Enerjisa'dan Yaban Hayatına Yönelik "Farkımızda Mısınız" Projesi
Enerjisa İspir’de yaban hayata yönelik geliştirdiği projesine devam ediyor.
Enerjisa İspir'de yaban hayata yönelik geliştirdiği projesine devam ediyor. Enerjisa bu kapsamda İspir'de yaban hayvanı türlerine yönelik bilincin artırılması için ilköğretim öğrencileriyle bir araya geldi
Enerjisa 2009 yılından beri, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü koordinasyonu ile sürdürdüğü Arkun Barajı Yaban Hayatı Projesi kapsamında yaban hayvanlarının korunmasına ve bölgede yaban hayat bilincinin artmasına yönelik Erzurum ispir Verçenik Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda tanıtım çalışmalarına "Farkımızda mısınız?" projesi ile devam ediyor.
Enerjisa, yaban hayatın korunmasına yönelik yaptığı bilinçlendirme çalışmaları kapsamında ve genç nesilde bu konudaki bilinci artırmak amacıyla, İspir'deki Çamlıkaya İlköğretim Okulu'nda öğrencilerle buluştu ve çocuklara "farkımızda mısınız?" projesi ile ilgili çanta dağıtımı gerçekleştirdi. Enerjisa'nın etkinliğine, İspir Belediye Başkanı Osman Çakır, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Yaban Hayatı Daire Başkanı Özcan Yaman, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 13. Bölge Müdürü Ahmet Akkiprik ve Enerjisa Hidro İşletmeler Grup Müdürü Nedim Dönmez katıldı.
Enerjisa, içerisinde Türkiye'deki yaban hayvanlarının haritası ve Türkiye'de bulunan bazı yaban hayvanı türleriyle ilgili bilgilerin de yer aldığı özel bir defter hazırladı. Enerjisa, defterin yanı sıra içinde kırtasiye malzemelerinin de bulunduğu "Farkımızda mısınız?" logolu çantayı 2 bin çocuğa dağıtmayı hedefliyor. Ayrıca bölgede hem okullara hem de toplu yaşam alanlarına asacağı afişlerle hem çocuklardaki hem de yetişkinlerdeki yaban hayatı koruma bilincini artırmayı hedefliyor.
Enerjisa proje kapsamında; İspir Verçenik Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içerisinde yaşayan ve korunan bir tür olan 5 yaban keçisine GPS-GSM verici taktı ve her birini 1 yıl süresince uydudan izledi, yaban hayvanlarını korumak için yollar üzerine 22 uyarıcı ve bilgilendirici levha yerleştirdi, 19 adet yaban hayvanı geçiş noktası ilgililerle birlikte belirlendi ve yeni yapılan yollarda belirlenen bu geçiş noktalarında bulunan menfez boyutlarını yaban hayvanlarının geçişi için büyüttü, İspir Verçenik Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içindeki Çoruh Nehri'nin iki yakasına iki yaban hayatı gözlem kulesi inşa etti. Ayrıca proje kapsamında yapılan tüm gözlemler ve çalışmalar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğü'ne her ay raporlanıyor.
İki yıl boyunca fidan dikilecek
Enerjisa, önümüzdeki dönemde de devam edecek projede yaban hayvanlarının beslenmesi için de bir dizi plan hayata geçirecek ve Mart 2017'de uygulanmaya başlanacak rehabilitasyon projesiyle iki yıl boyunca yaban hayvanlarının beslenmesine yönelik fidan dikimi, aşılama ve tohum ekimi çalışmaları gerçekleştirecek. Bu çalışmaların ardından üç yıl süresince bu uygulama alanlarının izleneceği projenin yanı sıra yaban keçilerine ve çengel boynuzlu dağ keçilerine GPS-GSM vericiler takılarak uydudan alınan düzenli sinyallerle izleme çalışmaları da devam edecek. - ERZURUM