Efeler'de 'Etik ve Ahlak' Konferansı
Aydın'da Efeler Kent Konseyi tarafından Etik ve Ahlak Konferansı düzenlendi.
Aydın'da Efeler Kent Konseyi tarafından Etik ve Ahlak Konferansı düzenlendi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Tıp Etiği Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Çağatay Üstün, Etik ve ahlakın insana bilmenin, farkında olmanın ve doğru düşünmenin yollarını gösterdiğini ifade etti.
Aydın'ın Efeler İlçesi'ndeki Nevzat Biçer Parkı'nda gerçekleştirilen ve Ege Üniversitesi'nden öğretim üyesi Doç. Dr. Çağatay Üstün'ün konuşmacı olarak katıldığı konferansa Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, Efeler Belediye Başkan Yardımcısı Sümran Ünal, Efeler Kent Konseyi Başkanı Tuncay Erdemir, Efeler Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve davetliler katıldı.
Açılışta konuşan Efeler Kent Konseyi Başkanı Tuncay Erdemir, ülkede son yıllarda yaşanan olaylardan dolayı 'Ahlak ve Etik' semineri düzenlemeye karar verdiklerini ifade ederek konferansa katılan Ege Üniversitesi'nden öğretim üyesi Doç. Dr. Çağatay Üstün'den de kısa bir bilgi sunarak kitapları hakkında bilgi verdi.
Etik ve ahlakın birer ilim olduğunu ve etiğin olmazsa bilimin içinin boşaldığını vurgulayan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Tıp Etiği Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Çağatay Üstün, "Etik ve ahlak bir ilim olmasının ötesinde felsefenin yani bilgi severliğin, bilgeliğin, ilmi hikmetin birer alt grubuymuş. Yani felsefe, altında çocukları var etik ve ahlak, onun altında da bütün ilimler diziliyor. Bunlar hukuk, teoloji, matematik, cebir sosyoloji gibi. Etik ve ahlak birer ilimdir dini bilimlerin içinde zaten bulunur. Kısacası etik her yerde bulunur. Etik olmazsa o bilimin içi boşalır. Etik ve ahlak girdiği alanı renklendirir, tazelendirir, asla ve asla felsefe haricindeki bilimlerin tahakkümü altında bulunmaz, aksine onları yönlendirir. Onun için etik ve ahlak yaşamın ve varlığın kendisidir felsefenin de içerisinde yer alır. Onun damlalarından beslenir. Aslında etik ve ahlak farklı anlamlara karşılık gelir. Etik doğru ve yanlış teorisi demektir. Etik ve ahlak dışı olaylarda hep hukuk devreye girer. Hukukun tek varlık sebebi, etik ve ahlaki noktanın kırıldığı yerdir, orayı onarmak üzere vardır. Etik ve ahlak olmazsa insanları yasa ile yönetirsiniz. Felsefe, etik, ahlaktan sonra hukuk gelir ve sıralaması da budur. Ama bugün sıralamanın sistemi değişmiştir. Etik ve ahlak vicdana seslenir, yumuşaktır eldiven ile döver. Hukuk ise eldivenle dövmez son kararı verir. Sukuta ermiş olayları mahkemede yargılar ve kararını verir" dedi. - AYDIN