Haberler

Ekoturizme Açılan Kınık Köyü, Japon Turistleri Bekliyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pazaryeri ilçesine bağlı Kınık köyündeki 18 evin ikişer odası, ekoturizm projesi kapsamında turistler için özel olarak hazırlandı Köye gelen turistler, süt sağma, folluklardan yumurta toplama, çömlek yapma, çobanlık gibi aktivitelere katılabiliyor Marka Kentler Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Çelik: "Kınık köyümüzün güzelliklerini görmek için Türkiye'ye en çok Japon turist getiren firmanın yetkilileri geldi.

MEHMET CANDİKMEN - Türkiye'nin çömlek üretim merkezlerinden Pazaryeri ilçesine bağlı Kınık köyünün adını dünyaya "ekoturizm"le duyurmak için yürütülen çalışmalar tamamlandı. Ziyaretçileri evlerinde ağırlayıp çömlekçiliği öğreten, onlarla süt sağmaya, yumurta toplamaya, inek ve koyun gütmeye giden köylüler, özellikle ekoturizm tutkunu Japon turistlerin yolunu gözlüyor.

"Bilecik Dünya Turizmi Destinasyonu Projesi" kapsamında, çömlek üretimiyle tanınan köy, pek çok sanat eserinin kazandırılması ve yeni düzenlemelerle bir ekoturizm bölgesine dönüştürüldü.

"Türkiye'nin en büyük çömleği" de yapılan köye gelen turistler, evlerde ağırlanıyor. Kınık'a özgü kıyafetlerle dolaşan turistler, köylülerin rehberliğinde çömlek üretiyor, bahçelerde çilek ve kiraz topluyor.

Çocuklar sabah erkenden kalkıp folluklarda biriken yumurtaları alırken anneler de köylü kadınlarla inek sağmaya gidiyor. Babalar ise çobanlarla inek ve koyun güdüyor.

Düğün, nişan gibi eğlencelere de katılan turistler, doğal imkanlarla üretilen kaymak, peynir, reçel gibi ürünlerin bulunduğu kahvaltılar, çömlekte kuru fasulye, yoğurt gibi yiyeceklerle köy yaşantısını iliklerine kadar hissediyor.

"Otel konforunda ama ev samimiyetinde mekanlar"

Proje çalışmalarında yer alan Marka Kentler Derneği Başkanı ve Zirve Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kınık köyünü ekoturizmle yurt dışında da tanıtmayı amaçladıklarını söyledi.

Seyahat firmaları aracılığıyla Kınık'ta özellikle Japon turistleri ağırlamak istediklerini belirten Çelik, şöyle konuştu:

"Japon turistlerin her alandaki beğenisi ve yaşam şartlarına uygun, hijyenik, kişiye özel beyaz çarşaf ve havlularımız bulunan mekanlar hazırladık. Evlerde iki oda, turistlere tahsis edilecek şekilde düzenlendi. 18 evimiz, yaklaşık 50 kişinin konaklayabileceği şekilde hazırlandı. 'Otel konforunda ama ev samimiyetinde mekanlar' sloganıyla güzel bir çalışma yaptık. Konuklarımız, köy evlerinde köylülerimizle konaklayacak ve günün bütün aktivitelerini onlarla gerçekleştirme imkanı bulabilecek. Kınık köyümüzün güzelliklerini görmek için Türkiye'ye en çok Japon turist getiren firmanın yetkilileri geldi. Onları bu köyümüzde ağırladık ve çok memnun kaldılar. Yöresel aktiviteleri gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönem, Japon turistlerin köyümüze gelmesi için yapılması gereken hazırlıkları konuştuk, görüştük. Yetkililerimizi bu anlamda bilgilendirdik. Bundan sonraki dönemde ise Japon turistleri köyümüze bekliyoruz."

Kınık'ta düzenlenen evleri gezen firmanın departman müdürü Volkan Kaya ise İstanbul başta olmak üzere çevre illerdeki metropol şehirlerde yaşayanların, bu köydeki güzelliklere ihtiyaç duyduğunu anlattı.

Bu güzel mekanları tanıtacaklarını dile getiren Kaya, "Buranın en büyük avantajlarından biri, İstanbul ve çevresindeki büyük illere yakın olmasıdır. İnsanlar, hafta sonlarını, ortalama iki saat mesafede olan bu köyümüzde geçirebilir" ifadesini kullandı. - Bilecik

Kaynak: AA / Yerel
title
Close