Haberler

Elçilere, Hastalıkları Önlemenin Yolları Anlatıldı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Harran Üniversitesi Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, tarım iş aracıları (Elçiler) eğitime alındı.

Açılışı Prof. Dr. Zeynep Şimşek ve Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman'nın yaptığı toplantıya
İŞKUR, Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürlüğü Çalışanları ve Çevre Sağlığı Şubesi ile yaklaşık 50 tarım iş aracısı katıldı.

Yapılan açıklamada, Harran Üniversitesi tarafından Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu desteğiyle yürütülen çalışmada, insanların hastalıklarını ve yaşam süresini etkileyen en önemli faktörlerden birinin çalışma koşulları olduğu belirtildi. Toplantıda Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre ülkedeki her dört kişiden birinin tarım işçisi olduğu, Şanlıurfa'da bu oranının daha yüksek olduğu anlatıldı.

Şanlıurfa'nın sağlık göstergelerinin düşük olmasında da hem mevsimlik tarım işçiliğinin hem de tarım ve hayvancılığın önemli rolü olduğunun ele alındığı toplantıda tarımda çalışanların işçi olduğu, işçinin sağlığının korunmasının görev olduğu belirtildi.

Bir gün süren eğitimde, tarımda çalışanların hastalanmalarına, yaralanmalarına ve erken ölümlerine neden olan faktörler, sık görülen hastalıkları önleme yöntemleri katılımcılarla tartışıldı. Özellikle tarımda kullanılan kimyasallarla ilişkili kanserler, üreme sağlığı sorunları, bulaşıcı hastalıklar, kas-iskelet sistemi hastalıkları, ruhsal bozukluklar, kaza ve yaralanmalar, cilt hastalıkları gibi pek çok hastalığı önlemek için yapılması gerekenlerin konu edildiği toplantıya ilginin beklenenden yoğun olduğu belirtildi.

Konu ile ilgili Harran Üniversitesi'nce toplantıda şu hususların ele alındığı açıklandı: "Tarımda İş Aracılığı Yönetmeliği gereğince, tarlaya işçi götüren kişilerin İŞKUR tarafından belgelendirilmesi ve denetlenmesi gerektiği belirtildi. Daha çok kazanmak için sağlığı korumanın ön koşul olduğu, Başbakanlık Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi genelgesi uyarınca da tarım alanlarında her türlü tedbirin alınması gerektiği vurgulandı. Bu eğitimin temel amacının da, özellikle çiftçilerin ve tarım iş aracılarının ana-çocuk sağlığı başta olmak üzere, tarım işçilerinin sağlığını korumak için yapılması gerekenlerin anlatılması olduğu belirlendi"
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Yerel
title
Close