Erzurum'da "Su Ürünleri Kanun Taslağı" Görüşüldü
Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nde düzenlenen dekanlar toplantısında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda hazırlanan "Su Ü...
Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nde düzenlenen dekanlar toplantısında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda hazırlanan "Su Ürünleri Kanunu Tasarısı Taslağı" üzerinde çalışıldı.
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan başkanlığında düzenlenen, "Su Ürünleri Fakültesi Dekanları Konseyi" Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanlığı'nda gerçekleştirildi.
Konsey, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda hazırlanan kanun tasarısı taslağı üzerinde çalışarak, bakanlığa sunmak üzere görüşlerini hazırladı.
Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Atamanalp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanun tasarısı taslağının, su ürünlerinin her alanında uzmanlığa sahip fakülte akademisyenleri tarafından önceden değerlendirildiğini ve öne çıkan konuların dekanlar tarafından birleştirilerek, hazır hale getirildiğini ifade etti.
Su ürünleriyle ilgili hususları düzenleyen 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu'nun, su ürünleri sektörünün ihtiyaçlarına ve bugünün şartlarına göre yeniden düzenlenmesi ihtiyacı olduğu için yeni bir kanun tasarısı hazırlanmasının memnuniyetle karşılandığını vurgu Atamanalp, şunları kaydetti:
"Hazırlanan tasarıyla kaynaktan son tüketim noktasına kadar sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda, su ürünlerinin ve sucul ekosistemin korunması, hayvan refahı ve sağlığı hedeflenmiştir. Ayrıca su ürünleri avcılığı, yetiştiriciliği, işlenmesi ve pazarlanmasına ilişkin hususların düzenlenmesi, desteklenmesi, verimli işletilmesi ve yönetilmesi, bunlara ilişkin uyulması gereken standartlarla resmi kontrollerin nasıl yapılacağı ve aykırılık durumlarında uygulanacak yaptırımların belirlenmesi amaçlanmıştır. AB üyeliği yolunda ilerleyen Türkiye'nin su ürünleriyle ilgili mevzuatının AB mevzuatı ile eşleştirilmesi hedeflenmiştir."
Su ürünleriyle ilgili her türlü faaliyet, resmi kontrol ve denetimlerde su ürünleri veya balıkçılık teknolojisi alanında lisans eğitimi almış su ürünleri mühendislerinin etkin rol almalarının kanunda net bir şekilde yer alması gerektiğini belirten Atamanalp, "Bu konu, konsey tarafından vurgulanmıştır. Bugüne kadar, zaman zaman veteriner ve biyolog gibi meslekler tarafından sahiplenilmeye çalışılan su ürünleri konusunun artık gerçek sahiplerinin elinde olması gerektiği ve su ürünlerinin avcılığı ve üretiminin yönetilmesinde su ürünleri ve balıkçılık teknolojisi mühendislerinin etkin rol alabilecek sayıya ulaştıkları belirtilmiştir" diye konuştu.
Su ürünleri sektörünün, 2023 hedefinin 500 bin ton üretim ve 3 milyar dolar ihracat olduğunu anımsatan Atamanalp, konseyin su ürünleri mühendislerinin istihdamına ve öğrenci adaylarına yapılacak tanıtım faaliyetlerine ilişkin yenilikçi projelerin geliştirilmesi stratejilerini de belirleyerek çalışmalarını tamamladığını belirtti. - Erzurum