Erzurum'daki Asırlık Camiler Ramazana Hazır
Tarihi ve kültürel zenginliklere sahip illerin başında gelen Erzurum'daki asırlık camiler ramazana hazır. Yüzyıllardır İslam kültürünün yaşatıldığı Ulu Cami, Narmanlı Cami, Cennetzade Cami, Derviş Ağa Cami, Şeyhler Cami, Gürcü Kapı Cami'sinin de aralarında bulunduğu ibadethanelerde on bir ayın sultanı ramazan için bakım ve onarım yapıldı.
Tarihi ve kültürel zenginliklere sahip illerin başında gelen Erzurum'daki asırlık camiler ramazana hazır.
Yüzyıllardır İslam kültürünün yaşatıldığı Ulu Cami, Narmanlı Cami, Cennetzade Cami, Derviş Ağa Cami, Şeyhler Cami, Gürcü Kapı Cami'sinin de aralarında bulunduğu ibadethanelerde on bir ayın sultanı ramazan için bakım ve onarım yapıldı.
Osmanlı, Artuklu ya da İlhanlı dönemlerinden kalan ve asırlardır ezan sesi yankılanan camilerin bakımı müftülükler, temizliği ise belediyeler tarafından yapıldı. Bazı camiler de mahyalar ile süslendi.
-836 yıldır ibadet ediliyor
Kentteki ibadethanelerin en eskilerinden, yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çeken Ulu Cami, Saltuk Emirlerinden Nasiruddin Muhammed tarafından 1179 yılında yaptırıldı.
Erzurum'da vatandaşların en fazla ziyaret ettiği camiler arasında yer alan ibadethane, mimari yapısıyla da dikkati çekiyor. Düzgün kesme taşlarla yapılan Ulu Cami'nin 3'ü kuzeyde 2'si doğu yönünde olmak üzere 5 kapısı bulunuyor.
Kentte 836 yıldır ayakta duran Ulu Cami, 6 bin kişinin aynı anda ibadet yapabileceği büyüklüğe sahip.
Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde, " Erzurum'daki camilerin hepsinin kadimi" olarak nitelendirdiği cami, ünlü edebiyatçı Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "Beş Şehir" isimli eserinde de geçiyor.
Dönemin Erzurum Valisi İbrahim Paşa tarafından 1748 yılında yaptırılan İbrahim Paşa Camii ise önündeki 3 kubbeli son cemaat yeri ve arkada tromplarla üzerine oturan tek kubbesiyle dikkat çekiyor.
- Murat Paşa Camisi
Erzurum'da 1573 yılında Sadrazam Kuyucu Murat Paşa tarafından yaptırılan ve minaresi ayrı olan Murat Paşa Camisi, Hızır Aleyhisselam'ın burada namaz kılacağına inanıldığı için her gün gül suyuyla temizleniyor.
Yanındaki hamamın cami inşaatı durdurularak yapıldığı, inşaat işçilerinin her gün işe başlamadan burada yıkandığı biliniyor.
-Cennetzade Cami
Tarihi Taş Ambar yakınındaki 1786 yılında yaptırılan cami, kentteki tek kubbeli camilerle benzerlik gösteriyor. Üç kubbeli son cemaat yeri bulunan camiyi, yarım küre şekilli kubbe örtüyor.
-Narmanlı Cami
Son cemaat yeri 6 taş sütun üzerine oturtulan ve 5 küçük kubbeyle örtülü Tebrizkapı semtindeki Narmanlı Cami de şehirde ramazan boyu ilgi gören ibadethanelerin başında geliyor.
Tümü değişik tonlardaki kül renkli kesme taşlarla kaplı caminin taç kapı girişi basık bir kemerle örtülü ve bir çift kemerle taçlandırılmış durumda.
1738 yılında Narmanlı Hacı Yusuf tarafından yaptırılan caminin taş mihrabının mukarnaslı bir kavrası bulunuyor.
-Gürcü Kapı Camisi
Gürcü Kapı semtinde bulunan ve "Ali Ağa Cami" olarak da bilinen 1608 yılında kül renkli kesme taşlarla yaptırılan Gürcü Kapı Camisi, Osmanlı döneminden kalan camiler arasında yer alıyor.
-Şeyhler Cami
Bulunduğu mahallenin adını taşıyan Şeyhler Cami, medrese, hamam ve çeşmesi ile aynı külliye içinde yer alıyor. Bazı kaynaklara göre 1720 yılında tahta minareli olan cami, Habip Efendi tarafından yıktırılarak 1767 yılında yeniden yaptırıldı.
Taç kapı ve pencerelerin pervazları kırmızı Kamber taşı, diğer kısımları ise kül renkli düzgün kesme taşlarla kaplanan caminin son cemaat yeri 4 silindirik taş sütuna oturan üç kubbeyle örtülü.
Tarihi cami, minaresindeki güneş saatiyle dikkat çekiyor.
-"Divit kalem" minareli cami
Erzurum'da tarihi camilerin yanında modern tarzda inşa edilen camiler de ramazanda ibadet için koşan Müslümanlar ile dolup taşıyor.
Atatürk Üniversitesi yerleşkesinde 10 dönümlük araziye hayırseverler tarafından yaptırılan, "Divit kalem" şeklindeki minaresiyle farklı bir görünüme sahip cami, bu ramazanda da vatandaşlara hizmet verecek.
Engelliler için özel bölümler bulunan, 4 bin 300 kişi kapasiteli cami Osmanlı ve Selçuklu motifleriyle süslü.
Öte yandan tarihi Lalapaşa Camisi restorasyon çalışmaları dolayısıyla bu ramazan ibadete kapalı olacak.