Eski Zanaatlar Müzede "Hayat Buluyor"
Osmaniye Kent Müzesi, yakın tarihin unutulmaya yüz tutmuş zanaatlarını balmumu heykellerle geleceğe taşıyor.
ÜMİT KAHRIMAN - Osmaniye Kent Müzesi, yakın tarihin unutulmaya yüz tutmuş zanaatlarını balmumu heykellerle geleceğe taşıyor.
Osmaniye Belediyesi Başkan Yardımcısı Hayrettin Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 600 eserin sergilendiği müzenin bir bölümünde arasta çarşısı oluşturulduğunu, burada eski zanaatların gelecek nesillere tanıtıldığını söyledi.
Geçmişte insanların ekmek parası için büyük emek sarf ettiğinin müzede anlatıldığını belirten Aslan, "Müzemizi ziyaret edenler, yakın tarihimizde kent esnafının hangi zanaatlarla yaşamını idame ettirdiğini görüyor. Böylece çalışmanın, el emeğinin, ekmek parası kazanmanın önemi gözlemleniyor" dedi.
Aslan, teknolojinin geliştiğini, bu sebeple bazı mesleklerin icra edilmediğini anımsattı.
Müzede oluşturulan arasta çarşısında, kent tarihinde önemli yeri olan zanaatların tanıtıldığını vurgulayan Aslan, şunları kaydetti:
"İnsanlarımızın tarihsel süreçteki yaşam biçimi, örf, adet ve geleneklerin hafızalarda tazeliğini koruması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla kent müzesini 2011'de hayata geçirdik. Burada, geçmişin tarihsel izlerini birtakım figür ve heykellerle geleceğe taşımak, kent insanının anılarını abideleştirip, geleceğe köprü kurmayı amaçladık. Bu düşünceyle müzenin bir bölümünde yapılan çarşıda, yakın tarihimizin unutulmaya yüz turmuş önemli zanaatları kalaycılık, kaşıkçılık, bıçakçılık, demircilik, semercilik gibi meslekleri heykellerle anlattık."
Aslan, bu zanaatların tarihi değerler olduğunu ve sahip çıkılarak gelecek nesillere aktarılması gerektiğini dile getirerek, "İnsanlarımız, balmumu heykellerle anlattığımız bu mesleklerde kendilerinden bir şeyler buluyor. Atalarının, dedelerinin ne zorluklarla mücadele ettiğini, hangi zanaatlarla uğraştığını görüyorlar. Ziyaretçiler, bu meslekler hakkında görevlilerimizden bilgi alıyor. Böyle bir hizmeti sunmaktan mutluyuz" diye konuştu.
Aslan, arasta çarşısının yanı sıra müzede kent dükkanı, çınarlı kahve, sohbet odası, kent arşivi, "Geçmişten Günümüze Osmaniye", eğitim atölyesi ve "7 Ocak Diaroma" gibi bölümlerin bulunduğunu anlattı.
Ziyaretçileri etkiliyor
Kent müzesini ziyaret eden Mahir Cantorun, müzede çocukluğunda hatırladığı mesleklerin balmumu heykellerle anlatılmasının kendisini etkilediğini belirtti.
Cantorun, "Çocukluğumda evimizin yanında kalaycı vardı. Annem para verir ve evdeki bakır kapları oraya götürür kalaylatırdım. Gençlerimizin ve çocukların müzeyi ziyaret etmeleri, dedelerimizin nasıl yaşam mücadelesi verdiğini görmeleri açısından önemli" dedi.
Necdet Başpınar da müzeyi beğendiğini, unutulmaya yüz tutmuş zanaatları görünce duygulandığını aktardı.