Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

21 ilde daha okullar tatil edildi

21 ilde daha okullar tatil edildi

Engelsiz Yarınlar İçin Adımlar Atılmalı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi, Kapaklı Beldesi Kapaklı Sakatlar ve Bedensel Engelliler Derneği'nce Turkuaz Restaurant'ta Dünya Engelliler Günü kutlandı.

Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi, Kapaklı Beldesi Kapaklı Sakatlar ve Bedensel Engelliler Derneği'nce Turkuaz Restaurant'ta Dünya Engelliler Günü kutlandı. Dernek Başkanı Ali Karaca'nın ev sahipliğini yaptığı geceye Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, MHP Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen, Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Karaağaç Belediye Başkanı Dr. Özkan Yücel, Çerkezköy İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Rüştü Eryılmaz, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ ve Kapaklı Belde Başkanı Ali Osman Orhan ile partililer, CHP Çerkezköy ve kapaklı örgütü ile CHP'li İl Genel Meclis Üyeleri Sami İkizler ve M. Zeki Gürcün, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Mustafa Ordu, MHP Kapaklı Belde Başkanı Hayri Varol, Engellilere verdikleri destekle bilinen Çerkezköy Emlakçılar Derneği

Başkanı Serkan Karagöz ve eşi Müjgan Karagöz,

Kızılpınar Tokatlılar Kültür Dayanışma ve

Yardımlaşma Derneği Başkanı Kadir Ardahan, PTT Şube Müdürü Ali Arslan, Türk Metal Sen Çerkezköy Şube Başkanı ve Türk İş Tekirdağ İl Temsilcisi Murat Koçak, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan ile gaziler, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya ve dernek üyeleri, Çerkezköy Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Ahmet Gayretli, Müjgan- Serkan Karagöz Engelliler Okulu Müdürü Rızvan Öztürk, engelli vatandaşlar ile aileleri, belediye meclis üyeleri

ve çok sayıda davetli katıldı.

Omurilik engellilerin çalışmaları ve derneğin faaliyetlerine ilişkin sunumun gösterimi ile start alan programın açılış konuşmasını gerçekleştirmek üzere kürsüye gelen Dernek Başkanı Ali Karaca, 2.5 yıl önce çalışmalarına başladıkları bilgisi vererek, "Bu süre zarfında bir takım çalışmalar yaptık, faydalı olabildiysek ne mutlu. Bundan sonra da sivil toplum kuruluşları ve sizlerin destekleriyle daha iyisini yapmaya çalışacağız. Bizlere destek olan tüm Kapaklı ve Çerkezköy Halkı'na da teşekkür ediyor, bundan sonra desteklerini devamını diliyoruz." Diye konuştu.

Karaca'dan sonra konuşan Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkan Yardımcısı Avukat Turan Hançerli ise, Türkiye'de 50 yıldan bu yana var olan bir dernek olarak 67 şubeye sahip oldukları bilgisi vererek "Kapaklı Sakatlar Derneği de şube olmak için başvuru yaptı. Henüz şube yönünde bir karar olmadı. Lakin, şubemiz olsun olmasın engelliler olarak hep birlikte sorunlarımızla mücadele etmek için gayret sarf ediyoruz. 3 Aralık engelliler gününü, engellilerin bir çok sorunu bulunmasından dolayı ilgili pek çok dernek kutlamıyor. Biz kutluyoruz, ama kutlarken de sorunların aşılması için destek bekliyoruz." Diye konuştu.

"Engelliler denince yardım ve dayanışma akla geliyor." Diyerek konuşmasını sürdüren Hançerli "Bunu yadırgamıyoruz, ama engellilerin sorunları yardım ve dayanışmadan öte bir siyasi süreçle çözülür. Bazı sorunlar yardımla çözülemeyecek kadar büyük. Örneğin meclisimizin 2005 yılında çıkardığı bir yasayla engellilerin önündeki tüm erişilebilirliğin 7 yıl içerisinde çözüleceği sözü verilmişti ve yine 1997 yılında çıkan imar yasasında erişilebilir olan yapılar dizayn edilebileceğine dair yasa çıkmıştı. Fakat, 7 yıl içinde değişiklikle oldu ama bunlar çözülmedi. Meclis binaların erişilebilirlik yasasında 3+1 uzatmaya gitti. Biz dernek olarak ve 230 sivil toplum örgütü ile birlikte ana muhalefet partisinin de desteğiyle bu yasayı Anayasa Mahkemesi'ne taşımak zorunda kaldık. Erişilebilirlik olmadığı zaman sokak bizler eğitim ve çalışma hakkından yararlanamıyoruz. Hapis hayatı yaşıyoruz. Tabii olumlu şeyler de var. Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem engelliler için güzel bir proje hayata geçirdi. Engelliler Bakım Evi için kendisine teşekkür ediyoruz." Şeklinde konuştu.

Geceye katılan MHP Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen, engelliler günün tarihine değinerek, "Bu anlamlı gün engelli kardeşlerimizi daha iyi tanımak onların sorunları öğrenmek ve giderilmesini sağlamak için değerli bir imkan sunmaktadır. Hayatlarını zorluklar içerisinde geçiren bu kardeşlerimizin bizler için önemi çok büyüktür. Bu itibarla toplumumuzun yaklaşık yüzde 12'sini oluşturan engelli vatandaşlarımızın arzu ve ihtiyaçları milletimizin tüm fertlerince her fırsatta dikkate alınmalı ve karşılanması için de azami özen gösterilmelidir. Nitekim ülkemizde engelli vatandaşlarımız hayatın her anlamında türlü sıkıntılar içerisinde yaşamaya devam etmektedir. Engelli vatandaşlarımızın bağımsız ve mutlu yaşayabilmeleri için çalışılması gerektir." İfadelerini kullandı.

