Engelli Çocukları İçin Yapmadıkları Fedakarlık Kalmadı
Engelli çocukları için yapmadıkları fedakarlık kalmadıŞANLIURFA - Köprü ailesi 15 yıl önce, zihinsel engelli büyük çocukları Fatih'in tedavisi için İstanbul'a gitti.
Engelli çocukları için yapmadıkları fedakarlık kalmadı
ŞANLIURFA - Köprü ailesi 15 yıl önce, zihinsel engelli büyük çocukları Fatih'in tedavisi için İstanbul'a gitti. Burada maddi zorluklar içinde yaşam mücadelesi veren ailenin, İstanbul'da dünyaya gelen 4 çocuğundan 2'si daha zihinsel engelli olarak doğdu.Fedakar baba Ferhat Köprü, çocuklarının sağlığı için İstanbul'daki çeşitli hastanelere başvurarak gerekli tedavi yöntemlerine başvurdu.
Uzun tedaviler sonucunda doktorların, çocukların toprak, temiz hava ve daha fazla güneşten yararlanmaları gerektiğini tavsiye etmeleri üzerine Köprü ailesi, 15 yıldır İstanbul'da kurdukları düzeni bozarak çocukları için tekrar Siverek'e geldi. Tüm hayatlarını engelli çocuklarına adayan Köprü ailesi, 15 yıldan sonra geldikleri Siverek'te birçok maddi zorluğa rağmen çocuklarının geleceği için her şeyi göze alacaklarını belirtti. Çocuklarını okulda da parkta yalnız bırakmayan aile, onlarla sportif faaliyetlerin yanı sıra oyunlar da oynayarak birlikte zaman geçiriyor. 2003 yılında çocukları için gurbet yolunu tuttular
2003 yılında ilk engelli çocuğu Fatih'in tedavisi için hiç bilmediği İstanbul'a gittiklerini belirten baba Ferhat Köprü, "Fatih için buradaki doktorların hepsi bize İstanbul'u tavsiye ediyordu, İstanbul'a gidildiğinde tedavi olunabilecek diye, bizde tüm zorlukları göze alarak İstanbul'a gittik. Tedavinin uzaması sonucu tamamen İstanbul'a yerleşmek zorunda kaldık. Bu süre zarfında da, dünyaya gelen dört çocuğumuzdan ikisi daha engelli doğdu. Ben de Allah'tan umut kesmeyerek elimdeki tüm imkanları kullanarak, çocuklarımın tedavi olması için çalıştım ve faydasını da gördüm. Buraya göre İstanbul'da çok daha iyi hastaneler ve doktorlar vardı" dedi. Doktorların tavsiyesi üzerine 15 yıl aradan sonra tekrar memlekete döndüler
Doktorların tavsiyesi üzerine kurulu düzenlerini bozup, tekrar Siverek'e yerleştiklerini söyleyen Ferhat Köprü, "Çocuklarımızın tedavileri sonrasında doktorlar, bu çocukların güneş, toprak ve çamurla daha fazla temaslarının olması gerektiğini söylemeleri üzerine, bir buçuk yıl önce Siverek'e gelip tekrardan yerleştik" dedi.
"Doktorların tavsiyesi olumlu çıktı"
Siverek'e gelmeleriyle beraber çocuklarında hem zihinsel ve hem de fiziksel olarak değişimler gördüklerini belirten baba Ferhat Köprü, "İstanbul'da yeterince yapılan tedavi sonucunda, Siverek'e gelişimizle beraber, çocuklarımızda gerek fiziki ve gerekse zihinsel değişikler fark ettik. Çok olumlu oldu. Özelikle şu an çocuklarımın eğitim gördüğü Siverek Özel Eğitim Uygulama Merkezi çok iyi uygulamalı eğitim veriyor. En küçük kızım Sema Nur bu okula üç ay devam ettikten sonra, şimdi normal anasınıfına başladı. Siverek'te temiz hava olsun, geniş alanlar olsun, toprak, çamur veya güneşi olsun, çocuklarıma çok faydası oldu" diye konuştu.
"Aileler engelli çocukları bir yük olarak görmesin"
Çocukları engelli olan anne babalara tavsiyelerde bulunan Ferhat Köprü, "Kesinlikle anne babalar çocukları engellidir diye dışlamasınlar. Engelliler de bizden biridir, bir bireydir. Yani biz neysek onlar da odur. Onun için onlarla zaman geçirsinler, onlara tedavisi ne gerektiriyorsa tedavilerini ettirsinler. Engelliler çok daha fazla şefkat ve sevgiye muhtaç, bundan dolayı, sevgi ve şefkati kesinlikle çocuklarından esirgemesinler" dedi
"Toplum tarafından hem çocuklarımız ve hem biz dışlanıyoruz"
baba Ferhat Tekin, "Engelli anne ve babası olarak, insanların bize bakışı bile farklı oluyor. Örneğin bir parka gidiyoruz, çocuklarımız diğer çocuklarla oynadığında, bakıyoruz ki diğer anne babalar çocuklarını bizim çocuklardan uzaklaştırıyor. Sanki çocuklarımızda bir bulaşıcı virüs var gibi. Toplumda bu gibi hareketlerle dışlandığımızı his ediyoruz" diye konuştu.
"Engelliler için sosyal alanlar hiç yok"
Siverek'te engellilere yönelik sosyal alan ve tesislerin olmadığını söyleyen baba, "Engellilerin rahatça gezip dolaşabilecekleri bir sosyal alan, bir park veya bir havuz maalesef Siverek'te yok. Engellilerin hayatını kolaylaştıracak adımların atılmasını Siverek Belediyesinden bekliyoruz" dedi.
Siverek Özel Eğitim Uygulama Merkezi Müdürü İbrahim Halil Özer ise yaptığı açıklamada; "Geçen sene velilerimiz, İstanbul'dan geldiklerini ve bu okula çocuklarını kayıt yapmak istediklerini söylediler. Biz de onların kayıtlarını aldık. Kendilerinin bize söyledikleri şuydu; İstanbul'daki doktorlar, hava kirliliği, çocukların rahat ortamlarda olamamalarından dolayı, daha güneşli, daha rahat ve güvenli bir yerde yaşamaları gerektiğini söylemeleri üzerine Siverek'e geldiklerini söylediler. Sene başında velilerimizin üç çocuğunu da okulumuza kayıt ettik. Çocuklarda çok hızlı bir şekilde gelişme gözlendi. Sema Nur adlı öğrencimiz, okula ilk geldiği zaman yürümekte bile zorlanırken, ilerleyen zamanlarda tek başına ayakta durma ve yürüme becerilerinde ilerlemeler kaydetti. ve şimdi Sema Nur öğrencimiz normal bir anaokuluna kaydettik. İnşallah beklentimiz odur ki Elif ve Fatih'in de bir an önce gelişim göstermesi ve normal bir okulda normal bir öğrencilerle eğitim görmeleridir" ifadelerini kullandı.