Elle Balık Avı
Uşak'ta yaşayan İbrahim ve Mehmet Teker kardeşler, dedelerinden öğrendikleri teknikle hiçbir av malzemesi kullanmadan, elleriyle balık avlıyor İbrahim Teker."Av malzemesi kullanarak avlanmak, av ile avcı arasındaki güç dengesini bozar".
- Uşak'ta yaşayan İbrahim ve Mehmet Teker kardeşler, dedelerinden öğrendikleri teknikle hiçbir av malzemesi kullanmadan, elleriyle balık avlıyor
İbrahim Teker: "Av malzemesi kullanarak avlanmak, av ile avcı arasındaki güç dengesini bozar"
Yaklaşık 40 yıldır elleriyle balık tuttuklarını söyleyen Teker kardeşler, akarsu, dere ve göllerde balıkların barındığı noktaları tespit edip suyun altına dış yapıp, balığı hiçbir malzeme kullanmadan elleriyle yakalıyor.
İbrahim Teker, AA muhabirine yaptığı açıklamada elle balık avlama tekniğini dedelerinden öğrendiklerini ifade etti. Amatör olarak avlandıklarını belirten Teker, av malzemesi kullanarak avlanmanın av ile avcı arasındaki güç dengesini bozduğunu savundu.
Uşak ve çevre illerdeki akarsu ve derelerde avlandıklarını kaydeden Teker, "Ben lokantacılık yaparak geçimimi sağlıyorum. Boş zamanlarımda ağabeyimle birlikte balık avına çıkıyoruz. Avlanırken hiçbir av malzemesi kullanmayız. Suya girdiğimizde balıkların barındığı noktaları tespit edip elimizle onları yuvasında yakalıyoruz. Suda ne kadar çok kişi olursa balığı yakalama şansınız o kadar artar" dedi.
Balığa giderken yanlarına sadece yakaladıkları balıkları koyacakları çuvalı aldıklarını söyleyen İbrahim Teker şöyle konuştu:
"Küçükken dedem bize elle balık yakalamayı öğretti. Bulanık sularda el yordamıyla balıkları bulup yakalamayı öğrendik. Bizim için hiç zor değil ve çok keyifli. Balığın olduğu her yerde avlanabiliriz. İki kişi suya girmek çok daha doğru. En büyük tehlike suya girdiğinizde üzerinizdeki kıyafetlerin ağaç köklerine takılması. Bunun için üzerimizde mümkün olduğunca az kıyafetle suya giriyoruz. Genellikle sazangilleri yakalıyoruz. İç sularda bolca İsrail sazanı diye tabir edilen istilacı balık var. Bu balığı tutmak çok kolay. Bazı zamanlar 20 kilogram İsrail sazanı yakaladığımız oluyor. Yakaladığımız balıkların bir bölümünü yiyoruz, bir bölümünü yakınlarımıza dağıtıyoruz."
"Balığın yerini tespit etmek önemli"
Mehmet Teker ise elle balık yakalama tekniğinin eskiden yaygın olduğunu söyledi.
Elle yakalamada, öncelikli koşulun balığın yerinin tespit edilmesi olduğunu ifade eden Teker, "Biz tecrübelerimiz ışığında balığın nerede olduğunu tahmin edebilyoruz. Sonra dalıp balığı çıkarıyoruz. Büyük balıkları yakalamak daha kolay. Oldukça heycanlı ve keyifli bir uğraş" dedi. - Uşak