Belen'in ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Çerkezköy'de etkisini gösteren yağışın akabinde dere yatağındaki taşkınlardan dolayı programa az da olsa geç kaldığı bilgisi vererek, "Arabam derenin içinde kaldı. Sağ olsun belediye başkanımızı aradım can havliyle. Bir çekici ile şu an karşınızdayım. Yani insanın başına nerede ne geleceği belli olmuyor. Bizler her zaman potansiyel olarak engelli olabileceğimizin fakındayız, öyle de olmak zorundayız." Dedi.

Ali Karaca ve yönetimine teşekkür ederek konuşmasına devam eden Dr. Yüceer, Türkiye'de bu tür çalışmalara gönül veren bir çok dernek olduğuna vurgu yaparak, "Her birimiz bu derneklere, böyle çalışmalara gönül vermeliyiz. Şube Başkanımız haklı bir sitemde bulundu. 5378 sayılı yerel yönetimleri de içine de alan kamu kurumlarında, spor tesislerinde, kültür alanlarında engellilerin erişebilmesi için uyum yasasının gerçekleşmesi için 7 yıl süre verilmişti. Bu da 3 yıl ertelendi. Neden aşamıyoruz bu engelleri? Bunlar aşılamayacak şeyler mi? Aslında değil, her zaman söylüyorum önceliğimiz insan olmalı, önceliğimiz engellerimiz olmalı, önceliğimiz kadınlarımız olmalı. Bu konularda daha konulu duyarlı olmalıyız. Maddi hesaplarla yaklaşmamız gerekiyor. Çünkü, biz biliyoruz ki çağdaş ülkeler engellisine, kadınana, çocuğuna, eğitimine verdiği değerle ölçülür. Dolayısıyla burada belki kusurlarımız var; ama bugün görüyorum ki her partinin milletvekili var burada ben eminim 24. Dönem milletvekilleri olarak engelliler yasasının çıkartıldığı bir döneme imza atarız. Ben kendi partim adına sizlere söz veriyorum. Engelliler hala eğitime ulaşamıyor, hala istidamda yoklar. Kadın engelli olmak daha da zor. İstihdamda yok denecek kadar azlar. Sokakta yoklar, sosyal alanlarda yoklar, erişebilir değiller. Bu sorunları hep birlikte çözmeliyiz." Diye konuştu.

Yüceeri'in ardından kürsüye gelen AK Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi ise, parti olarak HZ. Mevlana'nın 'Dünya gözüyle bakan yüzü, gönül gözüyle bakan özü görür' sözünden hareket ettiklerini aktararak, "2002'den bu yana halkımızın her kesiminin huzuru ve refahı için çalışıyoruz. Bu kapsamda engelli vatandaşlarımızın önüne de göğsümüz kabararak çıkıyoruz. 2005 yılında kanunlaşması planlanan kararın henüz tamamlanmadığı ifade edildi, ama takdir edersiniz ki 2005 yılına kadar böyle bir düşünce de yoktu. AK Parti olarak iktidara geldikten sonra engelli vatandaşların önünden engelli kaldırabilmek için yaptığımız çalışmalar sırasıyla devam ediyor." Değerlendirmesinde bulundu.

İktidarlık dönemlerinde engelliler için yapılan çalışmaları anlatmaya kalksa tüm gecenin yetmeyeceğini ifade eden Yemişçi,

şunları kaydetti: "Eksiklikler tabi ki var. Bunlar da en kısa zamanda yapılacak. Bunun yanında yaptığımız düzenlemelere değinecek olursak, evde bakım hizmeti vermeye başladık. Eğitim için engellilere ücretsiz servis tahsis ettik. Sigorta primlerinin tamamının devlet tarafından karşılanmasıyla hem kamuda hem de özel sektörde engellilerin iş bulabilmesi için standartlar koyduk, kendi çabalarıyla çalışan engellilerimize ise erken emekli olma fırsatı sağlayalım, bir evi olan engellileri emlak vergisinden muaf tuttuk, bakıma muhtaç çocuğu olan kadınlara erken emeklilik hakkı tanıdık. Engelliler için üretilen her türlü araç ve gereci KDV'den muaf hale getirdik. Birinci dereceden engelli yakını bulunan devlet memurunun engelliler için eğitim yeri bulunan yakın yerlere öncelikle atanmalarını yasal değişikliklerle sağladık. Birinci dereceden engelli yakını olan kamu çalışanlarına günde 1 saat bakım izni verilmesini sağladık. Çalışamayacak olan ya da iş bulamayan engellilere bağlanan aylıkları yüzde 200-300 oranında arttırdık. Evde bakılamayan ileri derece engelliler için hizmet veren bakım ve rehabilitasyon sayısını arttırdık. Evde bakılan her engellinin bakımını sağlayan kişiye bir asgari ücret tutarında aylık bağlandı, bunun maliyeti 1.7 milyardır. Hala 300 bin engelli birey de bu uygulamadan faydalanmaktadır. Engelliler için sayısı 100'e yaklaşan engelsiz yaşam merkezleri kuruldu ve kurulmaya da devam ediyor. Engelli olmanın hayatı yaşamaya engel olmadığını bilen şahsıma burada bulunma gururunu yaşatan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum."

Program plaket takdimi ile son buldu.

03.12.2012 10: 46: 10

TSI

NNNN - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title