Erciyes Mükemmellik Zirvesi
Türkiye Kalite Derneği (KALDER) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan, düşüncelerde değişim yaratabilmeyi başarabilen ülkelerin çok ileriye gittiğini ve o ülkelerin inovasyon zincirini kırarak büyük gelişme yaşadığını söyledi.
Türkiye Kalite Derneği (KALDER) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan, düşüncelerde değişim yaratabilmeyi başarabilen ülkelerin çok ileriye gittiğini ve o ülkelerin inovasyon zincirini kırarak büyük gelişme yaşadığını söyledi.
Doğan, KALDER tarafından Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve Kayseri Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Kayseri Sanayi Odası (KAYSO), Kayseri Ticaret Odası ile Erciyes Üniversitesinin desteklediği Erciyes Mükemmellik Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin iç piyasa genişliği olarak dünya ortalamasının üzerinde bir konuma sahip olduğuna dikkati çekti.
Tüketime yönelik de olsa bu özelliğin çok önemli olduğunu vurgulayan Doğan, bu durumun, Türkiye'yi krizlerde dinamik tutan en önemli unsurlardan biri haline geldiğini ifade etti.
Doğan, dünyada küresel risk algısının oluştuğunu ve her ülkede yerleştiğini belirterek, "Bu algıyı ekonomik, çevresel, jeopolitik, toplumsal ve teknolojik riskler olmak üzere beş kategoride topluyorlar. Bakıldığında bunların çoğu gelişmişlikle bağlantılı riskler. Teknolojik riskler kadar çevresel riskler de gelişmişliği etkileyen unsurlar arasındadır. Kuruluşlarımızın her biri bu küresel ortam içinde bulunuyor. Kalite kavramına baktığımızda ürün, hizmet, süreç, yönetim ve düşünce kalitesi olmak üzere aşamaları var. Bunlardan en önemlisi de düşünce kalitesi" diye konuştu.
Düşüncelerde değişimi yaratabilmenin önemli olduğunu vurgulayan Hamdi Doğan, "Bunu başarabilen ülkeler çok ileriye gitti. O ülkeler inovasyon zincirini kırdılar, büyük bir gelişme yaşandı. Bunların sonucundaki amaç mükemmellik ve KALDER'in de amacı olduğu üzere ülkedeki yaşam kalitesinin yükseltilmesi. Hepimizi çemberin içine alacak kucaklayacak bir amaç olarak bakıyoruz" ifadelerini kullandı.
Doğan, mükemmellik modelinin bazı temel kavramlardan yola çıktığına dikkati çekerek, 2010 yılında bu modelle ilgili büyük bir değişiklilik yapıldığını, sürdürülebilirlik ve yenileşim kavramlarının mükemmellik modeli içine alındığını aktardı.
Bu modelde temel hedefin çıtayı hep biraz daha yukarıya taşıyarak en iyiye ulaşma olgusu olduğunu belirten Doğan, "Bunu çalışanlarla başarabiliriz. Global dünyada teknoloji, sermaye o kadar çabuk yerleştirilebiliyor ki dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir ürünü üretip dünyaya satabilir hale geldik ama burada değişmeyen bir unsur var o da insan. İnsan unsuru çok önemli, bu modelin gelişiminde de var" değerlendirmesinde bulundu.
Kayseri Valisi Orhan Düzgün de mükemmel olmanın zirvede olmak anlamına geldiğini ifade etti.
Düzgün, Kayseri'nin tarih boyunca ticaret ve sanayi kenti, marka değeri olarak hak ettiği yerin bundan sonra da devam etmesi için bu tür programların olmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.
Konuşmaların ardından KALDER Kayseri İstişare Kurulu Başkanı Sami Boydak tarafından katılımcılara ve toplantıya destek verenlere plaket taktim edildi.