Haberler

Eski "Sağlık Müzesi" Yeniden Aynı İşlevine Dönecek

Eski
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Sağlık Müdürlüğü Ek Hizmet Binası olarak kullanılan eski "Sağlık Müzesi", İl Özel İdaresi tarafından restore edilerek, kullanım amacına geri dönecek.

İstanbul Sağlık Müdürlüğü Ek Hizmet Binası olarak kullanılan eski "Sağlık Müzesi", İl Özel İdaresi tarafından restore edilerek, kullanım amacına geri dönecek.

İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, 1918 yılında dönemin Sıhhiye Umum Müdürü Dr. Adnan Adıvar tarafından Sultanahmet Divanyolu'nda "Halkı salgın hastalıklardan korumak, bu hastalıkları önlemek ve hijyen kurallarını öğretmek" amacıyla kurulan, ancak 1980'lerden sonra işlevini yitiren Sağlık Müzesi, İstanbul İl Özel İdaresi tarafından restore ediliyor.

1988-1989 yılları arasında onarıma giren ve ardından Sağlık Grup Başkanlığı ve Kuduz Merkezi olarak işlev gören yapı, 2002 yılında tekrar onarıma alındı. Bina, bu tarihten itibaren İstanbul Sağlık Müdürlüğü Ek Hizmet Binası olarak çeşitli birimleri ile hizmet veriyor.

Geçen yıl başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında, zamanın ve dış etkenlerin etkisiyle yıpranmış olan yapı, özgün malzemeler kullanılarak yenileniyor. 2 milyon 230 bin TL harcanarak yapılması amaçlanan yenileme çalışmalarının bu yılın Ekim ayında tamamlanması planlanıyor.

İstanbul Sağlık Müdürlüğü Ek Hizmet Binası olarak kullanılan yapı, restorasyonu tamamlandıktan sonra yeniden "Sağlık Müzesi" olarak kullanılacak.

-Müzeyi engelliler de rahatlıkla ziyaret edecek-

Kurulduğundan bu yana modern bir anlayışta olan "Sağlık Müzesi", çağdaş müzecilik normlarında işlevlendirilerek yeniden açılacak.

Toplumun sağlık konusunda eğitimi temel amacı ile çok amaçlı eğitim salonları ve kütüphaneye sahip olacak ve teknolojik altyapısı ile interaktif olması planlanan müzeyi, engelliler de kolaylıkla ziyaret edebilecek.

Müzenin bugünkü koleksiyonunu, Sağlık Bakanlığına bağlı devlet hastanelerinden toplanmakta olan tıbbi cihazlar, sağlık mensuplarına ait şahsi tarihi değerdeki objeler, fotoğraflar, okullarda ve hastanelerde halkı eğitmek için hazırlanmış filmler, hastane kütüphanelerinden toplanan tıp kitapları, hastanelerdeki gündelik hayata ait nesneler oluşturuyor. Müzenin en önemli nesneleri ise eski müze envanterinde de yer alan tablolar ve mulajlardan oluşuyor.

Ayrıca Türk müzeciliğinin ilk eğitim nesnelerinden biri olan "diş temizliği modeli" de müzenin önemli nesneleri arasında yer alırken, bunun dışında müzede cerrahi, dahiliye, ecza ve temel tıp bilimlerini temsil eden nesneler ile geniş bir mobilya koleksiyonu da bulunuyor.

- İSTANBUL

Kaynak: AA / Yerel
20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar! Sanıkların tutukluluk halleri devam edecek

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar açıklandı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

İşte terör örgütünün acımasızlığı! Küçük çocuk havan saldırısında bu hale geldi

Terör örgütünün acımasızlığının en net kanıtı! Küçük çocuk hain saldırıda bu hale geldi

title