Elazığ'da Peynir Paneli Düzenlendi
ELAZIĞ (İHA) – Elazığ’da peynirin genel durumu, sektördeki problemleri ve geleceği üzerine panel düzenlendi.
ELAZIĞ (İHA) – Elazığ'da peynirin genel durumu, sektördeki problemleri ve geleceği üzerine panel düzenlendi.
Fırat Kalkınma Ajansı, Ticaret Borsası ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliğinde, "Peynir Paneli" gerçekleştirildi. Bir otelin toplantı salonunda yapılan panele, Belediye Başkan Yardımcısı Masar Ayaz, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mesut Öztop, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Turan Karahan, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Dumandağ ve sektör temsilcileri katıldı.
Elazığ'da 15 bin ton peynir üretimi olduğunu dile getiren Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mesut Öztop, "Bu üretimin istediğimiz düzeyde katma değere, ekonomiye, pazara dönüşmediği noktasında hepimizin çekinceleri var. Panelistlerimiz, bizlere hem peynir konusunda bilgi verecekler hem de anlatacakları çeşitli hikayelerle etkinliğimize renk katacaklar" dedi.
Elazığ'da yılda işlenen çiğ süt miktarının yaklaşık olarak 26 bin ton civarında olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Turan Karahan, "İlimizde az miktarda beyaz ve kaşar peyniri üretimi yapılmasına rağmen yoğunlukla tulum ve salamura peyniri üretilmektedir. İlimizdeki hayvan varlığına baktığımız zaman 266 bin küçük anaç, 75 bin civarında da sağma ve düve inekten oluşmaktadır. İlimizde süt işleme sektörü açısından civar illerle kıyasladığımız zaman ciddi bir potansiyele sahiptir. Süt ve süt ürünleri işleyen 11 adet süt işleme tesisimiz, 2 adet süt toplama merkezimiz, 22 adet de tulum ve salamura peyniri işleyen işletmemiz mevcuttur. Bu süt işleyen tesisleri denetimi bakanlığımız adına il müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilmektedir" diye konuştu.
Elazığ'da 15 bin ton tulum peyniri üretimi olduğunu söyleyen Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Dumandağ ise, "Bu rakamsal olarak az gözükebilir ama ürün hijyenik ve organiktir. İnşallah önümüzdeki dönemlerde bakanlığımızın üreticilere verdiği teşvik pirimi peynir üreticilerimize de sağlarsa bu oran katlanarak artar. Bu peyniri üreten köylülerimiz bacasız bir fabrikadır" ifadelerinde bulundu.
Program, moderatörlüğünü Yazar Hüseyin Gökçe'nin yaptığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda Kontrol Genel Müdür Vekili Muharrem Selçuk, "Peynir Aşkına" kitabı yazarları Berrin Bal Onur ile Neşe Aksoy, Tire Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük, Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık'ın konuşmacı olarak katıldığı panel ile sona erdi. - ELAZIĞ