Elazığ'da Iv. Ulusal Baraj Güvenliği Sempozyumu
Elazığ’da IV. Ulusal Baraj Güvenliği Sempozyumu yapıldı.
Elazığ'da IV. Ulusal Baraj Güvenliği Sempozyumu yapıldı.
Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılan sempozyuma Elazığ Valisi Ömer Faruk Koçak, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir, Baraj Güvenliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Tosun, Barajlar ve HES Daire Başkanı Ergün Üzücek, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Sempozyumda konuşan Vali Ömer Faruk Koçak, dünya üzerinde savaşlara sebep olan suyun insanlık açısından büyük öneme sahip olduğunu söyledi. Vali Koçak, "Türkiye su zengini bir ülke değildir ancak su fakiri bir ülke de değildir. Elazığ da sahip olduğu su potansiyeli bakımından Türkiye'yi temsil eden bir şehirdir. Bu sempozyumun ardından var olan potansiyeller yeniden gündeme gelecek. Valilik olarak bizler de bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız" dedi.
Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Muhammed Emin Emiroğlu yaptı. Prof. Dr. Emiroğlu, sempozyum için yaklaşık bir yıldır hazırlık yaptıklarını anımsatarak, sempozyum sonucunda Elazığ'ın ve Türkiye'nin baraj güvenliği konusunda istenilen seviyeye ulaşacağını ümit ettiğini vurguladı.
Barajlar ve HES Daire Başkanı Ergün Üzücek de konuşmasında Türkiye'nin baraj sayısı bakımından dünyada ikinci sırada olduğunu anımsatarak, baraj güvenliği ve baraj emniyetiyle ilgili katılımcılara bilgiler verdi.
Sempozyumda Baraj Güvenliği Derneği Genel Başkanı Hasan Tosun da bir konuşma yaptı. Tosun, "Bizim en önemli sorunumuz su ve toprak kaynaklarımızı yeterli kullanamamak. Bu konuda duyarlı ve sorumlu davranılırsa mesafe alınabilir. Bu bizim temel anlayışımız olmalı" şeklinde konuştu.
Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ da üniversite olarak böle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade ederek, "Türkiye baraj sayısı bakımından dünyada ikinci sırada. Bu çok önemli. Ülkemizin barajlar ve baraj güvenliğiyle ilgili deneyimi var. Özellikle son zamanlarda sulama dışında enerji üretimi konusunda da barajların yapılması bu deneyimi pekiştiriyor. Bu sayede farklı amaçlarda kullanılan barajların sayısı da artıyor" diye konuştu.
Elazığ'ın dört bir tarafının sularla çevrili olduğunu anımsatan Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz da, "Elazığ'da uluslar arası standartlarda bir Keban Barajı var. Elazığ'da enerjinin yanı sıra sulama ve içme suyu konusunda da barajlar ön plana çıkabilir. Özellikle Hamzabey Barajı'nın tamamlanmasıyla birlikte Elazığ her türlü barajın olduğu bir kent haline gelecek. Barajlarda teknolojinin kullanılması çok önemli. Türkiye de hem teknolojik donanım açısından hem de beyin göçü anlamında dünyaya örnek olabilecek kapasitede. Bu nedenle önümüzdeki süreçte baraj sayısı çok daha artacaktır.Buna inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir baraj güvenliğinin 1937 yılından itibaren çeşitli toplantılar ve sempozyumlarla ele alındığını ancak son 15 yılda filizlendiğini kaydederek, "Ülkemizde son yıllarda baraj güvenliği konusunda önemli çalışmalar yapıldı. Baraj sayısının artmasıyla ihtiyacın da buna paralel olarak arttığı düşünülürse bu konuda ciddi adımlar atıldı ve atılmaya da devam edecek" dedi.
Konuşmaların ardından ödül töreniyle sempozyum sona erdi. - ELAZIĞ