Haberler
İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

Ailesini katleden Bahtiyar Aladağ berber dükkanında aylarca atış talimi yapmış

7 kişiyi öldüren cani, katliama aylar öncesinden hazırlanmış

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat göndermişti: Müdür hakkında suç duyurusu

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat gönderen müdür için suç duyurusu

Eksik Dişler Çene Ekleminizi Bozabilir

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zehra Aydın - Kaybedilen dişlerin yerine, zaman geçirmeden yenilerinin yaptırılması gerektiği, aksi halde çene ekleminde bozulmaların yaşanabileceği bildirildi.

Zehra Aydın - Kaybedilen dişlerin yerine, zaman geçirmeden yenilerinin yaptırılması gerektiği, aksi halde çene ekleminde bozulmaların yaşanabileceği bildirildi.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nihat Akbulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vücuttaki en karmaşık ve en fazla çalışan eklemin, üst ve alt çene ilişkisini sağladığını belirtti.

Çene ekleminin, alt çenenin ileri, geri ve yanlara hareketinden sorumlu olduğunu ifade eden Akbulut, "Bu eklem, günde yaklaşık 2 bin kez açılıp kapanıyor. Bu nedenle çok güçlü bir eklem" dedi.

Kaybedilen dişlerin yerine zamanında yenilerinin yaptırılmamasının çene eklemi bozukluklarının yaygınlaşmasına yol açtığına dikkati çeken Akbulut, "Uzun süreli diş eksikliğinden çeneniz düzgün kapanmıyorsa dişlerin karşılaması gereken ekstra yükler çene eklemine biner. Bu durumda eklemin kapsülü, diski ve bağları zarar görür" diye konuştu.

Akbulut, çene eklemi bozukluğunda baş ve kulak ağrısı, ağız açılıp kapandığında tıklama veya çıtlama sesi, çiğneme sırasında ağrı gibi olumsuz durumlar ortaya çıkabileceğini, çenenin takılıp kilitlenebileceğini belirtti.

Çeşitli nedenlerle dişini kaybeden hastalara tavsiyelerde bulunan Akbulut,

"Dişinizi çektirdiğiniz zaman fazla beklemeden yerine yenisi yaptırın yoksa ilerleyen zamanlarda çene eklemi bozukluğu ile karşılaşabilirsiniz" ifadesini kullandı.

-Tedavisi-

Akbulut, çene eklemi bozukluğunun tedavisi hakkında şunları söyledi:

"Eklem tedavilerimiz koruyucu önlemlerden açık ameliyata kadar bir süreci kapsıyor. Eklem rahatsızlıklarında ilk başta koruyucu, girişimsel olmayan tedavileri tercih ediyoruz. Bu süreç kas gevşeticileri içeriyor. Süresi hastanın tedaviye cevap vermesine göre değişiyor. Daha ileri aşamadaki yöntemleri denersek, bir önceki tedaviyi kullanma şansımızı kaybederiz. Onun için ilk olarak hep koruyucu önlemleri deniyoruz."

Yayıncı: Ersin Altınsoy - TOKAT

Kaynak: AA / Yerel
title