Haberler

Elazığ'da Su Ürünleri Ar-Ge Merkezi Kuruluyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Elazığ Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğünce yapılan Elazığ Su Ürünleri Ar-Ge Merkezi'nin bir ay içerisinde faaliyete geçmesi planlanıyor.

Elazığ Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğünce yapılan Elazığ Su Ürünleri Ar-Ge Merkezi'nin bir ay içerisinde faaliyete geçmesi planlanıyor.

Elazığ Su Ürünleri Araştırma İstasyon Müdürü Hakan Akgün, bir restoranda düzenlediği basın toplantısında, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına sundukları 720 bin lira bütçeli projenin kabul edilmesinin ardından Ar-Ge merkezi için çalışmalara başladıklarını belirterek, beklenmeyen giderlerle 1 milyon liraya mal olan merkezin 15 Temmuz'da faaliyete geçeceğini söyledi.

Pertek Feribot İskelesi'ne 4-5 kilometre mesafede bulunan Su ürünleri Ar-Ge merkezi ile Keban, Karakaya ve Atatürk Baraj gölleriyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan iç sulardaki su ürünleri üretimini, verimliliğini ve çeşitliliğini arttırmayı hedeflediklerini belirten Akgün, şunları kaydetti:

"Fırat nehrinde ekonomik önemi haiz olan yerli turna, şabut, yayın, vizir, sazan ve yılan balığı gibi balıkların üretimini sağlayacağız. Bir yıl içerisinde 3 milyon yavru balık üretimini hedefliyoruz. 3 milyon yavru balık ürettikten sonra bunları sorumluluk sahamızda bulunan 21 ildeki iç sulara aşılatmak suretiyle balıkçıların sosyoekonomik yapısını güçlendirmeyi hedefliyoruz. Burası aslında bacası olmayan bir fabrika olacak."

Balığın yanı sıra krevit ve tıbbi sülük üretilecek

Merkezde, üniversitelerin ve özel sektörün desteğiyle geleceğe yönelik bilimsel projeler ortaya koyacaklarını ifade eden Akgün, deneme, araştırma ve uygulama ünitelerinde yapılacak bilimsel çalışmalarla elde edilecek verilerin bilim camiası ve sektörle paylaşılacağını belirtti.

Ar-Ge merkezinde yapılacak araştırmalar ile bölgede balıkçılık sektörünün ihtiyaçlarının tespit edileceğini ve balıkçılığının gelişimine büyük katkı sağlanacağını aktaran Akgün, merkezin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine ekonomik anlamda önemli katkı sağlayacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Balık üretiminin yanı sıra özellikle Keban ve Ağın'da avcılığı yapılan krevit ile ilgili üretim ve çalışmalar yapmayı da hedefliyoruz. Yine özellikle son zamanlarda alternatif tıpta kullanılan tıbbi sülük ile ilgili de Ar-Ge çalışmaları yapmayı ve bu sülüğün üretimiyle ilgili buradan bir süreç başlatmayı hedefliyoruz. Bununla beraber sorumluluk sahamızdaki 21 ildeki gıda tarım ve hayvancılık müdürlüklerinde çalışan su ürünleri mühendisi, veteriner hekimler, biyologlar ve su konusundaki uzman kişilerin eğitimlerini de burada düşünüyoruz. Burayı mutlaka ve mutlaka bir balıkçılık merkezi yapmayı hedefliyoruz."

Kaynak: AA / Yerel
title
Close