Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Ermenek'teki "Facianın" Ayrıntıları İfadelerde (1)

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ALİ BARDAK - Karaman'ın Ermenek ilçesinde kömür ocağında meydana gelen su baskını sonrası 18 işçinin hayatını kaybetmesiyle ilgili hazırlanan iddianamede, kazadan kurtulanların ifadeleri, "facia" öncesi ve sonrasını gösteriyor.

METİN BOLAT - ALİ BARDAK - Karaman'ın Ermenek ilçesinde kömür ocağında meydana gelen su baskını sonrası 18 işçinin hayatını kaybetmesiyle ilgili hazırlanan iddianamede, kazadan kurtulanların ifadeleri, "facia" öncesi ve sonrasını gösteriyor.

Kömür ocağındaki kaza ile ilgili kusurlu oldukları tespit edilen şüpheliler hakkında, "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olma" suçundan dava açıldı. İddianamede 16 şüphelinin yanı sıra 62 mağdur bulunuyor. İddianame mahkemece kabul edildiğinde sanıkların yargılanmasına başlanılacak.

Hazırlanan iddianamede olaydan kurtulanların ifadeleri, facianın ayrıntılarını da gözler önüne seriyor. Maden ocağında pasacı olarak çalışan tanık Mesut Öner'in savcılıkta verdiği ifadesi, çarpıcı cümlelerle dolu.

Olay günü başyukarıların olduğu tarafta 4. desandreden ıslak kömürün bir anda göçerek aşağı doğru geldiğini fark ettiğini belirten Öner, bunun üzerine panikle "hazırlık bacası" denilen tarafa doğru hareket ettiğini, oradaki Hasan Tuncer, Ahmet Karaca, Ömer Cansu'nun yanına gittiğini ifade etti.

"Rüzgar sesinden kulaklarım patlayacak gibi oldu"

Onlara "Ağabey bilginiz olsun 4. desandredeki baca göçüyor" dediğini dile getiren Öner, "Hasan Tuncer,  'ben 754. kottaki düz hazırlık bacasının bitiminde çalışan arkadaşlara haber vereyim' diyerek yanımızdan ayrıldı. Ben ve Ahmet Karaca çıkışa doğru koşmaya başladık. Arkamızdan ayak bileklerimize kadar kaplayan su geliyordu.  Ben daha hızlı koşarak Ahmet Karaca'nın önüne geçtim. Girişe göre 1. Desandreden sonraki kanca dibinden sonra başlayan düzlükte kaçarken arkamdan çok şiddetli bir rüzgar geldi. Kulaklarım patlayacak gibi oldu, kaçmaya devam ettim" diye konuştu.

Öner, arkalarından su akıntısı gelmeye devam ettiğini, çıkışa yaklaştığı noktada yoğun gaz kokusu nedeniyle nefes alamamaya başladığını aktardı.

"İşçiler mahsur kalmasaydı kimseye haber dahi verilmezdi"

O sırada kopan elektrik kablolarının birbirine çarparak şase yaptığını gördüğünü anlatan Öner, şöyle devam etti:

"Koşmaya devam ettim. Ancak yoğun gazdan dolayı nefes alamamaya başladım. Bir an bayılacak gibi oldum. Bacanın çıkışını fark edince son bir gayretle kendimi dışarıya attım. Dışarıya çıkınca ısrarla orada bulunan arkadaşlara olayın çok büyük çaplı olduğunu, acilen yardım istemelerini söylediysem de ocakta puantör olarak çalıştığını zannettiğim kişi bizlere 'sakın hiç kimseye haber vermeyin, bekleyin. Ben önce Saffet Uyar'ı arayacağım, ondan sonra bakarız' dedi. Ocaktan çıkışımla ilk ambulansın olay yerine geliş anına kadar 45-50 dakika geçti. 'Olay çok büyümesin, resmi kurumlara intikal edip başları ağrımasın' diye olayı çok geç haber verdiklerini zannediyorum. Zaten içeride işçiler mahsur kalmasaydı, zannediyorum haber dahi vermezlerdi."

"Kömür ıslak geliyordu"

"Çalıştığımız 18-20 gün boyunca kömür sürekli ıslak geliyordu" diyen Öner, şunları ifade etti:

"Yukarıdan da hafif bir su sızıntısı geliyordu. Birkaç kişinin konuyu maden mühendislerine söylediğini duydum ancak ben herhangi bir şey söylemedim. Bununla ilgili herhangi bir tedbir alındığını da görmedim. Bu ocakta çalıştığım dönem boyunca hiçbir şekilde, çalışmadan önce sondajlama yapıldığına şahit olmadım."

Öner, herhangi bir şekilde su, gaz veya başka bir şey için sondaj çalışması yapılmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Önceki vardiyada çalışan arkadaşlarla olaydan sonra konuştuk. Arkadaşım, maden mühendisi Cemile Karaca'ya, 'bu ocakta daha önceki çalıştığımız galerilerden eski ocakların galerilerine çıktığımız olmuştu, şu anda çalıştığımız 778 kottaki 4. başyukarıdan da yine eski bir ocağın galerisine mi çıkacağız' dediğini, 'Yok şu anda eski ocağın bulunduğu kottan çok uzaktayız endişe etme' cevabı aldığını söyledi."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Yerel
title