Engellerini, Yüzme ile Aşmaya Çalışıyorlar
Gençlik ve Spor Bakanlığınca desteklenen Diyarbakır Valiliğince yürütülen "Gülerek Yüzüyorum" projesi ile maddi durumu iyi olmayan 13 18 yaş arasındaki bedensel ve zihinsel engelli 20 kişiye yüzme eğitimi verildi Olimpik yüzme havuzunda yüzme dersi alan bedensel ve zihinsel engelli çocuk ve gençler, bir yandan rehabilite edilirken, bir yandan da sporla tanışmanın mutluluğunu yaşadı Proje Koordinasyon Merkezi Müdürü Ercengiz: " Proje ile sosyal bir alanda bedensel ve zihinsel engelli genç ve çocukların vücutlarının gelişmelerini ve arkadaş edinerek sosyalleşmelerini hedefledik"
NURTEN ASLAN - Gençlik ve Spor Bakanlığınca desteklenen Diyarbakır Valiliği'nce yürütülen "Gülerek Yüzüyorum" projesi ile maddi durumu düşük olan
13-18 yaş arasındaki bedensel ve zihinsel engelli 20 çocuk ve gence yüzme eğitimi verildi.
Diyarbakır Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün olimpik yüzme havuzunda yüzme dersi alan bedensel ve zihinsel engelli çocuk ve gençler, bir yandan rehabilite edilirken bir yandan da sporla tanışmanın mutluluğunu yaşadı.
Diyarbakır Valiliği Proje Kordinasyon Merkezi Müdürü Hamit Ercengiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkez olarak Gençlik ve Spor Bakanlığının birinci çağrı döneminde gençlik projelerine başvurduklarını ve projelerinin kabul edildiğini söyledi.
Projelerinde 6 farklı etkinliğin bulunduğunu aktaran Ercengiz, bunlardan birinin yüzme etkinliği olduğunu belirtti.
Proje ile fiziksel ve zihinsel engelli 20 genç ve çocuğa yüzme eğitimi vermeyi hedeflediklerini, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Rehberlik Araştırma Merkezleri ile koordinasyona geçtiklerini anlatan Ercengiz, etniklikten yararlanacak fiziksel ve zihinsel engelli 20 genç ve çocuğu belirlediklerini, ailelerle görüşerek 20 çocuk ve genci projeye dahil ettiklerini bildirdi.
Doktorla değil, sporla rehabilite
Etkinliklerinin 1 aydır sürdüğünü, daha sonra çocuk ve gençlere sertifikalarını vereceklerini dile getiren Ercengiz, şöyle konuştu:
"Fiziksel ve zihinsel engelli çocuk ve gençler sosyalleşme noktasında çeşitli sıkıntılar yaşıyorlar. Projemiz ile ailelere hiçbir yükümlülük getirmedik. Servisle çocukları evlerinden aldık. Çoğunun ailelerini de etkinliğe katılmasını sağladık. Proje ile sosyal bir alanda vücutlarının gelişmelerini ve arkadaş edinerek sosyalleşmelerini hedefledik. 1 aylık süreç çok başarılı geçti. Haftada 3 gün ve günde 1 saat olmak üzere Gençlik Spor İl Müdürlüğü'nün bünyesinde bulunan yüzme antrenörlerimizle çocuklarımız yüzmeyi öğrettik, sevdirdik. Onların rehabilite edilmeleri konusunda sadece doktorla değil, sporla boyutunu da öğretmiş olduk. Bu çocukların ailelerinin maddi durumu çok düşük. Çocuklarına böyle bir ortamı sağlamaları çok zordu."
Ercengiz, "Gülerek Yüzüyorum" etkinliği ile bedensel ve zihinsel engelli çocuk ve gençlerin sosyal hayata uyum süreçlerinde onlara yardımcı olunmasının amaçlandığını, 13-18 yaş arasındaki bedensel ve zihinsel çocuk ve gençlerin yüzme sporu ile sosyal hayata bağlanmaları sağlamak istediklerini kaydetti.
Yüzme ile daha özgür ve rahatlar
Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde yüzme antrenörü Mahmut Altındağ ise proje ile zihinsel ve bedensel engelli çocuklara yönelik etkinlik düzenlendiklerini, çocukların hem fiziksel hem de zihinsel anlamda kendilerini daha iyi ifade edebileceklerini düşündükleri için böyle bir etkinliğin hayata geçirildiğini söyledi.
Engelli çocuklara yüzme dersi verdiklerini belirten Altındağ, "1 ay içerisinde çocuklarda gözle görülür bir şekilde değişim yaşandı. Bedensel ve zihinsel olarak kendilerini daha özgür ve rahat hissettiklerini gözlemledik. Yüzme sayesinde çocukların kasları gelişti. Yüzme damarlar açılmasını da sağlıyor. Böylelikle engellilerde rahatlık hissini gelişmesine yardımcı oluyor. Aileler, engelli olan çocuklarını yüzmeye yönlendirsin" diye konuştu.
Aileler de etkinliği düzenleyen yetkililere teşekkür ederek, "Çocuklarımız yüzme sayesinde mutlu oldu. Dileriz bu tür etkinlikler devam eder. Yüzme dersinden dönen çocuklarımız çok rahatlamış oluyor" dedi. - Diyarbakır