Elektrik Borçlarını Ödemeyince Susuz Kaldılar
Hamur ilçesine bağlı bir köyde, su ihtiyacını hidrofor yardımıyla karşılayan köylüler yaklaşık 10 yıllık elektrik borcunu ödemeyince susuz kaldı.
Hamur ilçesine bağlı bir köyde, su ihtiyacını hidrofor yardımıyla karşılayan köylüler yaklaşık 10 yıllık elektrik borcunu ödemeyince susuz kaldı.
İlçeye bağlı 100 haneli Yukarı Gözlüce köyünde yaklaşık 42 bin liralık borcun ödenmemesi üzerine su depolarındaki pompanın elektriğinin kesilmesi nedeniyle okula, sağlık ocağına, karakola, lojmanlara ve 18 haneye içme suyu verilemiyor.
Köylüler içme, temizlik ve hayvanlarını sulamak için ihtiyaçları olan suyu, köye yaklaşık 400 metre uzaklıktaki kuyudan bidonlarla taşıyor. Hamur Belediyesi de itfaiye aracıyla haftada bir okulun su deposunu dolum yapıyor.
Vatandaşlardan Süleyman Bakar, su sıkıntısı yaşadıklarını, okul, sağlık ocağı, karakol ve 15 haneye su verilemediğini söyledi.
Bakar, 42 bin lira elektrik faturası geldiğini ve kimse ödeyemediği için mağdur olduklarını anlatarak, "Devlet bize yardım etsin. Çocuklarımız enfeksiyon kapar diye okula gönderemiyoruz" dedi.
Mehmet Yılmaz da suyun köye elektrikli motorla çekildiğini ve elektrik idaresinin yıllardır vatandaştan para istemediğini iddia ederek, "Şimdi borç birikmiş 42 bin lira. Hepsini ne karakol ne sağlık ocağı ne de okul veremiyor. Köylülerin de çoğu garibandır gücü yetmiyor. Her bir köylüye bin lira falan düşüyor fakat gücü yetmediğinden ödeyemiyor ve evlere, okula, sağlık ocağına ve karakola su verilmiyor" diye konuştu.
Mağdur olduğunu belirten Yılmaz, şöyle devam etti:
"Köydeki okula yaklaşık 15 köyden taşımayla öğrenci geliyor. Toplam 550-580 öğrenci var ve okulda su yoktur. Köyümüz 100 hanedir. Okula, karakola ve sağlık ocağına motorla su veriliyordu. Kamu lojmanlarının hepsinde kazan dairesi var. Su olmadığı için kazanların çoğunda patlama oluyor. Hatlarda, şebekelerde arıza oluyor. Bunun için muhtar, Kaymakam beye müracaat etti, Kaymakam bey geldi baktı. Bir çare yolu olsun. Devlet yardımda bulunsun. Taksitlendirme gibi bir şey olsun. Su verilmezse bu vatandaş nereye gidecek. Vatandaşı bir kenara bırakalım çevre köylerden taşımayla gelen 550 kadar öğrenci var. Bu çocuklar, vatandaşlar hepsi enfeksiyon kaparsa ne olur? Kim sahip çıkacak? Bu şekilde olursa vatandaş haklı olarak çocuklarını göndermeyecek okula."
Ağrı Valiliği
Ağrı Valiliği'nden konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Yukarı Gözlüce köyünün yamaçta bulunan mahallesinde toplam 18 ev, yeni okul binası, sağlık ocağı ve lojmanlarıyla Jandarma Karakolu ve lojmanlarına su dağıtımı yapan hidroforun, yaklaşık 10 yıllık elektrik borcu ödenmediğinden elektriğin ARAS EDAŞ tarafından kesildiği belirtildi.
Kaymakamlığın koordinasyonunda bu elektrik borcunun ödenmesi için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından protokol hazırlanıp köye gidildiği halde kimsenin bu protokolü imzalanmadığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Musluk sayısına göre orantılı bir şekilde su borcunun ödenmesi için her ev ve kurumdaki musluklar sayılmış, toplamda 140 musluk tespit edilmiştir. Ev ve kurum başına düşen musluk ve ücret ayrıntılı olarak hesaplanmıştır. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ödeneği mevcuttur. Protokol imzalandığı takdirde okul kendisine ait borcu ödeyecektir. Çözüm bulununcaya kadar Hamur Belediyesi itfaiyesi tarafından tankerle okulun su deposu haftada bir doldurulmaktadır. Protokol yeniden imzaya gönderilmiştir."