Haberler

Eski Kazaklar Kilim Oluyor

Eski Kazaklar Kilim Oluyor
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cem Genco - Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde yarım asırlık tahta tezgahta dokumacılık yapan İsmail Koca, ev kadınlarının değerlendirmek amacıyla eski yün kazaklardan söktüğü iplerle kilim ve savan dokuyor.

Cem Genco - Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde yarım asırlık tahta tezgahta dokumacılık yapan İsmail Koca, ev kadınlarının değerlendirmek amacıyla eski yün kazaklardan söktüğü iplerle kilim ve savan dokuyor.

Reyhanlı'nın Fidanlık Mahallesi'ndeki işyerinde 50 yılı aşkın süredir dokumacılık yapan evli ve 6 çocuk babası İsmail Koca, baba mesleğini sürdürerek evinin geçimini sağlamaya çalışıyor.

Babasından öğrendiği dokumacılık mesleğini sağlığı el verdiği ölçüde sürdürmek isteyen 68 yaşındaki İsmail Koca, geçmiş yıllarda yurt içi ve yurt dışına gönderdiği farklı motiflerle süslü kilim ve savanlar yerine artık son zamanlarda ilçe merkezi ve köylerdeki ev kadınlarının getirdiği yün kazaklardan sökülen iplerin dokunması taleplerini karşılıyor.

Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evlerde daha çok kış aylarında kullanılan el işi dokumaların unutulmaya yüz tuttuğunu ve bunların yerini makineyle dokunan ürünlerin aldığını söyledi.

Henüz 18 yaşındayken mesleğe başladığı tahta dokuma tezgahını hala kullanmayı sürdürdüğünü belirten Koca, büyük emek vererek yaptığı kilim ve savanların, günler süren uğraşlar sonucu ortaya çıktığını dile getirdi.

Koca, yeni ipler yerine, daha çok ev kadınlarının evlerinde kullanılmayan eski yün kazaklardan söktükleri iplerle kilim ve savanlar dokuduğunu ifade ederek, "Eski kazakların iplerini metrekaresi 3,5 liradan dokuyorum. Yeni iple ürün isteyen olursa bunların metrekaresi de 10 liraya mal oluyor" dedi.

Ancak eski iplerle yaptığı işlerin yoğunlukta olduğunu anlatan Koca, şöyle konuştu:

"Normal boyutundan daha küçük olan bu kilimler, evlerde genellikle süs eşyası olarak olarak kullanılıyor. Ben de yıllardır ailemi geçindirdiğim mesleğimi bu şekilde devam ettirmiş oluyorum. Yanımda çalıştıracak, işi öğretecek çırak bulamadığım için bunları tek başıma yapmak zorunda kalıyorum. Dokumacılığı öğrettiğim çocuklarım ise kazancı az olduğu için bu işi yapmayı tercih etmiyor."

Koca'ya kilim yapması için karısının eski kazak ve hırkalardan söktüğü ipleri getiren Selahattin Çökelek ise el dokuması ürünlerin daha kullanışlı olduğunu söyledi.

Çökelek, yörede fabrika üretimi olan ürünler yerine el dokumasının tercih edildiğini ifade ederek, bazı akrabalarına da bu ürünlerden hediye olarak yaptırdıklarını kaydetti.

- HATAY

Kaynak: AA / Yerel
title
Close