Erbaa'da 5,1'lik Depremin Ardından
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Tokat İl Temsilcisi Taha Yasin Yüzbaşıoğlu, fay yapısı incelendiğinde yakın zaman diliminde Tokat ve çevresinde ’büyük bir depremin beklenmediğini’ söyledi.
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Tokat İl Temsilcisi Taha Yasin Yüzbaşıoğlu, fay yapısı incelendiğinde yakın zaman diliminde Tokat ve çevresinde 'büyük bir depremin beklenmediğini' söyledi.
Tokat'ın Erbaa ilçesinde meydana gelen 5.1'lik depremin ardından 21 artçı sarsıntı meydana gelirken yaşanan gelişmeleri Jeofizik Mühendisleri Odası Tokat İl Temsilcisi Taha Yasin Yüzbaşıoğlu değerlendirdi. Yüzbaşıoğlu, depremlerin olduğu bölgenin 'Kuzey Anadolu Fay Hattı'na(KAF) yaklaşık 6-7 km mesafede olduğuna dikkat çekerek, "Depremlerin dağılımına bakılırsa ana fayın yan kollarında oluşmaktadır. Kuzey Anadolu Fayı'nın tarihinde oluşturduğu büyük depremlere bakıldığında enerji boşalımlar hep batıya doğru olmuştur. KAF hattında 1903 yılında Muş Malazgirt depreminden günümüze doğru oluşan depremler batıya doğru ilerlemiş ve en son 2014 yılında Gökçe Ada'da oluşan deprem de bu teorimizi doğrulamaktadır. Evet, yapılan istatiksel hesaplamalara göre Tokat bölgesinde deprem bekleniyor ama yukarıda anlatmaya çalıştığım teoriye göre fay yapısı incelendiğinde yakın zaman diliminde Tokat ve çevresinde büyük deprem beklememekteyim. Küçüklü büyüklü artçı depremler olması muhtemeldir. Ancak oluşan ilk depremden daha büyük bir deprem olmayacağı kanaatindeyim" dedi.
Tokat'ın 1. derecede deprem bölgesinde yer aldığına dikkat çeken Yüzbaşıoğlu, binaların statik hesapları yapılırken mutlak surette zemin etütlerinden elde edilen zemin özelliklerine dikkat edilmeli ve hesaplamaların bu verilerin ışığında yapılması gerektiğini ifade ederek, "Aksi takdirde bina ve zeminin uyumu sağlanmadığı sürece riskin ortadan kalktığını söylemek sağlıklı olmayacaktır" diye konuştu. - TOKAT