Haberler
Putin, açık açık tehdit etti: Sabrımız bir gün mutlaka tükenecek

Putin, ilk kez bu kadar açık tehdit etti! Sözleri yaklaşan savaşın habercisi

Genel Kurul'da gerginlik: 'Asgari ücret en düşük memur maaşından az olmamalı' dedi ortalık karıştı

'Asgari ücret en düşük memur maaşından az olmamalı' dedi ortalık karıştı

Kırıkkale'de yere çöp atanlar güvenlik kameralarından tespit ediliyor

Bir ilde daha başladı! Caddede, sokakta kamera ile takip ediliyorlar

İstanbul'da sahte içkiden 2 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da kabus yeniden hortladı: 2 kişi öldü, sayının artmasından korkuluyor

Erzurum'daki "Yasa Dışı Dinleme" Davası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum'da, "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin, eski Erzurum Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hurşit Uçak ile "böcek" davası hükümlüsü eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdür Yardımcısı Sedat Zavar'ın da aralarında bulunduğu 20 kişi hakkında açılan davanın görüşülmesine devam edildi.

Erzurum'da, "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin, eski Erzurum Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hurşit Uçak ile "böcek" davası hükümlüsü eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdür Yardımcısı Sedat Zavar'ın da aralarında bulunduğu 20 kişi hakkında açılan davanın görüşülmesine devam edildi.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasına, tutuksuz yargılanan sanıklar eski Erzurum Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hurşit Uçak ile Serdar Aydın, Serdar Erkan, Serkan Doğan, Sadık Gezmiş ve Soysal Aktürk katıldı.

Duruşmaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde çalışma ofisine "böcek" olarak adlandırılan dinleme cihazı konulmasıyla ilgili yargılandığı davada 7 yıl 6 ay hapis cezası alan eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdür Yardımcısı Sedat Zavar ile diğer 13 sanık ise katılmadı.

Sanıklardan eski Erzurum Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Uçak, duruşmada yaptığı savunmada, mahkemenin talebi üzerine İstihbarat Daire Başkanlığından gönderilen evrakın heyeti yanıltmaya yönelik olduğunu ileri sürdü.

Yazıda, mahkemeye gönderilen evrakta, yapılan tüm faaliyetlerin dijital olarak kaydının tutulduğu "LOG kayıtlarının" silinmiş olduğunun bildirildiğini, oysa bunun bir önem taşımadığını iddia eden Uçak, şu savunmayı yaptı:

"LOG kayıtlarının kaybolması bir şey ifade etmez. Esas datalar, istihbarat arşivinde mevcut. Onların içinde bunlar halen mevcut. Sadece buraya dinlenen telefon ve tarih aralığı girildiğinde, hangi kişinin hangi örgüt mensubuyla kaçar dakika görüştüğü görülebilir. Gönderilen yazıda LOG kayıtlarının silindiği söylenerek asıl bilgiler gönderilmemiştir. Bunların hepsi kayıtlıdır. Önceki celsede belirtilen program isimlerinden sorgulanabilir. Gelen yazıda yönerge ve yönetmelik mevcut. Bu yönergelerin uygulanmasına yönelik emir, tamim ve genelgeler ile prensip emirleri ve emir yazıları bulunmamaktadır."

Sanık Serkan Doğan da Çankırı'dan gelen ve dosyaya eklenen tanık beyanının, kendisini doğruladığını ifade ederek, "Başkanlıktan gelen yazıda LOG'ların silinmesiyle alakalı bir husus vardır. Bunun kim tarafından silindiğinin sorulmasını talep ediyorum" dedi.

Diğer sanıklar ile avukat savunmalarını dinleyen mahkeme heyeti, eksik evrakların giderilmesi ve tanık beyanlarının alınmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

Olay

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığının, "yasa dışı dinleme" iddialarıyla ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında, 29 Aralık 2014'te Ankara, İstanbul, Kahramanmaraş, Bolu ve Düzce'de gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan Hurşit Uçak ile emniyet amirleri Serkan Doğan, Soysal Aktürk, Yücel Bilgiç ve başkomiser Aslan Kartal, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 162 sayfalık iddianameyle Uçak ile emniyet amirleri Doğan, Aktürk, Bilgiç ve başkomiser Kartal ile bir süre önce Romanya'da yakalanan Sedat Zavar ve diğer 14 sanık hakkında, "haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişisel verilerin kaydedilmesi, kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği, suç uydurma, suç işlemek maksadıyla örgüt kurma, yönetme ve üye olma" suçlarından 25 yıldan 130 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Kaynak: AA / Yerel
title