Haberler

"Engellilerin Yaşamını Kolaylaştıralım" Çağrısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Süleyman Demirel Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi (ENMER) tarafından hazırlanan ve T.C.Avrupa Birliği Bakanlığı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Ulusal Ajans) tarafından kabul edilerek hibe...

Süleyman Demirel Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi (ENMER) tarafından hazırlanan ve T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Ulusal Ajans) tarafından kabul edilerek hibe almaya hak kazanan "Bez Bebek Geri Geliyor" adlı ekolojik oyuncak projesinin değerlendirme toplantısı yapıldı.

SDÜ Hafız İbrahim Demiralay Amfisinde gerçekleştirilen toplantıya, Isparta Vali Yardımcısı Dr. Kadri Canan, SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız, engellilik konusunda faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, merkez çalışanları, akademisyenler ve bez bebek atölye çalışmalarına katkıda bulunan meslek liselerinin öğrencileri katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını SDÜ Engelliler Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yusuf Açıkel yaptı. Merkez olarak engellilerin hayatına dair her alanda yaşam standartlarının ve kalitelerinin yükseltilmesi için araştırma ve uygulama faaliyetlerinde bulunduklarını belirten Açıkel, "Yakında engelli öğrencilerimiz için spor faaliyetleri de başlatıyoruz. Gelin hep birlikte engelli vatandaşlarımıza destek vererek onların yaşamlarını kolaylaştıralım. Unutmayalım ki; bugün sağlıklı olabiliriz ama yarın kendimizin, çocuklarımızın, engelli olabileceğini unutmayalım. Eğer bugün tedbirimizi alırsak, yarın kendimiz bu işin içerisinde olduğumuzda kolaylıkla bunlara ulaşmış olacağız" diye konuştu.

"ISPARTA ENGELSİZ, YAŞANILABİLİR BİR KENT HALİNE GELECEK"

Engelliliğin bir gerçek olduğuna işaret eden Vali Yardımcısı Kadri Canan, "Bunu göz ardı etmemiz mümkün değil. Üzücü tabi ki ama engelliyi ev hapsetmenin de, soysal hayattan dışlamanın da hiçbir anlamı yok. Artık bunu düşüne de yok zaten. Her geçen gün toplumda değişik kamu kuruluşlarına, sivil toplum örgütlerinde, bireylerde, engellileri toplumsal hayata daha iyi nasıl entegre ederiz çalışmalarının ön planda olduğunu ve bu konuda duyarlılığının arttığını görüyorum. Bu çok güzel bir gelişme. Bizim Isparta'mızda da el birliği ile bu çalışmaların her geçen gün arttığını görüyoruz. Bu beni sevindiriyor. İnşallah Isparta çok yakın bir gelecekte engelliler için engelsiz, yaşanılabilir bir kent haline gelir" diye konuştu.

"İNSANLIĞI KUŞATAN İNSANLIK VİCDANI VAR"

Toplumun yüzde 13'ünün engelli vatandaşlardan oluşmakta olduğunu açıklayan SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız ise, "Engelliliğin ortaya çıkışının iki nedeni var. Bir tanesi kader, bir tanesi de insanların ruhlarında, vicdanlarında asıl oralarda ortaya çıkan engelliliğin yeryüzünde kan ve revan içerisinde insanlığı bırakarak ortaya çıkardığı engeldir. Her şeye rağmen insanlık vicdanı gelip geliyor. Eğer insanlık vicdanı galip gelmemiş olsaydı yeryüzünde savaşlar istisna, barış ise asıl olmaz idi. İnsanların din, dil, cinsiyet vs. ne kadar farklılık varsa bunları gözetmeksizin bütün insanlığı kuşatan insanlık vicdanı var. İnsanlık vicdanının galip olması demek. İnsanlığı yaşatacak tüm tedbirlerin alınması demektir. Bir engelliye sahip çıkmak değil, onları kendi psikolojik dünyaları ile toplumla barışık hale getirmenin, sadece insani değil, ekonomik ve sosyolojik dönüşümleri vardır" görüşlerine yer verdi.

"ÜLKEMİZDE İŞSİZLİK YÜZDE 8'LERDE"

Konuşmaların ardından, İş-Kur İl Müdürü Hüseyin Ergin, 'Engellilerin istihdam sorunları ve çözüm

yolları' konulu Konferans verdi. Ergin, "Dünyada şu an işsizlik artan bir trend içerisinde devam ediyor. Belki de devamlı örnek olarak bizlere sunulan Avrupa Birliği, şu anda ülkeler ortalamasına baktığımız zaman yüzde 12'lerde işsizlik oranları ile mücadele ediyor. Gelişmişlik düzeyi yüksek olarak örnek gösterilen bu ülkelerin içerisinde iflas etmiş, artık iflas bayrağını çeken ülkeler var. Ülkemizde ise şu an itibariyle işsizlik oranı yüzde 8'lerde. Elbette ki bu çalışmaların amacı bu işsizliğin en aza indirgenmesi ve önlenebilmesi için. Hepiniz gelecekte istihdam amaçlı olarak bir gayret sarf edeceksiniz. SDÜ gibi değerli üniversitede bulunuyorsunuz. Şu an itibariyle amacınız eğitimse çok iyi çalışmanız gerekiyor. İşsizlikle mücadele eden bir kurumun başında olduğum için bunu söylüyorum. Çünkü sadece diplomanın yetersiz olduğunu bildiğim için bunu söylüyorum. Artık bunun yanında ek özelliklere sahip olmanız gerek. Çok iyi şekilde dil bilmeniz gerek. Donanımlı olmanız gerek" açıklamalarında bulundu. - ISPARTA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close