Engelsiz Binalara Turuncu Bayrak Önerisi
İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Dr. Gülay Yedekçi Aslan, geliştirdiği Turuncu Bayrak önerisi hakkında, “Nasıl denizlerde mavi bayrak denizlerin temizliğini gösteriyorsa biz de binaların engelsiz olduğunu göstermek için turuncu bayrak verelim diyoruz.
İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Dr. Gülay Yedekçi Aslan, geliştirdiği Turuncu Bayrak önerisi hakkında, "Nasıl denizlerde mavi bayrak denizlerin temizliğini gösteriyorsa biz de binaların engelsiz olduğunu göstermek için turuncu bayrak verelim diyoruz. Bunu da çeşitli flamalarla belirleyelim" dedi.
Mimarlar Odası tarafından düzenlenen Ticaret Odası konferans salonundaki 'Mimarlar Engelleri Aşıyor' konulu konferansında konuşan Prof. Dr. Aslan, mimari yapıların engellilere göre düzenlemesi konusuna değinerek, mavi bayrak gibi bu tür yapılarla ilgili Turuncu Bayrak verilebileceğini kaydetti. Aslan, "Patenti bana ait olan Turuncu Bayrak önerisi ile mimarlar engelliler ile ilgili neler yapabilir bunu ele alıyoruz" diye konuştu.
'Mimarlar engellileri nasıl aşar' sorusuna yanıt aradıklarını ifade eden Aslan, "Öncelikle engellilikle ilgili üzerinde durulması gereken en nemli nokta farkındalığın geliştirilmesidir bu noktada engellilik bir problem olmaktan çıkabilecektir" dedi
HERKES İÇİN TASARIM
Mimarların engellik kavramının önüne geçebilmesi için Birleşmiş Milletler'in bu konu ile ilgili kabul ettiği tanımı aktaran Aslan, "Herkes İçin Tasarım ya da Evrensel Tasarım denilen bir kavram var. Bunun esas noktası; her yaş ve sağlık grubundan insanlara hitap edebilmesi. Bu, Herkes İçin Tasarım ya da Evrensel Tasarım kurallarına uygun yapılar yapılması demek" şeklinde konuştu. Konuyu örneklerle açıklayan Aslan, şunları söyledi:
"Bu; insanların tamamının konfor koşullarına uygun yapılarda yaşıyor olduklarını göstermek demek. Tasarlayacağınız bir sıranın ayarlanabilir olması, bunu her boydan ve her kilodan insanın engellilerin kullanabilmesine olanak sağlıyor. İnsanların çeşitli dönemleri oluyor hamilelik yaşlılık dönemsel sakatlık gibi bu tür koşullarda ada insanların rahat ve konforlu yaşayabilmelerine olanak sağlıyor."
ÜNİVERSİTELERDE OKUTULMALI
Aslan, Herkes İçin Tasarım konusunun üniversitelerin lisans ve yüksek lisans bölümlerinde okutulması, engelliliğin anaokulundan itibaren anlatılması gerektiğini belirtti. Türkiye'de bununla ilgili bir yasa çıkarıldığının bilgisini veren Aslan, özel ve mülki kurumların bu kurala uyarak, mekanları engelsiz hale getirmesi gerektiğini, ancak bunun için idare tarafından verilen sürenin 2013 yılının 25 Temmuz'unda dolduğunu aktardı. Aslan "Özel ve mülki kurumlar bu kurala uyup mekanları engelsiz hale getirmediler. Bu sebeple süre 3 yıl daha uzatıldı. Belediyelerin AVM'lerin, özel kurumların 3 yılı daha var" dedi.
Geliştirdiği Turuncu Bayrak önerisi hakkında konuşan Aslan, "Nasıl denizlerde mavi bayrak denizlerin temizliğini gösteriyorsa biz de binaların engelsiz olduğunu göstermek için turuncu bayrak verelim diyoruz. Bunu da çeşitli flamalarla belirleyelim" dedi.
BASAMAKSIZ GİRİŞLER AYARLANABİLİR TEZGAH
Bu düşüncelerinin çok önemli yansımalar bulduğunu ifade eden Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Önemli geri dönüşler aldık, bu çalışmanın önemini biliyoruz ve bunun yaygınlaşması için özellikle mimarlık bölümlerinde bunun ders olarak anlatılması gerektiğini düşünüyoruz. Konut, eğitim, sağlık ve turizm yapılarında tüm bireyler için hizmet verilebilir olması gerekiyor, bunun için var olan tüm teknolojilerden yararlanılması gerekiyor. Bir insanın mutfağının, banyosunun yaşamını geçirebileceği özellikte olması gerekiyor. Örneğin basamaksız girişiler düzenlemek, ayarlanabilir mutfak tezgahı düzenlemek gibi. Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen ilkelerin başında; 'Ayrıştırılmış olan eşit olamaz' doğrusu var, biz mekan tasarlarken dar alanlarla karşılaşabiliyoruz, o zaman arka girişlerden rampa düşünüyoruz, bunun doğru olmadığın ayrımcılığın olmaması gerektiğini vurgulamak istiyorum. Herkesin ana girişten giresi gerektiği bu anlamda bir ayrımcılık yapılmaması gerektiğini düşünüyorum." - ESKİŞEHİR