Haberler

El Sanatları Göz Kamaştırdı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi’nde açılan kursta konuşan Bingöl Valisi İbrahim Taşyapan, üretilen ürünlerin yerelde kalmaması gerektiğini belirterek, “Yöresel materyallerden kısa sürede güzel ürünler ortaya çıkarıldı” dedi.

Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi'nde açılan kursta konuşan Bingöl Valisi İbrahim Taşyapan, üretilen ürünlerin yerelde kalmaması gerektiğini belirterek, "Yöresel materyallerden kısa sürede güzel ürünler ortaya çıkarıldı" dedi.

Bingöl Belediyesi proje ekibi ilk faaliyetini gerçekleştirdi. Proje ekibi faaliyetleri kapsamında tasarım atölyesi kuruldu. Eğitim desteği ile el sanatları ve günlük yaşamda kullanılabilir ürün üretimi atölyesinin açılışı gerçekleştirildi. Göz dolduran ürünlerin sergilendiği atölyede ürünler, katılımcılardan tam not aldı. Bal, ceviz, tabak, fini, beşik, Kalpak, papağ ve diğer yerel ürünlerin sergilendiği atölye sergi, katılımcıların ilgisiyle karşılandı.

Tasarım atölyesine konu, dışarıdan temin edilen ve günlük hayatta sık kullanılan ürünler, üretime yönelik atölyenin kurulumu ile üretim istihdam gelir standartlarının oluşmasını amaçlıyor. Sergiyi gezen Vali İbrahim Taşyapan ve Belediye Başkanı Yücel Barakazi, atölyeye tam not verdi.

Tasarım atölyesinde üretilen ürünlerin yerelde kalkmaması gerektiğinin altını çizen Bingöl Valisi İbrahim Taşyapan, "Bayanlarımızın oluşturduğu güzel bir el emeği görüyoruz. Yöresel materyalleri değerlendirerek, özellikle düğünlerimizde, kınalarımızda, doğumlarda kullanılan yerel adetleri ve harcamaları, kendi geleneksel ürünleriyle birleştirerek kısa sürede güzel bir şey ortaya çıkarıldı. Hem öğretmen hanımlarımızı, hem de kursiyerlerimizi tebrik ediyoruz. Her öğrenilen bir değerdir, katkıdır. Ancak bunlar öğrenildiği yerde kalmamalı. Daha da geliştirilerek ticari boyuta da çıkarılmalı ve aile bütçesine katkı boyutuna varması sevindirici olur. Onun için bu güzel el becerilerini ben ileriye taşımalarını ve mümkün olduğu kadar buna ticari maksatla da kullanmalarını diliyorum. İnşaallah ileride daha güzel şeyler olacak. Emeği geçenleri tebrik ediyorum" dedi.

Atölyenin çalışanlara önemli bir kaynak oluşturacağını dile getiren Belediye Başkanı Yücel Barakazi ise, "Bu yapılan çalışmaların toplumun yarısını oluşturan temel direğimiz olan kızlarımızın, bacılarımızın, analarımızın ihtiyaç duyduğu altyapı ve malzeme desteği sağlanarak, üretici olmalarına katkı sunulacaktır. Tesisimizde üretilen ürünlerin satışlarıyla elde edilen gelirler, çalışanlara önemli bir kaynak oluşturacaktır. Üretilen ürünlerin satışında yardım edilerek, bağlantı ve pazar desteklerimiz devam edecektir. Sergimizin hazırlanmasında ve düzenlenmesinde usta öğreticimize, el emeği göz nuru ürünlerini sergileyen tüm kursiyerlerimize sonsuz teşekkür ederiz" diye konuştu.

Bingöl Belediyesi Proje Ekibi eğitmeni ve TEMA temsilcisi Cuma Karaarslan da, amaçlarının Bingöl'ün ürünlerini, malzemelerini, yerel motifli desteklerle ileriye taşımak olduğunu söyledi. Karaaslan, "Eğitim faaliyetleri devam ederken ihtiyaçtan yola çıkılarak kendi imkanlarımızı ve varlıklarımızı değerlendirmek üzere yüzde 100 Bingöl'ün ürünlerini, malzemelerini, yerel motifli işlemek sureti ile mevcut üretimi ileriye taşımak istiyoruz. Söz konusu atölyemizde üretimin kapasitesini, görüşmeler yaptığımız büyük satış merkezleri, pazarlama guruplarının taleplerine göre değerlendireceğiz. Üretimimize konu ürünlerimizin sınırlaması yoktur. Bu atölyede Rol alan arkadaşların ve ekibin en çok satan bir ürünün yerelde üretime konu edilmesi noktasında fikir alışverişi ile birlikte üretime başlıyoruz. Şu anda göz diktiğimiz düğün nişan sünnet ve benzeri faaliyetlere konu önemli bir tüketim unsuru olan nikah, kına gibi hediye dağıtımında kullanılan materyal ve bu materyallere konu yerel ürün konseptleri işlenerek özellikle ceviz ve bal ürünü değerlendirilmeye başlanmıştır. Üretimle ilgili kurulan tesisimizde üretilen ürünler, firmalara pazarlanarak ve bir kısmı da Bingöl Belediyesi'nin desteği ile kadın dostu satış merkezleri kurularak, teşhir ile satış yapılacaktır. Amacımız Bingöl ilinin ürünlerini, malzemelerini, yerel motifli desteklerle ileriye taşımaktır. Bunun en güzel örneği düğün ve nişanlarda kullanılacak nikah şekeri yerine nikah cevizi ve nikah balı ambalajlanmış olarak üretilip, satışa sunulacaktır. Bu anlamda Bingöl ili yün, keçe ve tiftik ürünlerinin tamamı değerlendirilerek yeni ürün tasarım konseptlerimiz artarak devam edecektir. Desteklerinden dolayı Belediye Başkanımız Yücel Barakazi'ye teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

Program sonunda Başkan Barakazi, Bingöl Valisi İbrahim Taşyapan'a ve diğer davetlilere kursiyerler tarafından yapılan el ürünlerini hediye etti. Program davetlilere verilen yöresel yemeğin ardından sona erdi. - BİNGÖL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close