Enerjide Dev Projeler Soma'dan Çıkacak
Enerji sektöründe Türkiye için geliştirilecek yeni projelerde ihtiyaç duyulabilecek Soma Ar-Ge Termik Santrali Müdürlüğü resmen faaliyete girdi.
Enerji sektöründe Türkiye için geliştirilecek yeni projelerde ihtiyaç duyulabilecek Soma Ar-Ge Termik Santrali Müdürlüğü resmen faaliyete girdi. Şimdiden ülke için çok önemli Araştırma ve Geliştirme projelerine ev sahipliği yapan Soma Ar-Ge Termik Santrali Müdürlüğü, projelerin daha sağlıklı ve kontrollü bir şekilde yürütülebilmesi için yeni kurulan Ar-Ge ekibi ile birlikte çalışmalarına başladı.
GAZETECİLERİ BİLGİLENDİRDİ
SEŞ Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Soma Ar-Ge Termik Santrali Müdürlüğü hakkında gazetecileri bilgilendirdi. Belediye Başkan Yardımcısı Ali Tulup'un da yer aldığı bilgilendirme toplantısında konuşan Şerifoğlu, "Bundan sonra da ülkemiz için ihtiyaç duyulabilecek bu ve benzeri yeni araştırma-geliştirme çalışmalarının daha sağlıklı ve kontrollü bir şekilde yürütülebilmesi için, yeniden yapılandırılarak faaliyete geçirilmiş olan Soma Ar-Ge Termik Santralı İşletme Müdürlüğü'nün hayırlı olmasını diler, Kurumumuza, Bakanlığımıza ve Ülkemize önemli katkılar sağlamasını temenni ederim." dedi.
YENİ PROJELERLE DIŞA BAĞIMLILIK AZALACAK
Genel Müdür Şerifoğlu açıklamasında, "Bilindiği gibi Genel Müdürlüğümüze bağlı eski adıyla Soma A Santralı olan SEAŞ 7-8. ünitelerin üretim faaliyetleri; santralın ekonomik ömrünü doldurmuş olması, eski teknolojiye sahip ve veriminin düşük olması, aynı zamanda yeni çevre mevzuatlarına uyum sağlayabilmesi için yapılacak yatırımların ekonomik bulunmamış olması nedenleriyle Mart 2010 tarihi itibariyle durdurulmuştu.
Ülkemizin son yıllardaki hızlı ekonomik büyümesine paralel olarak elektrik enerjisi ihtiyacı sürekli artmaktadır. Enerji sektöründeki bu dışa bağımlılığın azaltılması için, başta kömür olmak üzere yerli kaynakların kullanımıyla yeni termik santrallarin kurulması ve mevcut termik santrallarin kapasite ve verimlilik açısından mümkün olan en iyi teknolojiler kullanılarak rehabilitasyonu, kaynaklarımızın daha etkin ve verimli kullanılması açısından büyük önem arz etmektedir.
Ülke olarak bu sorunlara çözüm getirebilmek, dışarıya olan bağımlılığı azaltabilmek ve dolayısıyla cari açığın düşürülmesine katkı sağlamak; ancak ve ancak kaynaklarımızın yurt içerisinde kalması ile mümkün olabilecektir. Bu doğrultuda enerji teknolojileri ile ilgili dışa bağımlılığın azaltılması ve yerlileştirme hamlesinin gerçekleştirilmesi amacı ile 11 Haziran 2013 tarihinde Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu'nun 26. toplantısı, "Enerji Teknolojileri Gündemi" adı altında yapılmıştır. Bu toplantıda alınan yedi karardan üçünün santralımızda yapılacak olan projeler olması, konunun önemini açıkça göstermektedir." dedi. - MANİSA