Emniyetteki "Paralel Yapı" Davası
İzmir merkezli 13 ilde "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda, tamamı tutuksuz 32 emniyet mensubu hakkında 10 ile 961 yıl arasında hapis cezası istemiyle açılan davaya devam edildi.
İzmir merkezli 13 ilde "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda, tamamı tutuksuz 32 emniyet mensubu hakkında 10 ile 961 yıl arasında hapis cezası istemiyle açılan davaya devam edildi.
İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar ile avukatlar katıldı.
Ara kararları açıklayan mahkeme başkanı Hamdi Çiftçi, sanık polislerin savunmalarında geçen log kayıtlarının ne olduğu ve nerede bulunduğu konusunda sanık Taner Aydın'ın ya da müdafinin dilekçe ile bilgi vermesi halinde gereğinin yapılmasına, bilgi notlarında adları geçen ve haklarında dinlenilmesi kararı alınan kişiler dışında olan şahıslar ve bilgi notlarında belirtilen suçlarla ilgili soruşturma ve kovuşturma olup olmadığının belirlenmesi için İzmir Emniyet Müdürlüğü, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığından sorulmasına karar verildiğini bildirdi.
Çiftçi, 14 Ocak 2013 tarihinden önce Bergama TEM Büro Amirliğince "Ergenekon" ve "Mihir" grubu adı altında bazı şahısların Bergama'da toplantı yaptıklarına ilişkin İstihbarat Şube Müdürlüğüne yazı yazılıp yazılmadığının, yazıldı ise yazıda veya ekinde isim listesi bulunup bulunmadığının sorularak varsa yazı ve isim listesinin örneğinin Bergama Emniyet Müdürlüğünden istenmesi yönünde karar alındığını belirten Çiftçi, reddi hakim talebinin ise yeterli delil bildirilmemesi ve davayı uzatmak amacı taşıdığı kanaatiyle kabul edilmediğini kaydetti.
İddianamede, müşteki olarak isimleri geçen ve davaya katılmak isteyenlerin katılma talebinin kabul edildiğini ifade eden Çiftçi, bazı sanık ve avukatları ile müştekilerin avukatının taleplerini ise savcının görüşünü bildirmesi halinde gelecek oturumda karar verileceğini açıkladı. Mahkeme heyeti, duruşmayı 18 Mayıs'a erteledi.
-Olay
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının, "çeşitli kurumlarda çalışan kamu görevlilerinin telefonlarının yasa dışı dinlendiği" yönündeki bir gazetede yer alan habere ilişkin 62 müşteki ile konuyla ilgili idarenin yaptığı suç duyurusu üzerine başlattığı soruşturmada, aralarında eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan ve Elazığ Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı'nın da bulunduğu 32 emniyet mensubu gözaltına alınmıştı.
İlk aşamada tutuklanan 11 zanlı, bir üst mahkemeye yapılan itiraz sonucu tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalmış, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunda görevli cumhuriyet savcısı Okan Bato tarafından hazırlanan iddianamede, 32 sanık hakkında 9 ayrı suçlama yöneltilerek 10 ile 961 yıl arasında değişen hapis cezası istenmişti.