Haberler

Ege'nin Otları Tarıma Açılıyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ege mutfağının ünlü otları arasında yer alan şevketi bostan bitkisi, tarlada üretilmeye başlandı.

Hüseyin Bağış - Ege mutfağının ünlü otları arasında yer almasına rağmen yabani olması nedeniyle yüksek fiyatlara satılan şevketi bostan bitkisi, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün yaptığı çalışmayla tarlada üretilmeye başlandı.

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Yakup Karaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada özellikle Ege Bölgesi'nde yabani olarak yetişen şevketi bostan bitkisini kültüre alma çalışmalarının olumlu sonuç verdiğini ve tarımsal üretiminin gerçekleştirildiğini söyledi.

Ege Bölgesi'nde bu bitkinin sebze olarak tüketildiğini, yüksek tüketim nedeniyle yetişme alanlarının zaman içinde hızla azaldığını, artık zor bulunan bir bitki haline geldiğini anlatan Karaman, 2000 yılında başlattıkları bir çalışmayla bu bitkiyi tarıma kazandırmayı hedeflediklerini bildirdi.

2006 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve TÜBİTAK'ın verdiği destekle proje geliştirdiklerini anlatan Karaman"Ege, Marmara ve Batı Karadeniz Bölgesi'nden 3 binden fazla bitki toplanarak ıslah edildi ve saf bir türe ulaştık. Proje kapsamında artık tohumluk üretimine başladık. Enstitü bünyesindeki deneme tarlalarımızda üretim yapıyoruz. Üreticilerimiz enstitümüze gelerek ürün hakkında bilgi alıyor. Üreticinin ilgisi gayet iyi. Yakın zamanda üretimin artmaya başlamasıyla şevketi bostan ile yapılan yemeklerin sofralarımızda daha fazla yer bulacağını umuyoruz" dedi.

Geliştirdikleri bitkinin yüksek verimde olduğunu, üreticinin yanında yüksek miktarlı üretim konusunda tarımsal sanayi firmalarının da talebine yanıt verilebileceğini aktaran Karaman, Ege'ye özgü diğer bitki türleriyle ilgili de projelerin devam ettiğini, tohum aşamasına geldikçe kamuoyuyla paylaşacaklarını dile getirdi.

-İlaç olarak da kullanılıyor-

Şevketi bostan bitkisinin sebze olarak tüketilmesinin yanında ilaç yapımında da kullanıldığını belirten Karaman, Cumhuriyet tarihinin ilk yıllarında Manisa'da bitkisel ilaç ruhsatı alan bir firmanın şevketi bostanı kullanarak ilaç üretmeye başladığını ancak ürün yetersizliği nedeniyle fabrikanın kapandığını bildirdi.

Karaman, tarımsal üretimin artmasıyla şevketi bostanın ilaç sanayisinde de kullanılabileceğine inandıklarını kaydetti.

Yayıncı: Şükran Yücel - İZMİR

Kaynak: AA / Yerel
20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar! Sanıkların tutukluluk halleri devam edecek

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar açıklandı

İşte terör örgütünün acımasızlığı! Küçük çocuk havan saldırısında bu hale geldi

Terör örgütünün acımasızlığının en net kanıtı! Küçük çocuk hain saldırıda bu hale geldi

Yerine kayyum atanan DEM Partili Birsen Orhan, gözaltına alındı

Yerine kayyum atanan belediye başkanı gözaltına alındı

title