Erken Doğan Bebeklerin Gözlerine Dikkat
Erken doğan bebekleri tehdit eden "prematüre retinopatisi" hastalığının vaktinde teşhis edilmediği takdirde körlüğe sebep olduğu bildirildi.
Erken doğan bebekleri tehdit eden "prematüre retinopatisi" hastalığının vaktinde teşhis edilmediği takdirde körlüğe sebep olduğu bildirildi.
Bursa'da erken doğan M.S., Y.S. ve H.S. adlı birer aylık bebekler prematüre retinopatisi şüphesiyle Medicalpark Hastanesi'nde kontrolden geçti. Medicalpark Özel Bursa Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü Op. Dr. İ. Özgür Şanlı, bebeklerin durumu ile ilgili gerekli muayenenin yapıldığını, her erken doğum atlatan ebeveynlerin kesinlikle bebeklerini bir göz kontrolünden geçirmeleri gerektiğini söyledi.
Şanlı, "Yeni doğan retinopatisi, düşük doğum ağırlığı olan veya 32 haftadan önce doğan
prematür bebekleri etkileyen ve ciddi görme kaybı ile sonuçlanabilen bir hastalıktır. Genellikle her iki gözde görülen bu durum ilk olarak 1942'de teşhis edilmiştir. 1250 gramın altında doğan bebeklerin yaklaşık yarısında yeni doğan retinopatisi görülür. Doğumda bebeğin ağırlığı ne kadar azsa ve bebek dünyaya ne kadar erken gelirse yeni doğan retinopatisine sahip olma riski o kadar yüksektir. Doğumların yaklaşık yüzde 1 ila 3'ünde doğum tartısı 1500 gramın altında, bunların da yarısında 1000 gramın altındadır. Bu bebeklerin doğum sonrası bakımı çok özen ister ve bu konuda tecrübeli çocuk hastalıkları uzmanlarının gözetiminde olması gerekir. Prematüre bebekleri yaşatmak için yüksek konsantrasyonlarda verilen oksijen, gözdeki damarların anormal gelişmesine sebep olur. Bunun sonucunda ise damarlanması tamamlanmamış bebeklerin retinalarında kısaca ROP olarak adlandırılan prematüre retinopatisi hastalığı meydana gelir. Erken dönemde tedavi edilmezse her iki gözde de körlüğe yol açar."
Şanlı şunları söyledi:
"Prematüre doğan bebeklerin önemli bir kısmı, yardımcı doğum yöntemleri, yani tüp bebek yöntemiyle elde edilen zor bebekler. Prematüre doğmuş her bebek doğumdan sonra 28-30 gün geçer geçmez ROP yönünden retina muayenesine alınmalıdır. ROP muayenesi, özellikli bir muayenedir ve tüm göz hekimi arkadaşlarımızın yaptığı bir muayene değildir. Mutlaka bu alanda deneyimli bir hekim bu muayeneyi yapmalıdır. ROP ciddi bir hastalıktır ve çocuğun her iki gözünün hayat boyu kör kalmasına sebep olabilir. Hastalık her prematürede gelişmez veya bu hastalığın geliştiği her prematüre kör olmaz, ama her prematüre bebek mutlaka bu muayeneye alınmalı ve en azından bir muayenede yoksa sorunun olmadığı söylenmelidir. Zamanında teşhisle gözlerin yüzde 90'ı tedaviyle kurtarılabilir, ama tedavi gerektirecek seviyeye gelmiş gözlerin yüzde 10'u tedavilere rağmen kurtarılamaz. Bebek ne kadar erken doğmuşsa problem o kadar fazla, ne kadar normal zamana yakın doğmuşsa sorun o kadar azdır."
(MŞ)
15.06.2012 15: 16: 39
TSI
NNNN - BURSA