Erzurum Fidanlık Müdürlüğü Fidanlık Ekibince Batı Fidanlıkları ve Özel Sektör Fidanlıklarına Teknik...
Erzurum Orman Bölge Müdürlüğünce Fidanlıklardan sorumlu personele Eskişehir, Bursa, Balıkesir, Manisa, Yalova, Adapazarı, İstanbul illerini kapsayan ve buralarda bulunan bölge müdürlükleri fidanlıkları ile özel sektör fidanlıklarına teknik gezi yapıldı.
Erzurum Orman Bölge Müdürlüğünce Fidanlıklardan sorumlu personele Eskişehir, Bursa, Balıkesir, Manisa, Yalova, Adapazarı, İstanbul illerini kapsayan ve buralarda bulunan bölge müdürlükleri fidanlıkları ile özel sektör fidanlıklarına teknik gezi yapıldı.
Teknik geziye fidanlıklardan sorumlu Bölge Müdür Yardımcısı İbrahim Ergüven, Erzurum Fidanlık Şefi Hasan Bozkurt, Erzurum Fidanlık Mühendisi Mustafa Şenel, Sarıkamış Fidanlık Şefi Ömer Er, Ağrı Fidanlık Şefi Mustafa Alptekin Gelegen, Erzincan Fidanlık Şefi Gürkan Biliş, Erzincan Fidanlık Mühendisi Rıza Çağlar, memurlardan Fatih Aluç,M.Hanifi Aydın, Yılmaz Kılıçlı, Gökhan Ertargın katıldı.
Sivas Fidanlık Müdürlüğünden başlayan teknik gezide Sivas Fidanlık Müdürlüğünde üretimi yapılan kaplı boylu mavi ladin, sarıçam ve diğer fidanlar görüldü. Toprak eleme ekipmanları ve gölgeleme sahası incelendi, repikaj alanı gezildi.
Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü'nde, Eskişehir Fidanlık Müdürlüğü Eskişehir Fidanlık Mühendisliğinde soğuk hava deposu, çıplak köklü fidan selektesi, tohum çıkarma evi, tüpleme hangarları ve harç malzemeleri, seralarda yaptıkları boylandırma üretim çalışmaları, arazide çıplak köklü fidan üretimi öncesi toprak hazırlıkları, kullanılan gübreler, organik maddeler irdelendi. Arazide yapılan kaplı fidan sergileme sahası, kozalakların doğranarak kompost oluşturulması, arazi repikaj çalışmaları ile makine ve ekipmanları görüldü.
Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü Balıkesir Fidanlık Müdürlüğünün Balıkesir Fidanlık Şefliği sahası gezildi. Seralarda ceviz aşı çalışmaları, çıplak köklü fidan üretim çalışmaları, arazi repikaj çalışmaları, makine ekipmanlar ile rotboll söküm çalışmaları görüldü.
İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Manisa İli Muradiye Fidanlık Müdürlüğü Muradiye Fidanlık Şefliği fidan üretin sahaları gezildi. Kaplı fidan üretim çalışmalarında kullanılan saksı ebatları, sulama malzemeleri, sulama konusunda sıkıntılar ve çözümleri, araziye repikajda banbuya bağlama ve sulama sistemi döşeme usulleri, serada fidan boylandırma çalışmalarının teknikleri, kullandıkları harç malzemesi, gübreleme teknikleri, budama teknikleri, sulama teknikleri görüldü, notlar alındı.
Bursa Orman Bölge Müdürlüğü Bursa Fidanlık Müdürlüğü sahası gezildi. Boylu repikaj sahasında budama teknikleri, bambuya bağlayarak düzgün bir gövde oluşturma çalışmaları, söküm çalışmaları ve soğuk hava deposu ile serada çelikle süs bitkisi üretim çalışmaları görüldü.
Yalova ilinde bulunan ve özel sektör fidancılarınca kiralanan 150 ha. lık özel fidanlık sahası gezildi. Burada özel sektörün fidan sergileme usulleri, aşılı ve tijli fidanlardaki budama usulleri, tepe tacı oluşturma şekilleri, düzgün gövde oluşturmadaki başarıları görülerek değerlendirildi.
Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde bulunan Sapanca İlçesinde kurulan Fidan borsası sahası gezildi. Sakarya İlinde bulunan özel fidanlıklardan Karya Fidancılık, Sakarya Fidancılık ve Arifiye Fidancılığın sahaları gezilerek boylu ve çaplı fidan üretiminde arazi repikaj çalışmaları, bambuya bağlama ve sulama sistemi döşeme çalışmaları, kalın çaplı fidan üretimi için makinalı arazi repikaj çalışmaları, makinalı söküm çalışmaları, makinalı budama çalışmaları yerinde görüldü ve notlar alındı. Sakarya Fidanlık Müdürlüğü sahası gezilerek seralarda süs bitkisi üretim çalışmaları, teknikleri, ilaçlama, üretim parseli hazırlamada derin toprak işleme ve rotovatör ile toprak işleme çalışmaları, servi, ceviz ve mavi ladinde aşı yapma teknikleri, incelikleri ve detayları görüldü, notlar alındı. Çalı doğrayıcı makinanın çalıştırılması ve elde edilen malzemenin kompost yapılması teknikleri irdelendi.
İstanbul'da bulunan İstanbul Ağaç A.Ş.'ye ait Alibeyköy'de bulunan fidan sergileme sahasına gidildi. Fidan sergileme usulleri, rotbollu aldıkları fidanlar saksılama usulleri, satın aldıkları fidanlarda aradıkları standartlar incelendi. Huşların dışarıdan ithal edildiği, fakat aynı standartta sarkık, top aşılı, tijli huş ve karaağaç fidanlarının Erzurum'da üretilebileceği ve ithalatın önünün kesilebileceği değerlendirildi. İstanbul incelemelerinden sonra teknik gezi sonlandırıldı.
Gezi sonrası yapılan değerlendirmede Erzurum ve Erzincan fidanlıklarımızda yöre iklim şartlarına uyan türlerde özel sektör ve piyasanın istek standartlarında fidan üretimi yapılabilmesi için ne gerekli ise yapılması kararlaştırıldı. İlk hafta içinde gerekli malzemelerin alımı, ikinci haftadan itibaren de üretim çalışmalarına başlanmasına karar verildi. Özellikle Erzurum Fidanlığının ve horasan fidanlığının Karaağaç, Huş, Sarıçam, Aşılı Mavi Ladin türlerinde kaliteli kalın çaplı ve muhtelif çaplı sarkık ve top aşılı, tijli fidan üretiminde marka olma yolunda ne yapılması gerekli ise yapılmasına karar verildi. - ERZURUM