"Engellerini Kulaç Atarak Aşıyorlar"
Düzce'de yüzme kursuna katılan 5 otistik engelli öğrenci, kulaç atarak engelleri aşmanın mutluluğunu yaşıyor.
Düzce'de yüzme kursuna katılan 5 otistik engelli öğrenci, kulaç atarak engelleri aşmanın mutluluğunu yaşıyor.
Düzce Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nün haftada iki gün, iki antrenör eşliğinde Düzce Üniversitesi'nin (DÜ) kapalı yüzme havuzunda düzenlediği yüzme kursuna katılan otistik engelli 5 öğrenci, doktorların gözetiminde kulaç atıyor.
Yüzme antrenörü Elif Ay, gazetecilere yaptığı açıklamada, derslere Zonguldak-Ereğli'den 2, Düzce'den de 3 öğrencinin katıldığını belirterek, kursun bir aydır devam ettiğini, hedeflerinin otistik engelli öğrencileri milli takıma kazandırmak olduğunu söyledi.
Yüzmenin sağlık açısından önemli olduğuna dikkati çeken Ay, sözlerine şöyle devam etti:
"Otistik öğrencilerimize yüzme dersi verirken doktorlarıyla her zaman diyalog halinde oluyoruz. Onların tavsiyesi üzerine suda egzersiz yaptırıyoruz. Doktorlarımız, yüzmenin sağlığa çok iyi geldiğini her fırsatta dile getiriyor. Velilerimiz de bu durumdan çok memnun. Haftada iki gün yaptığımız antrenmanı dört güne çıkarmayı düşünüyoruz. Öğrenciler velilerimizle havuza giriyor. 5'ten fazla öğrenci almak istemedik çünkü otistik öğrencilerimizle uğraşmak gerçekten çok zor. Hepsi şu an çok iyi ilerliyor. En azından sudan korkmuyorlar, suyu çok seviyorlar. Bu da bizim ilerlememize katkı sağlıyor."
Yüzmenin tüm kas gruplarını çalıştırdığını ifade eden Ay, özellikle sırt ve boyun ağrısı çeken bel fıtığı hastalarının mutlaka yüzmemeleri gerektiğini vurguladı.
-"Şu anda Mutluhan çok mutlu"-
Veli Aydan Eken Er de Zonguldak-Ereğli'den katıldıkları kursun çok güzel geçtiğini ifade ederek, oğlu Mutluhan'a 2 yaşındayken otistik tanısı konulduğunu söyledi.
Gece-gündüz büyük mücadele verdiklerini anlatan Er, "Bu çocuklar zihinsel özürlü değiller. Topluma girdiklerinde eğitim alabiliyorlar ama çok büyük emek istiyor. Anlamıyor, algılayamıyor zannediliyor ama bu çocuklar tam tersi, her şeyi anlıyor, sabır göstermek gerekiyor" dedi.
Yüzmenin davranışsal sorunları ortadan kaldırdığını savunan Er, sözlerini şöyle tamamladı:
"Sportif beceriler çocuklarda davranışsal bozuklukların azalmasına yol açıyor. Çocukları normal hayata hazırlıyor. Şu anda Mutluhan çok mutlu. Onun gıcırdanması, bir şeyler mırıldanması havuza girme isteğinden kaynaklanıyor. Buraya gelmeyi iple çekiyor. Ereğli'de de gidiyoruz ama burada arkadaşları ve öğretmenleriyle beraber olması onu çok mutlu ediyor. Sabahın 5'inde 'Düzce'ye gideceğim' diye kalkıyor."
Muhabir: Onur Orhan
Yayıncı: Kemal Kaymak - DÜZCE