Erguvan Zamanında Bursa Dünyanın Merkeziydi
Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarafından Gerçekleştirilen 463. Erguvan Bayramı Etkinlikleri Çerçevesinde Düzenlenen Panelde Emir Sultan Döneminde Bursa'nın Durumu ve Erguvanın Toplum Üzerindeki Etkisi Konuşuldu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 463. Erguvan Bayramı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen panelde Emir Sultan döneminde Bursa'nın durumu ve erguvanın toplum üzerindeki etkisi konuşuldu.
Erguvan Bayramı kapsamında Tayyare Kültür Merkezi'ndeki "Bursa'da Emirsultan Zamanı Erguvanlar Açarken" paneli büyük ilgi gördü. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sabri Yalın, geleneklerine bağlılığına rağmen Bursa'nın da zaman zaman kültürel yozlaşmanın etkesinde kaldığını, Erguvan Bayramı'nın ise bu yozlaşmanın önüne geçebilecek en önemli etkenlerden biri olduğunu söyledi. Yalın, Kentlilik Bilinci Projesi ile birleştiğinde Erguvan Bayramı'nın, kent kültürünü yeniden yeşertebileceğini kaydetti.
Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Tahsin Bulut da Erguvan Bayramı'nın bu yıl 4 gün boyunca farklı etkinliklerle kutlanacağını dile getirerek, önümüzdeki yıl ise çevre illerden bayram kutlamalarına katılımın sağlanacağını vurguladı. Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen panelin oturum başkanı Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Çetin, erguvan kutlamalarının bir gönül bayramı olduğunu söyledi. Bugün sadece Bursalıların iştiraki ile gerçekleştirilen Erguvan Bayramı'nın yüzyıllar önce dünyanın dört bir yanından gelen halkın katılımıyla coşkuyla kutlandığını anlatan Prof. Dr. Çetin, yöneticiler tarafından düzenlenen etkinliklerle teşvik edilen bu bayrama katılımın önümüzdeki yıllarda daha da artacağına inandığını belirtti.
Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu ise erguvan kutlamalarının yapıldığı Emir Sultan Hazretleri'nin yaşadığı 40 yıllık dönemde Bursa'nın kültürde, sanatta, ekonomide, kısacası her alanda adeta dünyanın merkezi olduğunun altını çizdi. Bugün tüm dünyada farklı isimler altında yaygınlaştırılmaya çalışılan yaşanabilir çevre olgusunu Türk ecdadının 600 yıl önce hayata geçirdiğini anlatan Prof. Dr. Oğuzoğlu, "Yalnızca erguvan etrafında toplanarak yapılan kutlamalarla değil, kültürel alanda atılan adımlar, üretimdeki kaliteli artış ve Bursa'nın bir sanat merkezi haline gelmesi dönemin insanlarının ne kadar üst seviyede yaşadığının bir göstergesidir. Emir Sultan Hazretleri, doğduğu Buhara gibi Bursa'yı da insana, sanat ve ilme verdiği önemle bölgeyi bir kültür hazinesi haline getirmiştir. O dönemde Bursa, ürettiği ipekle ticaretin, yaydığı kültürle de ilmin dünyadaki merkezi konumuna yükselmişti" diye konuştu.
Erguvan Bayramı'nın Bursa'da yeniden kutlanmasının mimarlarından Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Algül de Emir Sultan Hazretleri ve Erguvan Bayramı ile ilgili dinleyicilere bilgiler aktardı. Tarih sayfalarında unutulmaya yüz tutuna erguvanın Emir Sultan zamanında kent kimliği haline geldiğini anlatan Prof. Dr. Algül, çağdaşlığın, modernliği, huzurun ve kardeşliğin simgesi olan erguvanın yeniden kutlanmaya başlanmasının mutluluk verici olduğunu ve devamı için gereken her teşvikin yapılmasının şart olduğunu sözlerine ekledi.
Erguvan Bayramı'nın ilk gününde ayrıca, lise öğrencileri arasında yapılan "Bursa'da Erguvan" konulu resim yarışması sonucu ortaya çıkan eserlerden oluşan ve "Osmanlı Dönemi Bursa Kumaşları"nın teşhir edildiği iki sergi açıldı. Tayyare Kültür Merkezi'ndeki sergiler 1 Mayıs Salı gününe kadar izlenime açık olacak. Ayrıca "Bursa'da Erguvan" resim yarışmasına katılarak dereceye giren öğrenciler de ödüllerini Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sabri Yalın ve Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Tahsin Bulut'tan aldılar.
(MŞ)
28.04.2007 14:14 TSİ