Haberler

Ekmek'te Kalitenin Arttırılması Toplantısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ticaret Borsası (GTB), şehirde kaliteli ekmek üretiminin ve çeşitliliğinin arttırılmasına yönelik sektör temsilcileri ve akademisyenleri istişare toplantısında bir araya getirdi.

Ticaret Borsası (GTB), şehirde kaliteli ekmek üretiminin ve çeşitliliğinin arttırılmasına yönelik sektör temsilcileri ve akademisyenleri istişare toplantısında bir araya getirdi.

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu'nun başkanlık ettiği, "Gaziantep Ekmeğinde Kalitenin Arttırılması"sektör istişare toplantısına, Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Türkay Dereli, Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Erhan Özmen, Şahinbey Belediye Başkan Yardımcısı Birol Ülger,Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr Mustafa Bayram,Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Sevimli,Pideciler,Simitçiler ve Yufkacılar Odası Başkanı Başkanı Abdullah Sarı ve çeşitli kurumların temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep'te kaliteli ekmek üretiminin ve çeşitliliğinin arttırılması için sektör temsilcilerinin birlikte ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Ekmek konusunda öncelikle şehirde mevcut durumun çok iyi analiz edilmesi gerektiğini savunan Tiryakioğlu, "Ekmek üretiminde kötü isek iyiye, iyiysek çok daha iyiye gitmenin yollarını aramak için bugün bir aradayız. Hepimiz iki milyon nüfuslu bu büyük şehrin vebalini üzerimizde taşıyoruz ve bu sorumluluk bilinci içerisinde hareket etmeliyiz. Yaşadığımız şehirdeki ekmek kalitesi ve çeşitliliğinin arttırılması noktasında, karşılıklı suçlamalar yerine çözüm odaklı ortak çalışmalar yapmamız gerekiyor. Hepimiz aynı gemideyiz ve ekmeğimizin kalitesi için rotamızın da aynı olması gerekiyor. Ben inanıyorum ki belli standartlar ve yenilikler eşliğinde Gaziantepli hemşehrilerimiz Türkiye'nin en kaliteli ekmeğini tüketebilirler" dedi.

Dünyanın en kaliteli buğdayının yetiştirildiği topraklarda yaşadıklarını ve bu toprakların insanlarının en kaliteli ekmeği yemeyi de hak ettiklerini kaydeden Tiryakioğlu, "Hani, 'peynir ekmek gibi ' diye bir deyim vardır. İşte biz peynirin antepli olanını tescil ettirmek için başvurumuzu hazırladık, şimdi de ekmeğin en kalitelisini ve bol çeşidini halkımıza yedirmek için yola çıktık. Bu konuda paydaşlarımızla birlikte ortak çalışmalar ve projeler yürüteceğiz. Kalitenin daha da yükseltilmesi noktasında ekmek üreticilerimizin de maddi ve manevi hiç bir şekilde zarar görmesini istemiyoruz. Sonuçta ekmek üretimi onların ekmek kapısı ve bir şekilde korunmaları, teşvik edilmeleri lazım. Çözüm noktalarını sadece üretim aşamalarında değerlendirmek bizler için en büyük yanlışlık olur" dedi.

DÜNYADA EN FAZLA EKMEĞİ TÜRKİYE TÜKETİYOR

Dünyada en fazla ekmek tüketiminin kişi başına 120 kilogramla Türkiye'de, gerçekleştiğini, bu sıralamada Almanya'nın ise 90 kilogram ile ikincilikte yer aldığını açıklayan Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Erhan Özmen ise, Gaziantep'te fırın sayısının çok, ekmek çeşidinin az olduğunu ifade etti.

Almanya'da bir ekmek işletmesinin insana tıpkı bir kuyumcu dükkanı hissiyatı uyandırdığını ifade eden Özmen, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Almanlar gerek tam buğday ekmeği, gerekse de vitamin ve minarelle beslenmiş,hububat- bakliyatla desteklenmiş ekmekler tüketiyorlar. Yani ekmeğin içinden ne çıkacağını beklerken ekmeği bitirmiş oluyorsunuz. Bizim de bu zengin çeşitliliği en kısa sürede yakalayarak sofralarımıza taşımamız gerekiyor."

Halkın isteğine göre ekmek hazırladıklarını belirten Gaziantep Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Sevimli ise, "Halk alışık olduğu ve sevdiği ekmeği tüketiyor. Değişik görünümde ve tatta en süper ekmeği de çıkarsan halk talep etmiyor. Gaziantep'te çeşitli türlerde ekmek üreten fırınlar açıldı fakat halktan talep görmediği için bu fırınlar tekrar kısa sürede kapandı" ifadelerini kullandı.

Sevimli ayrıca Gaziantep'te yüzün üzerinde ekmek fırını olduğunu bu sayının ise nüfusu 2 milyonu geçen Gaziantep için çok yüksek bir rakam olmadığını sözlerine ekledi.

Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve aynı zamanda TOBB Gaziantep Akademik Danışmanı olan Prof.Dr.Türkay Dereli ise Gaziantep'e komşu olan bazı illerden örnekler vererek ekmekte çeşidin rahatlıkla arttırılabileceğine vurgu yaptı.

Tüketilen pide ve francala ekmeğin kalitesinin en üst seviyeye çıkması için çalışmalar yaptıklarını kaydeden Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan ise, şehirde sadece pide üretimi yapan 1260 fırının olduğunu söyledi.

Toplantının son bölümünde ise şehirde ekmek üretiminin kalitesinin arttırılmasına yönelik ortak ele alınabilecek çözüm önerileri görüşüldü. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title