Erzincan'da Hes Protestosu
Erzincan Sansa Mevki'nde yapımı devam eden hidroelektirik santrali(HES) çalışmaları bazı siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve köylüler tarafından protesto edildi.
Erzincan Sansa Mevki'nde yapımı devam eden hidroelektirik santrali( Hes ) çalışmaları bazı siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve köylüler tarafından protesto edildi.
Erzincan'a 55 kilometre uzaklıktaki Sansa Mevki'nde Aksu Enerji Üretim A.Ş tarafından yapımına bu yıl başlanılan ve 5 köyü olumsuz etkilediği öne sürülen Sansa Regülatörü ve Hidro Elektrik Santrali ( Hes ) inşaatı bölgede yaşayan köylüler ile bazı siyasi parti temsilcileri ile sivil toplum kuruluşu üyelerinin tepkisine neden oluyor. Jandarma ve polisin geniş güvenlik önlemi aldığı Sansa Mevki'inde sabah saatlerinde protesto gösterisine CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık ve CHP yönetimi de katılırken, yaklaşık 100 kişilik gurup ellerinde pankartlarla inşaatın yapıldığı alana yürüdü. Burada Dersim Kültürel ve Doğal Mirası Koruma Girişimi adına bir açıklama yapan Avukat Barış Yıldırım, yapılan regülatör ve HES inşaatı ile bölgede bulunan Taşlık, Ünveren, Kuzulca, Süleymanuşağı ve Yarbaşı Köyü ve çevresine büyük zararlar vereceğini ifade ederek, 15 kilometrelik bir alanı etkileyen inşaat nedeniyle bölgedeki doğayı olumsuz etkileyeceğini söyledi.
Yıldırım konuşmasında, bölgede yapımı devam eden HES ile ilgili usulsüz çalışmalar yürütüldüğünün de altını çizerek, inşaatın durdurulması için hukuki müracaatlarını da yaptıklarını söyledi.
Yıldırım; "Ağustos ayı içerisinde Muş'un Varto'suna, Bingöl'ün Karlıova'sına, Solhan'ına, pek çok ilçesine yine Bingöl'ün Kiğı'sına, Yayladere'sine gittik. Bir bütün olarak Dersim dediğimiz bu topraklarda devasa HES projelerinin planlanmış olduğunu, pek çoğunun inşa aşamasında olduğunu, pek çoğunun bitirildiğine tanık olduk. Aynı zamanda ekolojik ve kültürel bir kırıma şahit olduk. 2001 yılında yürürlülüğe konulan Elektrik Piyasası Kanunu'yla yani 4628 Sayılı Yasa'yla devasa HES şirketlerine bu dereleri, özgüce akan dereleri kendi zimmetlerine geçirme hakkı tanındı. ve özel sektörün, kapitalizmin şirketlerinin derelerimize girmesi ile birlikte buradaki ekolojik türlerin tamamı neredeyse yok edildi. Kültürel değerlerimiz yok edildi" diye konuştu. - ERZİNCAN