Erzincan Depreminin Yıl Dönümü
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr."Van depremi, Doğu Anadolu'nun deprem haritasını değiştirdi" dedi.Prof.Dr.Üşümezsoy, Erzincan depreminin yıl dönümü nedeniyle düzenlenen...
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy,
"Van depremi, Doğu Anadolu'nun deprem haritasını değiştirdi" dedi.
Prof. Dr. Üşümezsoy, Erzincan depreminin yıl dönümü nedeniyle düzenlenen toplantılara katılmak üzere geldiği kentte basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bazı meslektaşlarının iddia ettiği gibi Marmara Bölgesi'nde 180 kilometrelik fay hattının olmadığını savundu.
Erzincan'da 1939 yılında 7.8'lik deprem olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Üşümezsoy, şunları kaydetti:
"Ama 400 kilometrelik fay kırılmıştı. Marmara'da bu ölçüyle hareket edersek, benim vurguladığım Marmara'da 180 kilometrelik bir fay yoktu. Nitekim daha sonra gemilerle yapılan araştırmalar, 110 kilometrelik Yeşilköy'den Gaziköy'e kadar giden bir fay var. 7.5'lik bir deprem deniyordu. Oysa ki buna da itirazımız oldu ve Marmara'da depremler 50 kilometreden daha kısa bir fay, Kumburgaz çukurunda kalmış durumdadır."
Van'da meydana gelen depremlerin artçı depremler olmadığını, yaşanan depremlerin oluşan yeni fayların kırılması anlamını taşıdığını belirten Prof. Üşümezsoy, "Van depremi Doğu Anadolu'nun deprem haritasını değiştirdi" dedi.
Van depreminde Erciş ve Van'ın kuzeyindeki bloğun, güneye doğru bindirdiğini kaydeden Prof. Dr. Üşümezsoy, şöyle devam etti:
"Ve oradaki 7.2'lik depremden sonra bir dizi artçı depremler oldu. Bunlar Van'ı çok az etkiledi çünkü asıl depremler Erciş'in altında patlıyordu. Ama bu bittikten sonra herkes 'Van'daki enerji boşaldı' dediği zaman tam tersi ben 'Van depremi Doğu Anadolu'nun deprem haritasını değiştirdi ve bu anlamda da Van'daki risk Bitlis'ten Muş'a, Muş'tan da Van'a doğru giden bir hatta oluşuyor' diyerek yeni bir yaklaşım getirdim. Ama asıl Van'ın bir sıkışma altında kaldığı ve dolayısıyla Van'daki faylarında risk altında olduğunu vurgulamıştım."
Erciş'teki kırılmanın Van üzerinde yaptığı bindirme gibi Van'ın da güneye doğru olan Gevaş ve Hoşap'a doğru bindirme yaptığını anlatan Prof. Dr. Üşümezsoy, şöyle devam etti:
"O bizi korkutan bir olgudur. İstanbul'da Kumburgaz'daki fay hattı 40 kilometrenin altındadır ama onun güneyinde asıl Kuzey Anadolu fay hattının Erzincan'dan çıkıp da İstanbul'da Çınarcık'a kadar geldikten sonra onun ana yolunu İmranlı'nın güneyinden Mudanya üzerinden Bandırma'ya doğru giden bir hatta deprem bekleniyor. ve o hatta da 7 şiddetinde bir deprem olabilir ve bu deprem İstanbul'u sarsar ama Bursa ve Bandırma'ya daha fazla bir risk yaratır."
- ERZİNCAN