valisi Halil İbrahim Akpınar da kalkınma ajansı olarak bölgede daha rekabetçi bir sanayiye ulaşabilmek için ARGE çalışmalarına destek verdiklerini bildirdi.

BEBKA'nın sunulan projeler ve yapılan değerlendirmeler sonucunda yardım yaptığını ifade eden Akpınar, ulaşım sektörünün ele alındığı etkinliğin verimli geçeceğini söyledi.

ESO Başkanı Savaş Özaydemir de "Eskişehir ARGE Proje Pazarı" etkinliğinin sanayiciler ile üniversite, ARGE firmaları, proje uzmanları, finansman ve danışmanlık kuruluşlarını bir araya getirdiğini kaydetti.

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen etkinliğin bu bölümünde ulaşım sistemleri konusunun ele alındığını anımsatan Özaydemir, "Bu etkinlik sayesinde yeni işbirliklerinin, ortak çalışmaların ve karşılıklı desteklerin oluşacağı beklentisi içindeyiz. Bölgemizde sanayinin yeni ufku bu tür etkinliklerle oluşacak. Etkinliğin ekonomimizde, iş dünyamızda, sanayimizde, bilim ve teknoloji alanlarımızda yeni değerler üretilmesine vesile olmasını diliyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından ESO Başkanı Özaydemir, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, Bilecik Valisi Halil İbrahim Akpınar ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Teknoloji Geliştirme Projeleri Koordinatörü Yücel Telçeken'e katkılarından dolayı plaket verdi.

Ülke genelinden toplam 59 projenin sunumunun da yapılacağı etkinliğe, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ (TÜLOMSAŞ) Genel Müdürü Hayri Avcı ve davetliler katıldı.

- ESKİŞEHİR

Kaynak: AA / Yerel
title
Close