ERÜ'den Online Medya Okur Yazarlığı Eğitimi
Erciyes Üniversitesi tarafından oluşturulan web sayfasından, 4 dilde, medya okur yazarlığıyla ilgili eğitim verilmesi planlanıyor.
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) tarafından hazırlanan AB projesi kapsamında oluşturulan web sayfasından, 4 dilde, medya okur yazarlığıyla ilgili eğitim verilmesi planlanıyor.
ERÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamza Çakır, Fakültede düzenlediği basın toplantısında, gazete, televizyon, sosyal medya ve hatta fotoğrafın bile kendine özgü bir dili olduğunu, toplumun değer yargılarına, sosyal, kültürel ve değer yargılarına göre gerçeklerin kurgulanabildiğini söyledi.
Özellikle Avrupa'nın medya okur yazarlığı konusunu ciddiye aldığını ve bu konuda önemli adımlar attığını anlatan Çakır, Türkiye'de ise Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) 2000'li yıllarda Milli Eğitim Bakanlığıyla imzaladığı protokolle 2007 yılından sonra ilköğretim 6, 7 ve 8'inci sınıflarda medya okur yazarlığının seçmeli ders olarak okutulmasına karar verildiğini anımsattı.
Öğrenciler arasında yapılan araştırmalarda medya okur yazarlığı dersinin ele alınmasında ilerleme kaydedilemediğinin ortaya çıktığına dikkati çeken Çakır, "Bu dersin sosyal bilgiler öğretmenleri ile Türkçe öğretmenleri tarafından verilmesi kararlaştırılmıştı. Dersi verecek öğretmenler, ellerinde yeterli materyal olmamasından şikayetçiydi. Ayrıca dersi alan öğrenci sayısının azlığı ve dersi alanlar ile almayan öğrenciler arasında medyayı okuma konusunda bir fark olmadığının ortaya çıkması gereken önemin verilmediğini gösterdi." diye konuştu.
4 dilde medya okur yazarlığı eğitimi
Avrupa'da medya okur yazarlığı dersinin ilkokuldan üniversitelere kadar zorunlu olduğunu vurgulayan Çakır, şunları kaydetti:
"Avrupa'da medya okur yazarlığı ders olarak görülmüyor. Bir hayat boyu öğrenme projesi olarak ele alınıyor. Avrupa Parlamentosunda bu dersin zorunlu olarak okutulması için tavsiye kararı alınmıştır. Türkiye'de de medya okur yazarlığının korumacı yaklaşımdan eleştirel yaklaşıma geçmesi gerekiyor. Kitle iletişim araçlarından bilgi alan insanlar ne kurgusal, ne gerçek, ne nasıl yansıtılmış bunu okuyabilmeli... Okullarda bu dersi verecek öğretmenlerimiz de ülkemizde bu konuda yeterli materyal olmamasından şikayetçi. Bizler de üniversite olarak İtalya ve Avusturya'daki ortaklarımızla bu projeyi hazırladık. Projenin yürütücülüğünü biz yapıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı iletişim fakültelerinden öğretmen istihdam edemediğine göre bizler de bu öğretmenlerin medya okur yazarlığı alanında bilgi birikimlerini geliştirmeleri, kendilerini test etmeleri, veri tabanlarına ulaşmaları için Türkçe, İtalyanca, İngilizce ve Almanca olmak üzere dört dilde bir hizmet sunan site hazırladık. Online sistemde 7/24 sadece öğretmenler değil, kendisini medya konusunda bilinçlendirmek isteyen, medya tahlili yapmak isteyen herkes buradan yararlanabilecek. Sitede eğitim üniteleri, güncellenen sınav soruları ve sosyal medyayla ilgili içerikler de olacak."
Sitenin yaz aylarında hizmete girmesinin plnlandığını ifade eden Çakır, üyelik isteyen sitenin ticari bir amacı olmadığını da dile getirdi. - Kayseri