El Emeği Ürünler Turistlere Limanda Satılacak
Trabzon'un önemli tarihi yapılarından Alacahan'da, Halk Eğitim Merkezi ve Olgunlaşma Enstitüsünün açtığı kurslara katılan kadınların ürettiği el emeği ürünler Trabzon Limanı'nda satışa sunularak, bölge turizmine ve tanıtımına daha çok katkı sağlanması amaçlanıyor.
Trabzon'un önemli tarihi yapılarından Alacahan'da, Halk Eğitim Merkezi ve Olgunlaşma Enstitüsünün açtığı kurslara katılan kadınların ürettiği el emeği ürünler Trabzon Limanı'nda satışa sunularak, bölge turizmine ve tanıtımına daha çok katkı sağlanması amaçlanıyor.
Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakırcılar semtinde bulunan ve 18'inci yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Alacahan'ın, 3 milyon lira harcanarak yapılan restorasyonun ardından 20 yıllığına Trabzon Valiliğinin kullanımına verildiğini söyledi.
Tarihi Alacahan'da el sanatlarının öğretilmesi, geliştirilmesi ve kadınlara istihdam sağlanması boyutuyla düzenlemeye gittiklerini belirten Öz, bu anlamda Halk Eğitim Merkezi, Olgunlaşma Enstitüsü ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün ortak bir çalışma alanı oluşturduğunu ifade etti.
Vali Öz, tarihi Alacahan'da el sanatları ve yöresel ürünlere yönelik kursların yer aldığını anımsatarak, "Alacahan'da ticari kaygıdan uzak, el sanatlarımızın ve kültürümüzün gelecek nesillere aktarılması ve yaşatılması esasını gözettik. Bunu yaparken de ilimize gelen yerli ve yabancı turistlerimize Alacahan'ı bir ziyaret ve referans kaynağı oluşturmak için gayret gösterdik" diye konuştu.
"Trabzon Limanı'na gelen kruvaziyer gemiler, büyük bir kalabalık oluşturuyor"
Trabzon'un yeni yatırım ve altyapı çalışmalarıyla turizmdeki cazibe merkezi olma yönünü sağlamlaştırdığını da vurgulayan Abdil Celil Öz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Trabzon'da bu anlamda 2015'in Ağustos ayına kadar olan verilerde de ziyaretçi sayımızın yüzde 8 ile 10 dolayında arttığını gözlemliyoruz. Hem yurt içinden gelen yerli ziyaretçilerimiz hem de yurt dışından, Körfez ülkelerinden gelenler olmak üzere ciddi ilerleme var. Trabzon'u 8 ayda 1 milyon 830 bin dolayında turist ziyaret etti. Bunun 510 bin'i yabancı olmak üzere, geçen yılın verilerine göre yüzde 8 ile 10 dolayında bir artış yaşandı. "
Öz, yıl sonuna kadar 3 milyon ziyaretçiye ulaşmayı hedeflediklerini de dile getirerek, "Kentimize gelen ziyaretçilerimiz çok mutlu ve tarihi Alacahan'ı çok beğeniyorlar. Alacahan'daki çalışmaları hem yerinde görüyorlar, hem uygulamaya katılıyorlar hem de yöresel el sanatlarından olan hediyelikler temin etme imkanına kavuşuyorlar. Bunu yaygınlaştırmak ve tarihi Alacahan'a daha fazla ziyaretçi gelmesini sağlamak için gayret gösteriyoruz" dedi.
Kruvaziyer turizminin de bölgenin turizm aktivitesine önemli katkı sağladığına dikkati çeken Vali Öz, "Kente gelen kruvaziyer sayısı her yıl artıyor. O nedenle de Trabzon Limanı'na gelen kruvaziyer gemiler, büyük bir kalabalık oluşturuyor. Bu kapsamda bir çalışma başlattık. Kruvaziyer gemilerin Trabzon Limanı'na geldiği zamanlarda, kadınlarımızın tarihi Alacahan'da ürettikleri el emeği ürünlerini sergilemeleri için stant açıyoruz. Bu sayede bölge turizmine ve tanıtımına katkı sağlamayı amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.